www.internetombudsmannen.se En ideell organisation som avser att svara på Internetanvändarnas frågor och bli något slags länk mellan surfare och myndigheter. Projektet finansieras med statliga medel. Dessutom har kung Carl XVI Gustaf skänkt pengar till projektet. Internetombudsmannen ska reagera på porrwebbplatser och oetiskt användande av nätet.
www.cint.se Ett slags Konsum i information. Tanken är att samla ihop konsumenternas åsikter och tankar om olika varor och därigenom betygsätta dem för andra konsumenter. Den insamlade informationen säljs också till företag.
www.kov.se Konsumentverket på Internet. Här finns en del information om Internethandel.
Men i dag är såväl Netscapes som Explorers inbyggda program utmärkta för också tunga e-postanvändare. Dock har Eudora Pro fortfarande finesser och fördelar. Hittills har det dock haft en svår nackdel jämfört med Netscape och Explorer. Eudora kostar pengar. Nu släpps den i en annonsfinansierad gratisversion.
www.evreka.com Evreka har infört ett nytt specialindex. Man läser in de största dagstidningarna dagligen. Den som vill veta vad den svenska pressen skriver om Telia/Telenoraffären får därför många träffar. Sökmaskinerna missar annars ofta dagstidningarnas innehåll eftersom de ofta förändras.
alts1.kodak.com/US/en/corp/further/photoQuilt/index.shtml Ett lapptäcke av bilder som folk laddar upp till Kodaks milleinnieprojekt. Man kan klicka sig från stor bild ned till den faktiska bilden. Och vem som helst kan ladda upp bilder.
www.stockholm2000.com Vad händer i Stockholm under nyår? Svaren finns här på den officiellla sidan för firandet i Stockholm.
www.everything2000.com Bäst om milliennieskiftet. Samlar nyheter och länkar från hela världen (nåja, ju mer amerikanskt desto bättre fungerar webbplatsen) Sverige har den inte lika god koll på.
www.2000-delegationen.gov.se/samhallet/index_4_2.html Information för den som undrar om faxen kan lägga av (ja, det kan hända) eller TV:n slockna (nej, inte av millenniebuggen i alla fall) samt annat som ger koll på Y2K-buggen på svenska.
Ett exempel: Söker man på "drömmar" i Evrekas stora index får man
www.riksbank.se Och det är härifrån pengarna kommer. Mycket fakta, man får bland annat veta att Sverige var först i världen med att trycka sedlar och riksbankens inställning i olika penningpolitiska frågor. Här finns dessutom ett pengaspel att ladda ned.
www.facstaff.bucknell.edu/rbeard/diction.html Detta är ett av de kanske mest imponerande och oegennyttiga enmansprojekten på webben. All världens ordböcker och uppslagsverk på ett ställe. Länkar till omkring 200 språk. Den som klickar på Sverige hittar 18 länkar, bland annat till svensk-kurdisk ordbok (för övrigt även detta ett imponerande enmansprojekt). På den senare får man veta sådant som att aprilskämt heter diroy nîsan på kurdiska.
www.iobox.se Finnarna anses vara karga och tysta. Kanske en fördom. Ingen annanstans kommuniceras det elektroniskt så mycket som i Finland. Det räcker att säga Nokia. Men det finns annat också. Ingenstans skickas det så mycket SMS som i Finland. Ingenstans finns så många människor med Internetuppkoppling som i Finland.
Finska Iobox är ett slags meddelandecentral där man bland annat kan vidarebefordra sin e-post till mobiltelefonen, e-brevet kommer då som ett SMS-meddelande (det vill säga med maximalt 165 tecken). Där finns en webbkalender, webbaserade favoriter/bokmärken och lite annat.
www.gratisnummer.com En annan variant på meddelandecentral. Hos gratisnummer kan man skaffa sig ett eget telefonnummer i valfritt riktnummerområde. Telefonnumret fungerar som telefonsvarare och faxcentral som kan nås från webben. Praktiskt för den som är mycket på resande fot.
Liknande tjänster finns internationellt. Äldst är kanske www.jfax.com där den som tycker det är coolt att ha ett internationellt telefonnummer kan skaffa ett sådant.
www.britannica.com "Encyclopeadia Britannica" är all världens vetande samlat inom 32 pärmar. Det klassiska uppslagsverket var hyggligt snabbt ute på nätet utan att göra någon direkt succé. Men till skillnad från en massa andra tjänster på nätet kostar det pengar att använda uppslagsverket, ungefär 50 kronor i månaden. I förra veckan gav ledningen det drastiska beskedet att de skänker bort innehållet gratis och i stället finansierar sin verksamhet med annonser.
Ryktet spred sig snabbt och så många ville ha tillgång till den nya tjänsten att encyklopedins datorer helt enkelt la av. Webbplatsen har nu legat nere nästan en vecka med enbart en ursäkt från företagets VD och inget annat. Men de lovar att nya fräscha datorer ska klara av den ökande tillströmningen. Encyklopedin är bara en av flera stora webbplatser som på senare tid visat att de inte alltid klarar av den höga belastningen på nätet. Ebay, och tidigare AOLD och flera internationella Internetmäklare, har legat nere kortare eller längre tid.
Kommer den brittiska encyklopedin att följas av svenska uppslagsverk vilkas innehåll skänks bort gratis på nätet? Tveksamt. Britterna vänder sig till hela den engelsktalande världen och kan därmed ta mycket högre annonspriser än en svenska förläggare ens kan drömma om. Dessutom har "Encyclopeadia Britannica" ett milt sagt starkt varumärke i uppslagsboksbranschen och kan även därför ta mer betalt än mindre berömda konkurrenter.
www.interflora.com Interflora är en av svenska Internets pionjärer. Nu finns här en ganska kul plocka-ihop-din-egen-blombukett. Kunden drar och släpper 24 olika sorters blommor till en bukett och sedan är det bara att klicka på "beställ" sär är var man sin egen blomsterkung. Fungerar förvånansvärt bra även på en vanlig modemlinje. Kräver Shockwave.
www.boo.com Världens mest försenade webbplats. De svenska förläggarna Leander och Malmros - som stod bakom Bokus.com - har varit i alla världens tidingar som Europas hopp när det gäller e-handel. Förbeställda annonser finns sedan månader i internationella magasin modell coola. Hundratals miljoner har hämtats in från internationella finansiärer. Tyvärr finns ingen webbplats ännu. Men den som klickar på "Sverige" kan få en försmak av vad man - kanske - kan göra med dagens teknik. Titta på kläder framifrån, från sidan och bakifrån. Förstora och förminska bilden. Lite ljud och snygg design. Ser lovande ut, men är som sagt inte färdig ännu.
www.internations.net/se/humorix/Main.html Inget tekniskt alls, men ovärderligt för den som samlar på så kallade roliga historier. "Alla barnen"-historier och citat från kända och okända.
www.iobox.se En tjänst som vidarebefordrar e-post till mobiltelefonen som ett SMS-meddelande. IO-box hävdar att deras SMS är billigare än de vanliga operatörernas.
www.amal.nu "Fucking Åmål" fick lysande recensioner när den gick upp på den amerikanska biograferna i helgen. Men hur är det där egentligen? Åmåls eget torg har svar.
www.gurunet.com Det här är en innovation. Gurunet är ett litet program som lägger sig i Windows - inget för Mac ännu - och "förstår" när man markerar ett ord. Genom att låta Gurunet titta på ordet kommer en, eller i själva verket flera, förklaringar. Programmet slår helt enkelt upp det markerade ordet i olika lexikon och andra källor på webben. Genom att markera "Philadelphia" får man tio olika förklaringar. Allt från gamla antika städer till ett börsnoterat vattenbolag som heter Philadelphia Suburban och vars börskurser Gurunet står till tjänst med. Den är förresten gratis. Enda felet med Gurunet är att den inte förstår svenska. Det finns inga svenska källor.
www.desktop.com En stor nackdel med skrivbordet är att det är knutet till en viss dator. Det vill desktop.com ändra på genom att skapa ett skrivbord som ligger på deras webbserver. Det innebär att användaren kan få tillgång till sitt skrivbord med viken Internetansluten dator som helst. desktop.coms största fördel är att det är lätt att ladda upp och ned filer till den webbaserade hårddisken. Den största nackdelen är att det går långsamt.
www.hotoffice.com Egentligen ämnat som ett fattigmans-Internet för småföretag. Fungerar dock utmärkt även för en enskild användare som vill administrera sin e-post och andra dokument från olika Internetanslutna datorer. Lite fusk dock eftersom man kan ladda hem ett program som gör att det går snabbare. Största nackdelen är att det kostar pengar. Gratis i 30 dagar dock.
www.sun.com Datorns skivbord är i nio datorer av tio ockuperat av Microsoft. Det retar datortillverkaren och Microsofthataren Sun. De köpte nyligen en tysk utmanare till Microsofts Officepaket. Paketet, Staroffice, erbjuds gratis på Suns webbplats. I framtiden är tanken att användaren inte ska behöva några program alls på datorn. I stället laddar man ned de tillämpningar man behöver vid varje givet tillfälle. Staroffice ska utgöra kärnan i den satsningen. Sun tror därmed att de kan tillfoga ärkerivalen Microsoft dubbel skada. Dels genom att bryta monopolet över skrivbordsytan och dels genom att utmana deras framgångsrika Officesatsning.
www.spar.nu En ren Internetbutik utan motsvarighet i den verkliga världen. spar.nu är ett plocklager där matkorgarna plockas ihop för att sedan köras ut mot en avgift om 49 kronor. Bra är att Spars utkörning uppenbarligen täcker ett stort område inom Storstockholm. Kunden kan skapa olika inköpslistor som gör det lättare att handla fortsättningsvis. Första gången tar det ungefär lika lång tid som att handla i butik. Första betalningen sker med kreditkort direkt till chauffören som kommer med varorna. Därefter dras summan direkt från kreditkortet.
www.prisextra.se Prisextra finns i verkligheten också. Så den som vill hämta sina varor själv kan göra det på tre olika ställen i Stockholmstrakten. Prisextra kör ut varorna för mellan 75 och 180 kronor och tar dessutom ut en avgift för att plocka ihop dem. Denna vecka har de en kampanj med gratis utkörning, som sker i ett mer begränsat område än hos spar.nu
hungersite.com Om man tycker sig ha tjänat pengar eller tid på att handla mat på nätet kanske man vill skänka en tanke åt världens svältande också. Hungersite har förfärande informationer: "Ungefär 24 000 människor dör varje dag av hunger eller hungerrelaterade orsaker. Antalet har minskat från
www.evreka.com Efter en massa strul fick Telia till sist ordning på den svenska Altavista, som döptes om till Evreka och fungerar utmärkt för det den ska göra, nämligen att hitta svenska webbsidor. Nu har man köpt in Direct Hits teknik.
Så här fungerar det: Direct Hit kollar olika sökningar på den sökmaskin man samarbetar med. Den minns sedan vilka länkar som har fått flest klick vid olika nyckelord. Tanken är att de folk är intresserade av samma sak. I teorin ska man genom att slå in ett varumärke i sökfältet hitta till webbplatsen direkt. Men den som söker på till exempel Aftonbladet, Metro eller Expressen kommer inte att hitta deras, officiella webbsidor i första taget. Dessutom kan man smygtitta på andras sökningnar. Tjuvkiksvärdet är lätt att förstå, men Evreka har gett voyeurismen att ha ett vettigt syfte också. Genom att man visas misstag, och hur de rättas till, i pågående sökningar blir man bättre på att använda sökmaskinen samtidigt som nyfikenheten stillas.
www.delayed.net På Internetbyrån Port 80 pendlade man ofta till London. Förseningar är vanliga i Storbritannien också, men i stället för att svära satte de upp en webbsida där resenärer kan klaga på sina tågföretag. Det är bara att välja företag och klaga på. Det finns diskussionlistor för ämnen som ligger inom förseningarnas ram.
www2.sl.se/Trafik/deftrafik.htm SL har infört en elektronisk vägledare. Kunden slår in varifrån resan ska starta och vart den ska gå och databasen tar fram ett resealternativ. Den klarar avancerade förfrågningar som att byta mellan buss, pendeltåg och flygbussar. Mycket bra tjänst.
www.always.se Skivor, böcker och resor är det som folk köper helst och mest på nätet. Det är produkter som man inte behöver känna, vrida och lukta på före ett köp. Fyra procent av alla resor i Sverige köps över Internet. De svenska charterbolagen har varit försiktiga med att ta steget ut på nätet men nu finns de där allihop. Man kan köpa sin resa direkt över nätet, kolla avgångar och beställa. Apollo försöker dock gå ett steg längre och utnyttja mediets möjligheter. De har en tjänst som skickar ett e-brev varje gång kundens drömresa dyker upp. Med den tjänsten kan man bevaka sistaminutenerbjudanden. Dessutom vågar de sig på att låta resenärerna söka reskompisar och en "var-tog-du-vägen?"-tjänst.
home.swipnet.se/dumheter/index.html Internet vimlar av listor av typen "Vad kvinnor säger och vad de egentligen menar" eller saker man kan göra i en bil. (Rulla ned alla fönster, vrida upp radions volym till max och ratta in P 1, headbanga i takt till det tråkiga pratet.) Den sortens listor är samlade på denna webbplats.
www.skivsamling.nu För den som vill glänsa med sin skivsamling. Man får en elektronisk identitet och kan skriva in sin skivsamling skiva för skiva. Man kan också söka efter personer med liknande skivsamling som man själv. Rekordinnehavaren just nu hade 958 skivor inskrivna.
hem.passagen.se/henlfern/svif/index3.htm En sida med Sverige i filmerna. Det vill säga små brottstycken filmhistoria där Sverige, svenska produkter eller namn förekommer.
Värdelöst vetande för vissa, urkul för andra. Richard Gere pratar svenska i "American Gigolo". Hur han uttalade djupsinnigheter som "Hur står det till?" får man lära sig här.
www.fileme.com Man kan ha sin e-post på nätet via Hotmail eller liknande tjänster. Yahoo, Excite med flera, har kalendrar på webben så att man kan boka möten och skriva komihåglistor.
Det svenska företaget Securenet har gått ett steg längre och skapat en gratis virtuell hårddisk. Det innebär att man aldrig är längre bort från sin hårddisk än närmaste Internetuppkopplade dator. Alla dokument man skriver kan enkelt laddas ned till den virtuella hårddisken. Företaget hävdar att tjänsten Fileme är nästintill bombsäker. Tjänsten finns även i en version anpassad för Office-dokument.
www.sparapengar.com Sparapengar matar in olika värden och villkor i sin databas och låter sedan kunden jämföra olika varor och tjänster mot varandra. Det går att köra jämförande test av mobiltelefon, lån, hemförsäkringar och bilförsäkringar. Webbplatsen är tydlig och lättanvänd. Mindre bra är att man inte får upp svaret på skärmen direkt, utan måste vänta på att den leverantör systemet ansett bäst skickar en offert.
www.goodguy.se Jämför försäkringar.
www.compare.net Amerikansk förlaga som jämför varor, framför allt elektroniska.
tele.snowland.nu Jämförande telepriser. (Lite svår)
pris.nu Jämför priser på böcker, skivor och datorprogram.
www.alltheweb.com Företaget Fast i Norge påstår sig ha det största antalet webbsidor indexerat. 200 miljoner sidor säger de sig ha klarat av och antalet ökar hela tiden. Ett snabbtest visar att norrmännen har lyckats med två saker: att göra en extremt snabb sökmaskin vars funktion det dessutom är lätt att förstå
Lite sent ute
Men frågan är om norrmännen kanske är lite sent ute. Många vanliga användare anser säkert inte att det största problemet med webbsökningar är antalet sidor som respektive maskin indexerat.
Fler har troligen problem med att maskinerna leverar alltför många svar av varierande kvalitet.
Ett exempel: Söker man i den norska maskinen på "Tom Wolfe" får man
Mest relevanta
I Altavista får man hälften så många.
I Hotbot får man betydligt färre men de är vägda så att de mest relevanta Tom Wolfe-sidorna visas tidigare. Sålunda får man bland Hotbots tio första svar en länk direkt till författarens egen sida samt andra sidor som behandlar författaren och författarskapet.
www.thirdvoice.com Idén med Third voice är inte dum. Det är ett litet program som bäddar in sig i webbläsaren - för närvarande endast i Explorer 4 och 5 - och låter innehavaren skriva och läsa kommentarer på alla webbplatser. Den som kopplar upp sig på www.microsoft.com ser små röda pilar som gömmer "sticky notes", ett slags webbens gula post-it-lappar där tidigare besökare kan ge sina omdömen. På Microsofts webb finns massor av MS-kritiska inlägg.
Tekniken ställer några frågor.
Ett: Upphovsrätten. Är det ett intrång i upphovrätten att lägga till information på en webbsida?
Två: Vad händer när annonsörerna blir sågade på en sida? Vems är felet?
Drar ned surfhastigheten
Grundarna av Third voice och andra liknande system hävdar att det inte är mer än rätt att konsumenten/surfaren får göra sin röst hörd. Det tråkiga med Third voice är dock att det drar ned surfhastigheten ganska ordentligt.
www.sdsc.edu/~jeff/comics/Cornucopia.html Jeff Makey berättar på sin sida att han har varit uppkopplad sedan 1982. Han jobbar med stora datorer på San Diego Supercomputer Center. Som ett slags hobbyprojekt gör han en sammanställning av just nu 346 olika serier. Tanken är enkel. Makey listar alla bra serier han kommer på och som har ett webbliv och länkar till dem. Med hjälp av hans sida kan läsaren skapa sin egen personliga favoritsida med länkade serier. Jo, "Rocky" är med.
http://hem.passagen.se/pasjogr/serier.htm Den som någon gång undrat när den första "Buster"-tidningen kom ut och om i så fall Rovers var med redan då kan finna svaren (1967 och Ja) på denna sida som indexerar alla svenska serietidningar sedan 1937. Sidan har en sommarhyllning till 3 D-serier som tydligen håller på att bli lite småinne.
Visst, det finns en webbplats för hur man gör sina egna 3 D-glasögon också.
www.liglobal.com/ent_fun/3d/template.shtml
Användaren kan personifiera sina egna nyheter, aktiekurser, väder och horoskop och ha direkt tillgång till dem via assistenten. Och man kan naturligtvis söka direkt från den. Assistenten visar nyhetsrubrikerna i ett litet fönster.
Ser rubriken spännande ut öppnas ett sidan på vanligt sätt om man klickar på länken i assistenten. Dessutom kan man, och den tjänsten är kanske bäst, ställa in ett antal webbsändande radiokanaler, BBC, ESPN, ABC med flera, direkt från assistenten. Excites tanke är uppenbar. De vill binda kunden till Excites olika tjänster, kunden ska leva sitt liv på Excites servrar. I gengäld får man gratis radio, kalender, e-post med mera.
www.adressandring.se Nyttig webbplats för den som flyttar. Här kan man skicka flyttanmälan, lagra sin post och skicka "jag-har-flyttat-kort".
www.citikey.com Den som vill hitta i Stockholm kan ladda ned citykeys programvara för handhållna datorer (Windows CE) och kartor och sevärdheter direkt i datorn.
www.map.stockholm.se/kartago/hlp/frames_kartago_sth.htm
På adressen ovan ska det finnas en Stockholmskarta. I går eftermiddag var det dock fel på länken som bara fungerar för webbläsare version fyra eller högre.
En av de vanligaste frågorna till Metro är: "Kan man prenumerera på tidningen?"
Svaret har hittills varit nej. Men nu kan den som har tillgång till Internet ladda hem tidningen i PDF-format på nätadressen www.metro.se/daily/current/metrosthlm.pdf
PDF är ett format som gör att tryckta dokument går att överföra över Internet precis som de ser ut i tryckt skick. Den som vill kan skriva ut dokumenten och läsa dem som en vanlig tidningssida.
I Metros fall kan man nu ladda hem samtliga sidor, såväl annonser som artiklar, precis som de ser ut i den tryckta tidningen. För att kunna läsa PDF-sidor krävs en läsare som kallas Acrobat Reader. Den är gratis och går att ladda hem från adressen nedan. Acrobatläsaren går att ställa in antingen som en plug-in i webbläsaren eller som ett eget program. Den största nackdelen med PDF:er är att filerna blir stora och informationstunga. Att ladda hem hela Metro tar mellan 25 och 40 minuter för den som har vanligt modem. Metro kommer senare att erbjuda specialversioner där läsaren kan välja att ladda ned bara de sidor hon önskar. Acrobatläsaren finns på www.adobe.se/products/acrobat/download/readstep.html
wwc99.fifa.com/ Den officiella webbplatsen för världens största kvinnliga VM. Lite lätt tråkig. Men här finns det mesta som ska finnas, till exempel snabbt uppdaterade matchrapporter.
Det ser faktiskt mer spännande ut på Fifas vanliga startsida
www.fifa.com/index.html
espn.go.com/soccer/wworldcup99/index.html Amerikas största sportsajt har en utmärkt bevakning av VM. Massor av snyggt upplagda fakta som är lätta att hitta. Svenska fotbollförbundet satsar inte särskilt hårt på VM. På deras webbsida var Sveriges match mot Kina som spelades i söndags inte ens nämnd i går förmiddag.
bailiwick.lib.uiowa.edu/ge/ En samlingssida för ojämlikheten i internationell men framför allt amerikansk idrott. Massor av undersökningar samt fall. Många av länkarna är dock trasiga.
På www.dobedo.com börjar man med att skriva in sig, vad man vill heta och ålder samt vilket kön man tillhör. Sedan ska man bestämma om man är på hårdragg eller lite mindre flirtig. Detta går att ändra allt efter som. Man väljer också ett lösenord, så man kan vara samma person varje gång man loggar in. En användare kan vara totalt tre personer.
Chatten har olika rum, och användarna visas som små huvuden som säger saker i pratbubblor. Ovanpå huvudet visar en liten grej vilket humör användaren är på. Här finns också en topplista över musik och nyheter. I maj ger man och får man majblommor och ibland kan man få en ballong.
Man kan också inreda sitt eget rum. Men de möjligheterna är lite begränsade. När man kommer till DobeDo blir man med i en klan. För att byta klan skriver man ett rekommendationsbrev till en annan klans ledare. Man kan också starta en egen klan. Med DobeDoinloggningen får man också en DobeDo-brevlåda. Genomsnittsåldern är runt 18 år.
Det är en relativt enkel metod att inte bara skapa webbplatser utan HTML-kunskaper, utan även nyhetsbrev, e-postlistor och andra gemenskapsutrymmen utan att känna till ett endaste något om servrar eller HTML. Det är inte felfritt, men fungerar mycket bra för den som anstränger sig. Man behöver inga särskilda program vare sig för att göra webbsidor eller för att starta en nyhetsgrupp, allt som krävs är en webbläsare.
www.familysearch.com Mormonerna har successivt köpt, skrivit av och skannat in kyrkoböcker och folkbokföring från främst nordeuropeiska möjliga länder. Eftersom Sverige och Skandinavien alltid haft väl utvecklad folkbokföring sedan flera hundra år tillbaks är svenska förfäder väl representerade i Utah, USA, där mormonerna har sitt centrum. Förra veckan släppte de ut hela registret på nätet. Och det blev en omedelbar succé.
Systemet var dimensionerat för att hantera 25 miljoner träffar om dagen, vilket är mycket. Första dagen blev det 30 miljoner, andra dagen 100 miljoner och ytterligare lika mycket dag tre. Mormonerna fick ringa IBM och uppgradera servrarna ordentligt samt begränsa tiden för besökarna till max 15 minuter. Nu får man vara inne hur länge som helst. Sökningarna är gratis och man behöver inte ens vara troende för att använda systemet.
http://www.resume.se Branschtidningen framför andra. Egentligen reklambranschens bibel och skvallerspegel men allt bredare under 1990-talet. Först genom att skriva om journalistik, press och radio och TV och numera även om webbranschen. Har en effektiv nyhetstjänst på nätet.
www.dagensmedia.se I verkliga världen kostar tidningen 85 kronor per nummer. På Internet är kortnyheterna gratis. Skriver mest utifrån reklamköparens perspektiv.
www.vision-media.se Daglig nyhetstjänst. Bäst är chefredaktören Peppe Engbergs dagliga betraktelser. Kör redaktören omkull på skoter får läsaren veta det och på något märkligt sätt blir det av allmänt intresse.
www.algonet.se/~journali/ingng.htm Journalistfackets tidning. Här är det det fackliga perspektivet som råder. Man kan till exempel ta reda på vad olika grupper av journalister tjänar.
www.digi.no Kanske bäst i Norden. Järnkoll på viktiga medienyheter i såväl Norden som världen. Betoningen ligger på elektroniska medier och finans. Men har koll även på traditionella medier.
Till skillnad från vanliga svenska domännamnsregistreringar där reglerna är mycket strikta är det helt fritt att registrera svenska personnamn.
Personnamn registreras i Sverige under toppdomänen pp.se Statsministern
skulle ha www.goranpersson.pp.se
Den som registrerar ett egennamn under pp.se behöver inte själv heta det han eller hon registrerar. Man behöver inte registrera namn heller för den delen. Skymningszonen.pp.se går an till exempel.
www.nic-se.se/domreg/search.shtml visar vilka namn som är lediga.
Först till kvarn
Principen är först till kvarn. Om någon registrerat goranpersson.pp.se så får nästa Göran Persson snällt se sig om efter en annan adress.
Det finns dock en annan möjlighet för den som absolut vill ha sitt namn som domännamn. Genom att kolla om det är ledigt under de internationella com.net- eller org-domänerna. Det gör man snabbast på www.netnames.com
www.carlbildt.com är upptaget. Det är taget av de ökända domännamnsnapparna control alt-delete som har registrerat en rad företags- och varumärkesnamn kanske i hopp om att sälja dem dyrt till de rättmätiga innehavarna. Skyddet för egennamn är mindre än det är för varumärken och företagsnamn. I dag godtas inte en registrering av ett befintligt varumärke eller ett företagsnamn med mindre än att den som ansöker har namnet registrerat i verkliga världen. Motsvarande skydd finns inte alls för namnregistreringar under de internationella domänerna.
250 kronor för ett namn
Personer som är indragna i skandaler får räkna med att deras namn registreras snabbt. Det finns otaliga varianter av webbadresser som anspelar på Monica Lewinsky, till exempel. Många av dem är eller länkar till webbplatser med porr.
Skulle inte namnet vara upptaget på de internationella toppdomänerna kan man alltid kolla under lilleputtländer som tillåter vem som helst att registrera nästan vad som helst.
I Sverige är särskilt det lilla öriket Niue populärt. De har domänen .nu vilket kan skapa kul namn.
www.statsminister.nu är visserligen redan taget men www.goranpersson.nu är ledigt.
Det kostar 250 kronor att registrera ett domännamn i Sverige.
www.nic-se.se sköter all registrering.
Hittills har pp.se-domäner registrerats. De utgör 5,9 procent av alla svenska domäner.
www.bluemountain.com Stephen Schutz och Susan Polis-Schutz är gamla hippies. De åkte till Woodstock i en "love, peace and understanding"-målad bil. De är besatta av mänsklig kommunikation.
Då, i slutet av 1960-talet, var det poesi och screentryckta affischer. I dag har de en av Internets mest välbesökta tjänster: de gamla hippiesarna slår lätt ut såväl traditionella mediehus som storsatsande nyrika Internetinvesterare. I Media Metrix senaste mätning var www.bluemountain.com den nionde mest besökta webbplatsen i världen med fler än elva miljoner besökare i månaden. Hemligheten är elektroniska vykort. Massor av dem. Inbjudningar till vårbals-kort, ära din receptionist-kort, jag älskar dig-kort och alla andra vykort någon någonsin frågat efter och en massa därutöver. Designen skulle få de flesta art directors att rodna, men den fungerar uppenbarligen.
www.passagen.se/cafe/kort Över
www.tv3.se Massor av hockey. Senare under veckan utlovas en hockeychat. Här finns Leif Boork som krönikör (han förefaller tro på Finland) och rätt mycket annan VM-relaterad info. Nyheterna är från www.sportnow.se
ww.iihf.net Internationella ishockeyförbundets webb är rent amerikansk i sin satsning på statistik. Här kan man få reda på vilka som är mest effektiva framför mål (Schweiz var bäst efter första dagen), har bästa box play, power play och flest skott på mål. Matchreferaten uppdateras vartefter målen droppar in, ungefär som text-TV.
Bonusinfo: Om man inte är nöjd med direktsända TV-matcher, text-TV och Internet kan man som Comviqs mobilkund prenumera på matchreferaten som SMS-meddelande direkt till mobiltelefonen.
WWW.Sommarjobb99.AMS.SE/ Landsomfattande databas för dem som söker sommarjobb. Jobb, avtalsfakta med mera. Snabb och bra.
www.atremo.se/cih/ Det är inte lätt att hitta bra antivirussidor på svenska. Här är en.
www.stoinfo.se/sverige/index.html Vad händer i Stockholm? Ofta finns svaret på Stockholm Information Services sidor. Här finns en evenemangsdatabas, kartor, länkar med mera.
telia.com/~u18502874/index.html Sidan beskriver sig själv som "hemsidor du inte trodde fanns". Några exempel: "Anonyma idioter", "De felopererades förbund", "Anvisningar och råd för nyligen avlidna". För att inte nämna den moralpaniska "Satanism och baklängesbudskap i barnvisor". Detta är begåvat, ambitiöst och otroligt roligt. Zatir brothers, som står bakom, kan vara webbvärldens Killinggäng.
www.smurfalizer.com Webbyrån nation står bakom denna oundgängliga translator. Den översätter valfri svensk sida till smurfspråk.
www.amused.com Vem minns inte de dansande bebisarna som blev TV-berömda i "Ally McBeal". Nu är dansande hamstrar heta. Och kor. Vad det än är så finns det på denna sida från "Centret för lättroade". Här finns bland annat en translator av smurfkaraktär som översätter till den svenska kockens i "Mupparna" dialekt. Sidan drivs av Cathy som hade ett liv förr men numera bara har en dator och ett kabelmodem.
www.fotbollskvall.com SVT:s fotbollsmagasin får sin fortsättning på webben. Det handlar om en storsatsning från SVT-sporten, här finns alla fakta om de allsvenska lagen och deras spelare. Spelprogram och nyheter från TT. Tjänsten förefaller vara helt inriktad på svensk fotboll vilket är lite överraskande eftersom "Fotbollskväll" ska satsa mer internationellt i år.
Det kanske mest intressanta är att det finns reklam på reklamfria SVT:s webbplats. Antagligen är det första gången som SVT använder sig av reklam.
www.fotboll-mobitel.com Telia satsar på att skapa en fotbollsgemenskap med chattar och ett slags tävlan i vilket allsvenskt lag som har de flesta supportrarna. Tjänsten är tekniskt avancerad och man måste registrera sig. I och med registreringen godkänner man även att Telia Mobitel får skicka reklamerbjudanden. I USA anses det självklart att kunderna får välja att avstå från den sortens erbjudanden.
www.aik.se Svenska mästare 1998. Men AIK och deras fans var också pionjärer på Internet. Den officiella AIK-sidan kommer i år att använda sig av webb-TV-sändningar. Ytterligare ett exempel på att dem som de traditionella medierna skriver om alltmer blir sina egna medier.
www.torget.se Posten har satsat hundratals miljoner på att skapa Torget, en digital mötesplats på den svenska delen av Internet. Den affärsmässiga idén är att om elektronisk handel kommer i gång på allvar kommer massor av folk beställa varor hemifrån. Det betyder i sin tur att någon måste transportera dem. Och posten vill vara denna transportör. Det som började som en hybrid mellan tidning, radiostation och handelsplats är nu en mer renodlad handelplats för i dag 720 butiker. Besökaren kan skapa sig "ett eget torg" med nyheter och länkar till butiker som passar just den besökaren.
Nya Torget fungerar enbart för webbläsare ur den fjärde generationen.
www.passagen.se Telia har också satsat hundratals miljoner på Passagen. Inledningsvis var tanken en galleria - ungefär det som Torget är nu. Men vartefter har det utvecklats till en gemenskap med egna hemsidor efter Geocities modell, vykort, lite nyheter och Sveriges bästa sökmaskin Evreka.com.
Där Torget satsar på handel satsar Passagen på innehåll. Telia tjänar ju sina pengar på att kunderna är uppkopplade under lång tid.
www.letsbuyit.com Finns inte ännu. Tanken är att företaget förhandlar fram ett pris på en vara med en leverantör (golfklubbor och trädgårdsgrillar i försöket). Priset gäller om säg 1 000 kunder vill köpa golfklubborna. Skulle
www.buy.com Säljer prylar under inköpspris. Webbplatsen betraktar varor som "innehåll" likvärdigt med artiklar i tidningar eller program i TV. Är varorna tillräckligt billiga kommer många till webbplatsen och då kan man sälja reklam precis som tidningar och radio. Finns bara i USA än så länge. Är ruskigt billiga på vissa saker.
www.bid2day.com Svenska bid2day. Auktionswebbarna tjänar pengar på att sälja adresserna till dem som bjuder. De har ju visat att de är beredda att köpa just den pryl som de bjudit på.
www.ebay.com Gigantisk elektronisk Gula Tidningen. Ebay hade
www.netmarket.com Lockar med att alltid erbjuda lägsta pris på allt de säljer. Hittar kunden varan billigare på andra ställen betalar netmarket mellanskillnaden och lite till. Netmarket tjänar sina pengar på att kunderna betalar en medlemsavgift vilken ger dem rätt till de lägsta priserna. Delvis Teliaägda Scandinavia Online ska starta en liknande tjänst i Sverige.
www.allsearchengines.com Det finns mer än 320 miljoner webbsidor och
www.evreka.com Den svenska varianten av Altavista skiljer sig från sina amerikanska konkurrenter eftersom den enbart inriktar sig på sökning. Evreka är klart bäst för den som söker på den svenska delen av Internet. Sökordet "Palmemordet" får 479 träffar medan Altavista, Hotbot och Lysos kommer upp i drygt 300 tillsammans.
www.grandroyal.com/grRadio/index.html Beastie Boys skivbolag Grand Royal sänder kontinuerlig Internetradio med bolagets band. Sändningarna går att lyssna på med Winamp.
Beastie Boys finns för övrigt på www.beastieboys.com
www.onair.nu En svenskspråkig sida med länkar till all världens radiostationer som sänder på nätet.
www.bitcasting.com Säger sig ha en fungerande MP 3-plugin för Real Players G 2-spelare.
www.mp3.com Alla Mp 3-nyheter, såväl tekniska som musikaliska och då menar jag alla.
www.broadcast.com En samlingsplats med allt från böcker som går att lyssna på i datorn sportevenemang med mera. Använder Real Player eller WIndows Mediaplayer.
www.goodnoise.com Lyssna och köp. Senaste tillskottet är bland andra gamla Zappalåtar för 99 cent.
www.spinner.com Försöker vara ett slags den nya tidens radiokanal, som kontinerligt sänder musik över nätet. Jobbar med den egna spelaren Spinner för Windowsanvändare och med Real Audio för Macanvändare.
www.cdon.com Det senaste tillskottet till skivhandlare on-line. Konkurrerar främst med att utlova snabba leveranser och låga priser. 97 kronor för Roxettes nya är aktuellt exempel. Ägs av MTG, som bland annat äger Metro.
www.autobytel.se Autobytel lär sälja bilar i USA för motsvarande fyra miljarder i månaden. Nu försöker de göra om tricket i Sverige. I går hade de 749 begagnade bilar på lager och därtill ett stort antal nya bilar via anslutna försäljare. Autobytel samarbetar med Dial för försäkringar och GE för finansiering.
www.bildirekt.se Är ett samarbete mellan Bilprovningen, Ikanobanken och Coxförsäkringen och säljer begagnade bilar som klarat bilprovningens tester.
www.volkswagen.se Försöker sälja Folkor på nätet. Webbplatsen fungerar enbart med nya webbläsare dock.
Bonusinfo: Ericsson lanserar en ny mobiltelefon som fungerar även om den blir blöt. Tveksamt om det behövs. Jag kan upplysa om att såväl GA 628 och GH 688 fungerar efter att ha varit nedsänkt i en avloppsbrunn.
www.yahoo.com Har en webbaserad kalender som till och med kan synkroniseras med Outlook eller den lilla handdatorn PalmPilot. Liksom med webbaserad e-post är nackdelen att det ibland tar lång tid att ladda sidorna. Yahoo är Internets mest klickade sida.
home.netscape.com/calendar/ Företaget when.com har hjälpt Netscape att göra en kombinerad personlig och evengemangskalender. Den personliga håller reda på vad man ska göra. Evenemangskalendern tipsar om saker som kommer att hända. De antyder att det inom kort kommer att finnas kalendrar som kan delas av flera personer. Alla anslutna kan skriva och ändra i kalendern medan andra inte kan se den alls. Det kallas groupware när det kostar tusentals kronor. Excite har experimenterat med liknande arrangemang tidigare.
home1.swipnet.se/~w-11851/telia/index.html Det är dyrt att surfa. Många Internetanvändare tycker att Telia tjänar ohemult på Internet. De jämför med USA där det kostar mellan 13 och 20 dollar . Då får man obegränsad tid att surfa eftersom lokalsamtal i praktiken är gratis i USA. Det har fört med sig att många amerikaner har ett abonnemang för Internet som de aldrig kopplar ned. I San Fransisco var så många som en fjärdedel av abonnenterna ständigt uppkopplade enligt en undersökning 1997. Storsurfarna i Sverige vill att Telia ska införa det amerikanska systemet i Sverige. Deras kampanjsida argumenterar aggressivt för sin sak.
www.zing.com I USA är det många som uttyder www som world wide wait. Det tar lång tid att ladda hem webbsidor. Det tänker inte zing ändra på. Nej, deras idé är att göra väntan uthärdligare. I väntan på att sidan laddas poppar ett zingfönster upp med dagens citat eller en musiksnutt, ett skämt eller en bild ur något konstnärligt arkiv. Rolling Stones är med från start vilket betyder att det ibland dyker upp brottsstycken av Stoneslåtar. Företaget hävdar att deras produkt aldrig saktar ned surfandet. Gratis är den i alla fall. Kanske är detta framtiden för reklam på nätet.
www.bip.net Gratis Internet bekostat av reklam som dyker upp på ungefär samma vis som zings infofönster. Reklamsidan - som kallas för Infotizer - visas under väntetiden mellan två sidor. För att kunderna ska gilla dessa uppdykande fönster blandas reklambudskapen även med erbjudanden om billigare resor och, för den intresserade, specialanpassade nyheter.
Bip (som betyder Bottnia Internet Provider) är Sveriges fjärde största Internetuppkopplare och deras tjänst har fått goda resultat i test i branschtidningar.
http://efterlyst.tv3.se/ TV 3:s populära "Efterlyst"startar på ny kula nästa vecka. Programledaren Hasse Aro har en högre uppklaringsprocent än poliserna i till exempel Stockholms län. Vart femte brott som tas upp i programmet löses efter tips från tittarna. Här kan man läsa om vilka fall som är på gång att klaras upp och vilka brottslingar som söks just nu. Nytt för i år är att "Efterlyst" samarbetar med USA:s "Most Wanted" och andra internationella motsvarigheter. Tanken är att försvåra för internationella skurkar som rör sig över nationsgränserna.
www.brottsforebygganderadet.se Exakt hur det är ställt med uppklaringsprocenten i olika brottskategorier får man bland annat veta på Brottsförebyggande rådets utmärkta webbplats. Två procent av bostadsinbrotten klaras upp och fyra procent av cykelstölderna. Den genomsnittliga uppklaringsprocenten för brottsbalksbrott är 18 procent i Stockholms län. Två procent sämre än "Efterlysts".
www.homicide.com Inte på riktigt men spännande och modern. En mördare laddar upp en videosekvens av ett ritualmord på Internet. Det är inledningen på Internetavsnittet av TV-serien "Uppdrag mord", kallad världens bästa snutserie när den visas på TV. Ljud, film och text blandas på Internetvarianten. Kanske bland det mest moderna man kan se i dag. Fungerar hyggligt även med modem. Kräver Windows mediaplayer.
Bonusinfo: Förra veckan publicerades den 5 000:e kommentaren på kolumnister på Metros webbplats. Det var ett av många inlägg i debatten kring Ulf Nilsons senaste kolumn. Läs inläggen på www2.metro.se/metro/kolumnist/kolumn.asp?KolumnID=2298
directory.netscape.com Newhoo var en söktjänst där frivilliga tog sig an ett ämne som de samlade länkar kring. Netscape köpte hela paketet i höstas och kallar det nu Open Content Directory. Den ursprungliga idén är fantastisk. Inom varje ämne, hur smalt det än är, finns minst en entusiast. Denna låter man bli redaktör för en underavdelning i länkkatalogen. På så sätt kan man få fler och bättre redaktörer utan några som helst kostnader. Så nu jobbar 6000 redaktörer med att klassificera hundratusentals länkar -
www.miningco.com Så bra det kan bli om man låter entusiaster sköta olika avdelningar. En Yahooliknande katalog är miningco.com ett bra bevis på. Den som brinner för något kan anmäla sig att sköta en avdelning här och dela annonsintäkterna med moderföretaget. Fungerar väldigt bra.
www.yahoo.com Yahoo - alla länklistors moder - köpte i veckan Geocities där många, inte minst svenska, privatpersoner har sina hemsidor. Priset: 3,65 miljarder dollar. Ungefär hälften av vad Ford bjuder för Volvo. Och allt Yahoo får är ett antal datorer på vilka tusentals hemsidor ligger. Till skillnad från Mining och Newhoo har Yahoo betalda redaktörer som katalogiserar nätet. Naturligtvis dyrare än att låta entusiaster sköta jobbet. Experterna ser köpet av Geocities som Yahoos sätt att möta hotet från framförallt Netscapes Open Directory. Man blir inte helt överraskad om nybyggarna - hemsidestillverkarna kallas så på Geocities - kommer att bli redaktörer för vissa avdelningar av Yahoos katalog.
www.inetmedia.org/aktuellt/ Var finns de bästa svenska länkarna till pågående nyhetshändelser i Sverige såväl som i världen? Många skulle nog svara att de finns på Nikos Markovits webbplats. Just nu: koll på Kosovokrisen, IOK-skandalen med mera. Mannen bakom sammanställningen, Nikos Markovits, är IT-konsult och har på egen hand skapat en av Sveriges bästa länklistor.
www.ryska.nu/ För den som vill veta saker som hur Cardigans texter ser ut när de är översatta till ryska eller vilka ryska företag som finns i Sverige. Förefaller väldigt ambitiös. Plus för nyenkel formgivning. Niklas Bönnemark i Ystad står bakom länktipsen.
hem.passagen.se/celtic99/ Den här sidan i Metro - liksom nästan alla andra tidningssidor i världen - är gjorda i programmet Quark Xpress. Här får man en snabbkurs i detta ganska krävande program. Mycket effektivt och enkelt upplagt. Fredrik Jarnhag är upphovsman.
www.geocities.com/Pentagon/Bunker/6013/ Denna sida vill bevara minnet av en storstilad försvarsansträngning, som med facit i hand var totalt meningslös. Så beskrivs denna sida som beskriver Per Albin-linjen. Det vill säga de betongbefästningar som byggdes under andra världskriget i Skåne.
http://www.everything2000.com/ Favorit i repris som har blivit bättre. Namnet säger allt, allt om millennieskiftet. Här finns skämt shopping, dataproblem och fester. Bra nyhetskoll har de också. De rapporterade till exempel om de problem Stockholmstaxi hade under nyårsnatten. (Det visar sig att Taxi i Singapore har samma problem.) Många länkar och boktips. Man får veta sådant som att "2000" nu har fler namnskyddsförfrågningar än "millennium" på amerikanska patentverket. Och att "babe of the millennium" redan är skyddat.
DEBATT Eller är framtiden böcker tryckta på beställning? Ulf Nilson, bland annat kolumnist i denna tidning, har skrivit en bok som bara varit publicerad på Internet. Där har den laddats ned
VILT Det var väl tvunget att någon registrerade denna webbadress. Den är en webbaserad diskutionsgrupp med vare sig elegana eller finkänsliga inlägg.
ROLLSPEL För den som vill känna på hur det är att sitta i FN:s säkerhetsråd och besluta om att bomba det ena eller det andra landet. Skolor över hela världen arrangerar varje år ett slags rollspel vars syfte är att öka förståelsen för FN:s arbete.
FN Hur stor är FN:s budget? Svar: 1,3 miljarder dollar vilket motsvarar ungefär 10 miljarder kronor vilket är lite mer än hälften av de svenska barnbidragen, till exempel. Fakta om FN på svenska finns på Svenska FN-förbundets litet torra men ändock faktaspäckade sida.
Dubbellinjen De flesta människor har bara en telefonlinje. Det blir problem om denna ständigt är upptagen av surfande. Det problemet vill Tele 2 lösa med en produkt som kopplar såväl ingående som utgående telefonsamtal över Internet. På så vis kan man såväl ta emot samtal som ringa utan att behöva koppla ned Internetförbindelsen. Tele 2-abonnemang, ljudkort, högtalare och mikrofon krävs. Ljudet är förvånansvärt bra. Det kan dock vara lite rundgång. Kostnad: 30 kronor i timmen och varierande minutkostnad beroende på vart man ringer.
Bluetooth Datorer drar med sig sladdar. Som är i vägen och som samlar damm. Sladdar är ett problem. Bluetooth är ett samarbete mellan Ericsson, Nokia, Intel och Toshiba. Bluetooth, blåtand, är en teknik för att få olika elektroniska prylar att kommunicera med varandra utan att man använder sladdar. I stället går kommunikationen med hjälp av radio. Blåtandstekniken kommer ut på marknaden nästa höst. I avvaktan på en mer definitiv lösning finns det redan i dag trådlösa tangentbord och musar. Logitech har en variant som gör att man kan placera tangentbord och möss där man vill och inte där sladdens längd bestämmer. Man blir av med en sladd men får i gengäld ytterligare en dosa på bordet. Tekniken fungerar bra på avstånd upp till två meter. Signalerna går till och med igenom vissa hinder och man kan skriva bortvänd från datorn om man nu skulle vilja göra det. Det fungerar med andra ord. Men riktig frihet i form av ett trådlöst hemmanätverk får vi vänta på.
JULSAMLING En liten men överskådlig samling med svenska jullänkar. Skicka julkort, kolla i kalendern - mer Darling än Hasse Alfredson kan jag säga, samt ett urval av julklappsbutiker.
ÖNSKELISTA Ett tekniskt underverk. Man skriver in vad man önskar sig och sedan är det meningen att vänner och bekanta ska leta sig dit för att kolla innan de hastar iväg för att julhandla.
LÅNG LISTA Svenska Yahoos samling av jullänkar.
LÄNGRE LISTA Amerikanska Yahoos lista med bland annat fyra anti-jullänkar.
ISHOCKEY Svenska ishockeyförbundets egen webbplats med omkring 15 000 dagliga besökare. Swehockeys absolut starkaste sida är resultatservicen. Den är kopplad direkt till arenornas datorer och missar ingenting. Dessutom finns massor av information kring landslag, spelplaner och laguppställningar.
FOTBOLL För den som vill följa Champions League. Väldigt likt en webbplats för en tidning eller annat traditionellt medieföretag. Här finns artiklar, videoklipp med mera strukturerat på ett snyggt och lättförståeligt vis. Men naturligtvis ingenting som ifrågasätter Uefa eller Champions League.
SPORT En hybrid mellan ren sportwebb och tidning. Basen är resultat i alla serier i de största sporterna. (Tungelsta IF fortsätter upp i seriesystemen i innebandyn upptäcker man om man kollar på Div IV södra Stockholm.) Mycket bra service. Genom ett samarbete med Aftonbladet får everysport dessutom "vanliga" sportnyheter.
www.bodion.com En butik som enbart finns på nätet. Butik och butik, förresten. Nätbutiker bygger ofta på att "butiksinnehavaren" lägger ut en vara och väntar på att tillräckligt många beställer den. Då skickar innehavaren samtliga beställningar vidare till leverantören som levererar varan. Bodion har 7 000 varor i sortimentet, men inget direkt lager. Till skillnad från många andra nätbutiker har bodion ingen motsvarighet i verkliga livet. Innehavarna hävdar att de haft problem med att att svenska distributörer vägrar att sälja varor till dem, för att distributörerna tror att bodion ska sälja varorna billigare. Svårt att säga om de är billigare. Sortimentet innefattar parfym, skinn, spel, filmer, tamponger med mera. Fraktkostnad 39 kronor.
www.everyshop.se Sveriges största samling svenska nätbutiker. Köptes i förra veckan av Posten som ska inkorporera everyshop i nya Torget. Everyshop är uppbyggd ungefär som Yahoo, med kategorier som man kan klicka sig ned igenom. På den första nivån finns 29 kategorier, från "accessoarer" till "varuhus". Totalt finns det omkring 1 000 2butiker" i everyshop.se.
SÖKMASKINER Altavista är kanske den i Sverige mest kända amerikanska sökmaskinen. Dess svenska ansikte återfinns numera på adressen www.evreka.com Samtidigt har den amerikanska fått en rad nya funktioner. Några av de mest intressanta är tekniken att ställa raka frågor på vanligt språk i stället för att använda krånglig bolesk syntax. Tanken är att man ska kunna fråga: "Hur hög är arbetslösheten i Danmark?" i stället för att skriva "Arbetslöshet AND Danmark AND hög". Tekniken är köpt från www.askjeeves.com som lär ha identifierat sju miljoner frågor som kan matchas med svar från olika sökmaskiner.
google.stanford.edu Ett annat problem med sökmaskinerna är att de ger alldeles för många irrelevanta svar. Det försöker försöksverksamheten på Google komma tillrätta med. De har ett val som kallas "Im feeling lucky", jag tror på turen, eller nåt liknande. En sökning med den funktionen väljer ut en enda webbplats. Slår man in tidningen Metro så länkar Google till www.metro.se imponerande.
www.microsoft.com Ytterligare ett problem är att man ibland inte vill ta sig till en sökmaskin. I Internet Explorer kan man söka direkt från webbläsaren, antingen i flera olika sökmaskiner samtidigt eller var för sig och man kan även välja valfri sökmaskin. Den nya versionen som heter 5.0 har några klara förbättringar jämfört med tidigare funktioner. Framför allt är e-postklienten elegantare med bland annat enklare åtkomst till adressboken och enklare sätt att skapa filter för hur olika e-postmeddelanden ska hanteras. Dessutom har hanteringen av favoriter förenklats. IE5 finns ännu så länge bara i en testversion.
ARBETE För den som vill veta något om kemiska ämnen i arbetsmiljön. Slå in ett sökord och svaret kommer i de flesta fall på begriplig svenska. Databasen är en del av tidningen Dagens arbetes webbplats.
www.asn.se/nytid/site/ Arbetarskyddsnämndens nyhetsbrev håller koll på arbetslivet. I går fick man bland annat veta att var tredje transport med farligt gods hanteras felaktigt på ett eller annat sätt.
www.arbetsmiljo.com/ Mycket bra tidning som är nästan lika bra på Internet. Här får man till exempel veta att 38 procent av dem som jobbar med datorer har trassel med desamma minst en gång i veckan.
www.niwl.se/bibl/lankar/ Bra länklista till källor inom arbetarskyddet.
TID In kommer the beat. En skapelse av Internetgurun Nicholas Negroponte och klockföretaget Swatch. Nicholas Negropontes är den kanske mest kände Internetförkunnaren i världen. Han har byggt upp MIT, Massachusetts Institute of Technology Medialab till något alla sneglar mot, han skriver dessutom en kolumn i Internetgenerationens bibel tidningen Wired. Nu har Negroponte kommit på att världen behöver en ny tid. Eftersom kompisar på chattar eller kolleger i gemensamma digitala projekt i dag kan kommunicera helt oberoende av tidszoner är dessa bara i vägen. Dags för gemensam tid.
"Det finns inga årstider i cyberrymden. Den virtuella världen bryr sig inte om natt eller dag. Internettiden styrs inte av solen position, den styrs av ens egen", skriver Negroponte. Så här är det tänkt. Ett dygn har delats in i 1000 beats. En sådan beat motsvarat 1 minut och 26,4 sekunder. Beattiden har en egen nollmeridian, i Biel i Schweiz, Swatchklockans hemvist. Klockan 00.00 europeisk vintertid är också 0 beats. Sedan tickar det på. Lika för alla i hela världen. Naturligtvis säljer Swatch klockor som visar den nya tiden.
PENGAR Tid är pengar. Information likaså. Men deflationen härjar hårt på informationsmarknaden. För bara några år sedan kostade det
MYCKET NU De senaste tolv dagarna har det kommit in 350 nya länkar till Sunets register. Spännvidden är stor:
TITANIC Det fanns 128 svenskar ombord på världens mest kända fartyg. Här är historien om dem.
RAP Den svenska rapparen Petter har fått en fansida.
FOBI Lars H Borgström är en psykoterapeut som behandlat många fobiker. Han har en elegant och informativ hemsida.
FISKE Trollingens Mecka ligger i Sunnanå. Det påstår man på denna sida helt ägnad åt fiskevarianten trolling.
SKÅDIS En officiell gardellsida där man bland annat får veta att Gardell är vänsterhänt och att han inte gillar kaffe.
Dessutom har AIK begåvats med ytterligare en webbplats och Anders Limpars restaurang har fått webbplats. Och det verkar som om Ica har stora planer. Minst tio butiker anmälde webbplatser förra veckan. Spännvidden är med andra ord stor i den svenska webbvärlden.
www.expressen.se Medan Aftonbladet satsat hårt och extremt framgångsrikt på sin webbplats (www.aftonbladet.se) har Expressen legat lågt. Först försökte Expressen bli "Sveriges bästa sportsajt" genom att lägga ut ungefär det som står i tidningen. Nu byter kvällstidningen inriktning och satsar på unikt webbmaterial som inte nödvändigtvis finns i tidningen. Det blir litet som Text-TV. Korta nyheter inom ekonomi, sport, nöje och IT samt "vanliga" nyheter. När webbplatsen öppnade var huvudnyheten Carl Bildts giftermål. Ömsom är nyheterna från TT, ömsom skrivna av egna medarbetare. Ibland kopplas de till länkar där man får veta mer.
Fotnot: Förra veckan påstod jag att hotmail med flera webbaserade e-postprogram inte kan hantera svenska tecken. Det kan de visst, för det mesta. Däremot finns det fortfarande e-postläsare som inte klarar av att läsa dem som annat än mystiska tecken.
MYSTISKT De kan till exempel se ut så här:
<I> Mailskola <I>
Och en massa andra koder. Det betyder dels att den som skickat meddelandet har skickat det som HTML-mail. Det vill säga att e-meddelandet är kodat på samma sätt som en webbsida. Den goda nyheten med detta är att brevet kan innehålla bilder, spaltsättning och till och med ljud och film. Den dåliga nyheten är att många e-postläsare inte kan hantera HTML-mail.
I "Outlook Express" måste man ändra grundinställningarna för att skicka mail som vanlig text. Det gör man i Verktyg - Alternativ - Skicka där man väljer att kryssa i valet "Oformaterad text" och inte HTML.
BILAGOR Obeställda bilagor är en väg för virus att ta sig in i en dator eller ett nätverk. Följaktligen är det många företag, Metro till exempel, som inte tar emot obeställda bilagor. Är man osäker är det alltid säkrast att klippa in texten i meddelandefältet. Ett virus kan aldrig följa med ett vanligt e-postmeddelande.
SVENSKA TECKEN Från början kunde datavärlden över huvud taget inte hantera svenska tecken som å, ä och ö. I dag finns det så kallad 8-bitars ASCII som gör att man även i datorns värld kan skriva sånt som ät gröt och räkor utan att det ser konstigt ut. De allra flesta e-postprogram klarar numera dessa svenska tecken. Men under senare år har tiotusentals, kanske fler, skaffat sig e-postkonton på webben, hotmail eller yahoo är väl vanligast. Och där fungerar inte svenska tecken."Ät gröt och räkor" ser i bästa fall ut som "?t gr?t och r?kor". Inte så kul. Mot detta finns inget universialrecept. Många föredrar att skriva "At grot och rakor" och det är kanske den bästa lösningen. Microsoft planerar dock en svensk variant av hotmail så då kanske aven det loser sig.
OMDÖPT AltaVista och Euroseek är enligt alla undersökningar de populäraste sökmaskinerna för svenska användare. Även om grunden fortfarande är amerikanska AltaVista, har den nya varianten flera nyheter. Det finns flera olika sätt att söka på Evreka. Dels sökning i Altavistas vanliga index (omkring 150 miljoner sidor), dels i ett särskilt svenskt index som kallas djup sökning där enbart svenska sidor ingår.
I helgen fanns
Slutligen utlovas inom kort ett sökbart index för svenskspråkiga nyhetstjänster som dock ännu inte finns alls.
100 BRA är PC-magazins lista över de i deras tycke 100 bästa webbplatserna i världen. Boksäljaren www.amazon.com, matwebben www.epicurious.com, Internet movie database (www.imdb.com) och nyhetstjänsten www.cnet.com brukar alla vara med på den här sortens listor. www.comparenet.com är den fullständiga konsumenttjänsten för kapitalvaror, bilar, elektroniska prylar och mycket annat. Tjänsten jämför enkelt prestanda, pris och andra kända fakta om likvärdiga produkter.
SVENSKT En liknande lista fast över de bästa svenska kommersiella webbplatserna rankade av tidningen Internetworld. Listan toppas av Aftonbladet.se följd av Bokus.com.
BONUS Följ de intressanta diskussionerna på metro.se där vanliga läsare debatterar med Metros kolumnister. Till exempel har Mattias Svensson skrivit 79 svar på kolumnen om Gudrun och Alf.
TREND Krogtips. Trendspaning. Bra vinklar på guiderna. Många bra idéer. Till skillnad från "nöjesguiden" och "alltom ..." som båda utgår från tidningar är Rival en originaldigitalprodukt. Kul, dock med en del tekniskt strul.
KROG Krogtips och Nöjesguidens vanliga artiklar. Plus mystiska spel.
JOUR Mycket basfakta av typen "Hur hittar man en jourtandläkare?" och "Var finns det en tvättmaskin?"
KVART Sedan ska man ha någonstans att bo. Här visas en liten lägenhet om 1 200 kvadratmeter centralt i staden. Den har stått tom de senaste fem åren. (Quick-Time krävs för en guidad visning.)
SCHLAGER En databas över bidrag till Eurovisionsschlagertävlingen. Välj ett land och ett årtal så skickar databasen likt en digital Björn Kjellman ut text och i många fall musik och ibland till och med en karaokevariant. Tekniskt mycket välgjort. Två påhittade experter, "Carola och Runar", bedömer alla bidrag. Man kan rösta på sin favorit. För närvarande leder "Kaelaake hääl" (Estlands bidrag 1996) före "Genti di mare" (Italien 1987).
1,2,3 ... Ytterligare en fantastisk sida. Men den här är på allvar. Punkälskare har satt sig i sinnet att skapa ett arkiv över svensk punk och hardcore. Föredömligt på många sätt. Snyggt, snabbladdat och lättnavigerat. Sändlistor, sökmaskin och diskussionsfora. Allt som ska finnas på en bra webb finns här. Men det bästa är ändå att detta förefaller vara ett projekt där den som vill och kan ser till att saker blir gjorda utan några andra skäl än att de behöver göras.
TA PÅ För den som inte gillar butiker. Här köper man skjortor på ett modernare sätt. Välj sådant som krage, tyg knäppning och liknande och sänd i väg beställningen så kommer en skjorta på posten. En bra sak är att man hela tiden kan se prov på hur olika val ser ut. Proverna är gjorda som enkla skissteckningar men fungerar förvånansvärt bra.
ÄT Glutenfri mat och sojaost med mozarellastyle finns kanske inte i alla städer. Då kan nätet vara ett alternativ. Här förefaller det finnas alternativ till det mesta. Här har man löst betalningen med postorder och beställnigen via vanlig e-post. Svårare behöver det kanske inte vara.
BYGG För den som jagar begagnat byggmaterial. 16 säljare har slutit sig samman och byggt en databas för gamla spegeldörrar, taktegel och annat byggnadsmaterial.
ÄT MER Prisextra har tre butiker i Stockholm. Dessutom har man ett avancerat system för att handla online och hemkörning därtill. Hemkörning kostar som mest 180 kronor och därutöver kommer en plockavgift på minst 50 kronor.
ENGELSKA ORD The New Oxford Dictionary har kommit i en ny upplaga. Kanske är det världens viktigaste ordbok. Den publiceras samtidigt på Internet och som "vanligt" ordbok. Ska man använda den måste man dock vara ansluten till det brittiska AOL. (www.aol.co.uk). Engelsmännen har reviderat denna upplaga som har en massa nya fräcka ord, många tagna från de ordglada Londontabloiderna.
Några exempel gotcha=ett uttryck för att ha besegrat någon (= got you). Ordet myntades 1982 av kvällstidningen the Sun under Falklandskriget när britterna sänkte det argentinska fartyget General Belgrano. The Sun hade då ordet GOTCHA (FICK DOM) över hela förstasidan.
Den betraktades då som ett ovanligt smaklöst övertramp eftersom 321 argentinare följde med fartyget till botten. I dag är offren glömda medan rubriken lever.
Lunchbox=manliga genitalier av större mått, också frånThe Sun som bland annat beskrivit den brittiske sprintern Linford Christies företräden med detta ord. Men även en del av de vanligaste nya hi-techorden har hittat in bland nykomlingarna.
Några exempel: spam=obeställd elektronisk direktreklam, förkortningen LOL (laughing out loud=skrattar högt) och "mouse potato"=muspotatis= en person som sitter mycket framför datorn.
Fotnot: etymologi=läran om ordens härledning. (Källa: Svenska akademiens ordlista, pappersversionen.)
web3000 Nyligen räknade ett amerikanskt undersökningsföretag ut att den genomsnittliga surfaren ägnar tio minuter om dagen åt att vänta på att webbsidor ska laddas in i datorn. Å ena sidan kan man tycka att det är långsamt. Om det är mer eller mindre meningslösa reklamsidor är det lång tid. Å andra sidan, hur lång tid skulle man få vänta i det verkliga livet på att läsa en engelskspråkig sudanesisk tidnings kommentarer till Clintons bombningar? På webben kunde man läsa kommentarerna dagen efter. Ganska snabbt.
Netsonic är ett program som ägnar sig åt vad de beskriver som "intelligent caching". Webbläsarna sparar vissa sidor lokalt på hårddisken för senare visning. Poängen med detta är att sidan, i stället för att hämtas från en dator långt borta, bara behöver färdas den korta sträckan mellan hårddisk och webbläsare. (Egentligen är det fysiska avståndet ointressant, det är i detta fall mest bildspråk.)
Alla webbläsare har egen cachefunktion. Netsonic hävdar att deras teknik är bättre.
Är den det?
Svårt att säga. Risken för placeboeffekt är stor. Den som gör sig omaket att ladda hem och installera programmet vill nog gärna tro att det snabbar upp.
Min känsla är att det går snabbare. Helt säkert finns det också nackdelar. För att caching ska vara meningsfullt krävs att programmet först tittar på den lokala sidan och sedan jämför med den sida som finns på webbservern för att välja den mest aktuella. Påfallande ofta väljer Netsonic en lokal kopia trots att det finns en fräschare på servern. Vilket innebär att man tvingas uppdatera sidorna onödigt ofta.
www.bronett.com Snabbare går det med Tele 2:s satellitförbindelse som dock har nackdelen att det är dyrt och kräver en satellit.
Vill man testa tekniken kan man ta sig till Cirkus Scott som timmarna före föreställning öppnar vad man tror är världens första mobila Internetkafé.
ALEXA Alexa är ett annat sätt att göra det enklare att hitta på nätet. Det är ett program man har med sig när man surfar - antingen direkt som ett tillägg i webbläsaren eller som ett separat program. När man kommer till ett ställe på webben kollar Alexa a/ om stället är välbesökt i största allmänhet b/ hur snabbt/långsamt det går att ladda ned sidor c/ vad andra Alexasurfare ansett om sidan och d/ tipsar om liknande sidor. Hmm... A/ bryr man sig väl inte så mycket om. B/ märker man väl själv. C/ vore bra om det vore så att många "röstade" och man visste vilka som gjorde det. Till exempel om det vore så att man visste att x antal fotbollsfanatiker gillade en sida, kanske man skulle titta vidare på den. Men om det bara är x antal av vilka som helst, så faller idén lite. Men tanken är bra. D/ är den mest användbara finessen. Dessutom ska Alexa ha pluspoäng för att den lagrar gamla webbsidor för framtiden. Den som ser att en favoritsida inte längre kan nås kan försöka hitta den på Alexas server.
ALTAVISTA Altavista bidrar med en sökmaskin som lägger sig ovanpå webbläsaren i ett smalt fönster. Fördelen är att man kan göra sina sökningar utan att gå till sökmaskinens egen sida. Dessutom lägger programmet upp hela hårddiskens innehåll i ett sökbart index så att man kan välja mellan att söka på webben, bland sina dokument, sina e-postmeddelanden och få dem listade på samma sätt som när man gör sökningar i AltaVista. Användbart för den som inte har superordning på sina filer.
NETSCAPE Alla webbläsares moder slår tillbaka. Netscape som för två år sedan var lika med webbläsare, har i dag "bara" halva marknaden. Med nästa generation läsare, den femte, hoppas företaget att ta tillbaks litet av sin forna roll. De har lagt till en HTML-post ā la Hotmail för dem som vill läsa e-posten från olika datorer. De har lagt till en ICQ-liknande tjänst från AOL och satsar hårt på integrationen med sökföretaget Excite.. Netscapes goda tanke är att man inte ska behöva sökmaskiner, i stället ska sökningen ske direkt från webbläsarens adressfält. De kallar det "smart browsing". Vill man ha nyheter från Stockholm skriver man: "nyheter från Stockholm" så kommer... tja inte de fyra Stockholmstidningarna. Nio av tio länkar på första sidan var faktiskt rätt irrelevanta. Dessutom har Excite problem med svenska tecken. Sökningen "gröt och räkor" besvarades glatt med ett antal ungerska sidor. Fungerar alltså inte så bra men det blir kanske bättre när Netscape kommer ur försöksperioden. Många bedömare har redan kritiserat Netscape för att företaget får för stor makt över vilka länkar som ska ingå i databasen.
MICROSOFT Den som laddar hem tillägget "win95tweakui" kan få ett slags "smart browsing" till Internet Explorer vilket väl starkt antyder att det kommer att bli standard även i IE5. Microsofts variant är hittills snäppet mer användbar än konkurrentens. Med tweaktillägget kan man ange vilken sökmaskin som ska användas när sökorden skrivs in i adressfältet vilket är en stor fördel. Netscape söker i en speciell databas medan Explorer söker i den valda sökmaskinens vanliga bas. Vilket bland annat innebär att sökningen på "räkor och gröt" åtminstone ger en relevant träff: nämligen Carl Butlers räkgryta. Nåja. Det var nära i alla fall.
SPRÅK Tolken är ett program som översätter mellan svenska, norska, danska, tyska, franska och engelska. Börje Hagsten har skrivit det och programmet som är så kallad shareware kostar 100 kronor. Väl använda pengar. Även om översättningarna inte är grammatiskt perfekta så fungerar de förvånansvärt bra. Programmet ser kanske lite amatörmässigt ut vid sidan av Word -97 och liknande men man ska inte låta lura sig av utseendet. Det kan en massa: Förutom till översättningar kan man använda det som glosträning och texteditor och den begränsade ordlistan kan lära in nya ord vartefter.
LISTA En uttömmande lista över svenska sharewareprogram. Här finns spel, tipsprogram, program för att göra hushållsbudget, tillägg för att hålla ordning på filer, adressböcker, kaloriräknare, program för att kryptera e-post och massor av annat. Man kan inte låta bli att imponeras av uppfinningsrikedomen. Eller vad sägs om ett program som paginerar dokument efter var 50:e rad? Vad ska det vara bra för? Jo, det blir lättare att hålla ordning på sidorna i det fall man skriver ut dem. Eller skärmsläckaren som i stället för brödrostar eller Win 95- symboler visar citat från svenska poeter? Eller ett program som snabbt och enkelt räknar ut Pythagoras sats för den som till exempel bygger hus?
www.shareware.com Cnets databas för program, såväl shareware som kommersiella, är väl kanske det ställe där man lättast hittar program som går att ladda ned. Shareware.com fungerar som en sökmaskin där man anger vad man söker och databasen svarar med ett antal alternativ. Nackdelen är att man måste veta ganska väl vad det är man söker efter, informationen om programmen är knapphändig.
Tucows fungerar mer som en katalog typ Yahoo. Man väljer område, och klickar sig nedåt i hierarkierna. Tucows betygsätter programmen där fem kossor är bäst. Här får man mer information om respektive program.
TURING I morgon skulle för övrigt varit Alan Turings födelsedag. Han anses av många vara en av de skarpaste hjärnorna i datorns historia. Om hur Turing först grundlagt delar av datateorin, hittat på artificiell intelligens, sedan hjälpt England och USA under kriget med dechiffrering bara för att sedan bli förföljd för sin homosexualitet och slutligen ta livet av sig genom att äta ett äpple med cyanid. Webbplatsen är en guldgruva av information kring ett fascinerande levnadsöde.
VETENSKAP Om vetenskapens historia. Länkar till allt från preventivmedelsmuseet till epostlistor som diskuterar kemins historia.
NYORDNING Altavista har fått ett nytt utseeende och i viss mån ny sökteknik. De största nyheterna är att man kan göra en sida med personliga förinställningar, att man använder en ny teknik för att lättare hitta företagsnamn samt att Altavista skapat "zoner" som egentligen är länksamlingar över olika ämnesområden. I zonerna är det tänkt att man ska hitta webbplatser som granskats och rekommenderats av människor, till skillnad från Altavistas vanliga index som skapats av datorerna.
GLOBAL Svenska yahoo börjar dra fördel av att vara en del av det internationella yahoonätverket. Under senare tid har det kommit flera tilläggstjänster till katalogen över svenska webbplatser. Här finns nu en särskild svenskspråkig webbplats för fotbolls-VM. Här finns också en specialtjänst för finansiella nyheter där yahoo samarbetar med bland andra Finanstidningen och Reuters.
LOKAL Ganska trevlig lokal sökkatalog som sorterar delar av det svenska Internet. Man klickar sig ned i geografin. På första sidan är landet uppdelat länsvis. Nästa steg är kommunvis. Kommunerna är slutligen uppdelade i intresseområden: nöje, affärer, privata hemsidor och så vidare. Därtill finns snabblänkar till börskurser, kontaktannonser med mera.
BÄST Mycket bra VM-webb. Tuff nyhetsjournalistik och massor av fakta plus det i England obligatoriska dreamteamspelet. I helgen vände man på nyhetssidorna ut och in på ämnet fotboll och alkohol med anledning av Teddy Sheringhams eskapader i Portugal. "Var tredje spelare i Premier League har alkoholproblem" och "Norge röstar totalt nej till sprit" var några av rubrikerna. Omröstningar, chats och all den vanliga statistiken. Så här bra blir det när man blandar brittisk journalistik med amerikansk teknik.
Svensk Tommy Svensson åker till Paris nu som turist och skriver dagbok från VM på svenska fotbollsförbundets officiella sida. Helt okej men hästlängder från Soccernet.
OFFICIELL Den officiella VM-webben. Förfärligt långsam trots att arrangörerna satsar hårt på att möta även den största anstormning. Snygg och bra på alla sätt. Länkar nyhetsartiklar från AFP med flera källor på respektive landslags presentationssidor. Det bästa är att man kan köpa VM-prylar - T-shirts, slipsar och liknande - online till hyggliga priser. Det näst bästa är avdelningen för värdelöst vetande. Som att det gjordes
BILDER Italienska Rete, mest känt för att ha videobilder på alla italienska ligamål, har i all tysthet skaffat sig en svensk identitet. Vill man ladda ned 631 kb Quick Time-bilder kan man till exempel se Kennet Andersons 1-0-mål mot Italien. Minus dock för att texterna är omväxlande svenska och italienska.
BÖCKER Mig veterligen den första svenska shoppingagenten. Fungerar så här: Slå in den bok som söks. Bokbot kontaktar Bokus, Amazon med flera digitala boklådor och jämför deras pris och leveransvillkor. Därefter skapar bokbot en lista med den billigaste boken överst. Man kan även sortera listan efter leveranstid. Kan man ge sig till tåls med Amazon.coms långa leveranstider är Tom Wolfs "Bonfire of Vanities" en hundring billigare där än på Bokus i Sverige. Bara en invändning: Man kan endast söka med ISBN-nummer vilket är onödigt omständligt.
PÅ TV Användbart. Visar helt enkelt vad som är på TV just i det ögonblick man loggar in sig på adressen. Det går dessutom att söka på ämnesområden. Tyvärr finns ingen annan information om programmen än namn och tid. För att detta skulle bli helt bra vill man kanske ha några fakta om programmen. Vilket dessutom skulle göra sökningar enklare. Men det kanske kommer.
På www.dagenstv.com kan man skapa sin egen personliga TV-tablå. Dagens TV känns mer för hårdtittaren medan tvprogram.nu är för spontantittaren.
KONKURRENS Kapitalister strävar efter monopol, slog Karl Marx fast. Kapitalismens högborg USA tycks dela denna åsikt. De har världens troligtvis hårdaste konkurrenslagar. Just nu granskas Microsoft vilket amerikanska justitiedepartementet anser utnyttjar sin monopolställning. Bakgrunden - ända från järnvägs- och oljebaronernas monopoltendenser - finns här i form av engelska sammanställnigar av alla stora antitrustfall i USA.
Bonuscitat: "Varför finns det bara ett konkurrensverk?" Screaming Lord Sutch
KOMPISAR Download.com är en del av News.com. Här lär finnas omkring en kvarts miljon olika program att ladda ned. Det är lätt att söka under förutsättning att man vet någorlunda vad man söker efter. Listan toppas av kompis- och chatprogrammet ICQ som håller reda på vilka ICQ-kompisar som är uppkopplade. Under förra veckan laddades otroliga 804 354 ICQ-program ned från download.com. Inte konstigt att AOL vill köpa Mirabilis, som äger ICQ, för drygt 2 miljarder kronor. Andra liknande program som Yahoos egen variant och PowWow ligger också högt på listan. Näst mest nedladdat är WinZip som packar upp och ned filer.
KOMPISAR Ziff Davies har en annorlunda upplagd lista. Här finns 100 topprankade program att ladda ned. Populärast här är Netscapes webbläsare samt några skärmsläckare av mer obskyrt slag. En figur som dansar i takt till musiken man har i CD-rom-spelaren, till exempel.
LJUD Populärast på Tucows är ... ICQ igen. Här dyker också Winamp upp som ett av de mest nedladdade programmen. Winamp är enligt många den bästa mp3-spelaren. Alltså ett program som gör det möjligt att lyssna på musik inspelad i mp3-format.
www.yahoo.com Hundra miljoner Internetanvändare måste börja någonstans. Var? Det finns två svar. Antingen på kända varumärken som Yahoo, Netscape, Microsoft, Metro eller Aftonbladet eller på förinställda sidor som oftast tillhör dem som sålt abonnemanget, det vill säga i Sverige Telia eller Tele2. Under det senaste halvåret har de stora amerikanska giganterna satsat hårt på tävla om att göra startsidor för Internet dit användarna ska återvända gång efter annan. I grunden finns i allmänhet en sökmaskin eller en katalog som i Yahoos fall. Till det kommer gratis e-post och mer eller mindre sofistikerade nyhetstjänster samt sportresultat, aktiekurser, horoskop med mera. www.yahoo.com, www.excite.com och www.lycos.com är störst i den här kategorin.
I Sverige försöker www.spray.se göra samma sak. Gratis e-post, personliga länkar och söklänkar.
ISKALLT Just när man trodde att mardrömmen var över eller vad som brukar sägas i trailern. Bara det att den här gången ser indiernas provsprängare till att det är verklighet. Yahoo har gjort en utmärkt lista över artiklar och länkar till allt från hela avtalet som förbjuder provsprängningar till indiska tidningars kommentarer.
KOMMENTARER igår fanns det 524 inlägg med sökkombinationen India +bomb +test i DejaNews som söker igenom diskussionsgrupper. Många konspirationsteorier och åtminstone några indiska hurra-vad-vi-är-bra-som-kan-smälla-jättestor-bomb. Men också mycket bra bakgrund och stämningar som är svåra att hitta i officiella dokument och tidningsartiklar.
AVKOPPLAD Förlaget Conde Nast som ger ut bland annat Vanity Fair har köpt tidskriften Wired. Wired har ofta kallats Internetålderns bibel. Det kan vara hursomhelst med det men det är logiskt att tidskriften säljs. Tidningen propagerar för ett liv on-line. Deras utmärkta webbplats har länge gått med stora förluster. Betalda av papperstidningens vinster ... Nu säljer ägarna pappersutgåvan och lever som de lär - med enbart digitala medier.
MYCKET En webbväg till Sunets stora filarkiv. Uppbyggt dels som en katalogtjänst, dels med en kraftfull sökmaskin. Sunets filarkiv är stort även om man jämför med övriga världen. Sverige, Finland och England lär ha de största filarkiven utanför USA. Varje vecka hämtas tre miljoner filer från Sunet.
ÖVERKURS Varför är "www" inte med i Sunets adress? Svar: www. (World Wide Web) är en del av Internet. Ftp (File transfer protocol) är en annan. Ologiskt nog går det att slå in www-adresser utan att först ange "http://" men det går inte med ftp-adresser. Det finns andra tillfällen då "www" också går bort. Till exempel om domäninnehavaren (metro.se, till exempel) har en underdomän. Vi skulle kunna lägga Club Metro på en egen avdelning. Då skulle adressen bli http://club.metro.se. Den riktiga adressen till Club Metro är dock www.metro.se/clubmetro/
Kommentar: Ovanstående "logik" beror enbart på den web-läsare man använder. På "den gamla goda tiden" fick man alltid skriva http:// för att ange att det protokollet skulle användas.
/Niklas
TALA System som översätter vanliga röster till digitala ettor och nollor blir allt vanligare. Och nu kommer kommersiella tillämpningar som cybertranscriber. Hit ringer man och dikterar vad man vill ha inskrivet. En dator "förstår" vad man säger och skriver in det och skickar det till vald e-postadress. Folk kommer att prata med sina datorer: styra dem med rösten. Först ut är ordbehandlingsprogrammen.
Nästa led är säkert bildatorn som kan välja färdväg, koppla telefonsamtal och byta kanal på radion. Problemet med röstigenkänning är att det är dyrt och tidsödande att lära datorer språk. En investering som säkert betalar sig om det är ett stort språk, engelska, kinesiska eller spanska.
Men svenska?
home6.swipnet.se/~w-66892/ En etnologisk uppsats om Ulf Lundell och pojkarna.
www.fsdm.se/atlantis/text/kjell.html Fakta om den egensinnige sångaren Kjell Höglund. ("Jag hör hur dom ligger ..." och "En stor stark", bland annat.) Fakta och det vanliga. Dessutom kan man ladda ned hans senaste bok. Den kräver Acrobat Reader som lättast hämtas från www.adobe.se .
www.sunet.se/sweden/entertainment_music_choirs-sv.htm För den som vill sjunga i kör. En lista över 66 körer med webbplatser.
Red Hot Karaoke Page är en bra sida för karaokefans. Här finns allt från Celine Dions "My Heart will Go on" till gamla ABBA-låtar. Musiken låter ganska dåligt (midifiler) stundtals, men det finns möjligheter att ladda ner ljudprogram för att få den bättre. Otroligt kul, förutom att man inte vet när man ska börja sjunga.
www.mozilla.org Här har Netscape publicerat koden till webbläsaren Communicator. Att ett programföretag släpper sin kod är ungefär som om Coca-Cola skulle publicera sitt recept. Eller om Astra för 15 år sedan skulle ha offentliggjort hur man kokar ihop losec. Netscapes tanke är att programmerare världen över ska ladda hem koden och förbättra den och därmed ska Netscape ta tillbaka sin plats som webbläsare nummer ett. En stor del av tekniken på Internet är skapad på detta spontana sätt. (Se nedan).
Eric Raymonds, skapare av ett populärt program för e-postdatorer, har skrivit en lång rad artiklar om fria program. "Bazaren och Kate-dralen" är den mest omtalade. (Hög nördfaktor.)
Free Software Foundation propagerar vältaligt för sin sak. Förespråkarna för gratis programvara har uppfunnit ett helt nytt begrepp: Copyleft till skillnad från copyright. Upphovsskyldighet i stället för upphovsrätt. Upphovsskyldigheten innebär att den som förbättrat eller ändrat i ett program som gjorts allmänt tillgängligt är skyldig att sin tur offentliggöra sina förbättringar.
Fotnot: Regel nummer två för Internettipset är att det aldrig får bli tråkigt. Bröt jag mot den regeln också? Ge ditt omdöme till redaktionen@metro.se
METROFAKTA / FRIA PROGRAM
www.tifaq.com Dan Wallach, student vid Berkleyuniversitetet i Kalifornien, fick ont i högerarmen 1991. Musarm. Han började använda vänsterarmen i stället, bara för att upptäcka att smärtan följde efter. Då beslutade han sig för att använda Internet - detta var innan www fanns - för att delge andra sina kunskaper i ämnet och få hjälp av ytterligare andra. Nu har Dan slutat plugga och efter sex års kamp blivit av med sina problem.
Ett stort mysterium är dock hur han under samma tid lyckades sätta upp en gigantisk databas över förslitningsskador och vad man kan göra åt dem, utan att förvärra sina skador. Här får man veta sådant som att den rådande tangentbordssättningen - som kallas QWERTY, efter tangenterna i övre vänstra hörnet - är skapad för att mekanismen i en vanlig skrivmaskin inte ska köra ihop sig. Att QWERTY är en usel fingersättning som tvingar folk att använda lillfingrarna mer än de egentligen klarar av tänkte man inte på då på 1800-talet.
Vidare att ingen egentligen räknat hur många som drabbats, men det finns beräkningar som tyder på att det kan vara så många som 20 procent av dem som jobbar mycket med datorer. Dans webbplats är en guldgruva. Den enda invändningen är att den är på engelska. Det borde finnas en svensk motsvarighet.
www6.zdnet.com Den som har Macintosh kan ladda ned ett litet program som helt enkelt stänger av datorn om man suttit för länge vid den. På tifaq finns en hel rad sådana under rubriken "Software".
Bonusinfo Morgondagens mediejättar är dagens datapygméer. I fredags var Yahoo nästan lika mycket värt på börsen i New York som hela Times-Mirror-koncernen.
Breakup Girl uppfanns av feministen och ståuppan Lynn Harris, 29 år, och illustratören Chris Kalb, 30. Från början var Breakup Girl seriefigur i boken "He Loved Me, He Loves Me Not" som utkom 1996. Hon är förstående när det gäller mänsklig svaghet som att strula med sitt exkex när det enda man ville var att hämta sina kvarlämnade grejor.
Här kan man uppfatta tre tydliga trender inom agentforskningen:
Prisrobototar som automatiskt söker igenom och jämför priser på olika webbplatser. Gäller till exempel skivor och böcker.
Sökrobotar som på olika sätt lär sig användarens önskemål och med dem i "bakhuvudet" söker information på nätet.
Talande robotar, chatterbots. Det första talande programmet, Eliza, skrevs i USA 1966 och driver med psykologers sätt att svara med motfrågor på alla frågor.
Vad man än frågar Eliza får man en motfråga till "svar". Lite kul. Pengarna i den här sortens program ligger i att agenter kan ta över till exempel supporttjänster och annan service som i dag sköts av människor.
RYMD Det sägs att universum är oändligt. Det förefaller denna webbplats också vara. Det som inte finns här om planeter, rymdfärder och slikt är inte värt att veta. Oumbärlig som snabbt uppslagsverk.
TITTA Skulle man sedan behöva en bild från rymden, finns här 300 000 att välja på.
SKIVA Massive Attack släpper de första 45 sekunderna av sitt kommande album på nätet. I verkliga livet kommer skivan en månad senare. Under tiden fram till dess kommer hela plattan att bit för bit släppas på nätet. Sådant får man i allmänhet reda på först om man läser New Musical Express på nätet. Webbplatsen för Massiveplattan var öppen i går, vilket den egentligen inte skulle vara. hut.vmg.co.uk/raft-cgi-bin/massive/countdown/1098 (Realformat).
ROCK Paul Allen startade Microsoft tillsammans med Bill Gates men hoppade av. Allen är ett gitarrfreak som särskilt gillar Jimi Hendrix, i dag äger basketlag och leker med webben som ingen annan. Bland annat med detta projekt. På något sätt får man för sig att han har roligare än Bill.
Svenska www.punkt.se har något liknande, men inte lika avancerat som detta. Kanske ett alternativ för den som tycker sig ha något att säga men för allt i världen inte vill lära sig vare sig att koda eller använda editorer. www.zyworld.com/sakari/3DBoard.htm, för den som vill titta på ett test.
GRATIS www.2.sbbs.se och www.utfors.se Gratis Internetuppkopplling, lovar dessa bägge företag. Tidigare finns BIP (www.bip.net) som "ger bort" Internetaccess mot att man tittar på annonser medan webbsidorna laddas. Inte ens det behöver man stå ut med hos Utfors och sbbs, säger de i alla fall. Ingen av tjänsterna finns ännu i sinnevärlden. Sbbs antyder att de avser att tjäna sin pengar på samtrafikavtalen mellan olika Telebolag.
RADIO Roxette leder maratontabellen i "Tracks". Sten & Stanley är kungar på "Svensktoppen". Sådant får man reda på på respektive programs webbplats. Radio är tacksamt på webben. Hur ofta hinner man egentligen lyssna på "Pengar och rätt", "Flipper", "Vetenskapens värld" när de egentligen sänds? Webben ger en andra chans. Det har SR fattat och lägger faktiskt ut ganska mycket av den egna produktionen.
RELIGION Är det sant att Bill Clinton gjort en deal med scientologen John Travolta om att i fall Travolta gör ett snällt porträtt av presidenten i filmen "Primary Colors" så ska Clinton agera mot länder som motarbetar Scientologikyrkan?
Vet inte, men den som vill ha koll på för och emot scientologikyrkan kan kolla denna norska webbplats.
Något ur resultatfloran: Surfarna oroas främst över frågor som rör privatlivets helgd, i detta sammanhang hur mycket information om användaren som lagras på olika datorer och vad de som äger datorerna gör med informationen. Andelen kvinnliga användare ökar starkt. Nu är 40 procent av surfarna kvinnor. Användarna betraktar e-posten och webben som de viktigaste delarna på Internet. Annan teknik såsom java eller olika ljudprogram rankas långt efter.
IRLÄNDSKT En irländsk webbentreprenör som samlar statistik och undersökningar om Internet. Ofta påfallande snabb. Här får man till exempel veta att den enda undersökning som gjorts om arabiskt användande på nätet visar att 4 procent av de arabiska användarna är kvinnor.
Eller att 33 procent av alla meddelanden i nyhetsgrupper är så kallad spam, det vill säga obeställd direktreklam som skickas till massor av grupper samtidigt. Ytterligare 33 procent av trafiken skapas av folk som vill säga ifrån om reklamen.
Varje dag skickas inlägg motsvarande 900 megabytes in till Usenets 50 000 nyhetsgrupper. Nua räknar också antalet Internetanvändare totalt, för närvarande beräknas Internetvärlden befolkas av 112 miljoner människor varav 1 miljon afrikaner.
TOPPLISTOR
http://www.relevantknowledge.com
www.mediametrix.com
www.hot100.com
Yahoo är världens mest besökta webbplats, det är dessa tre mätinstitut överens om. Liksom att Microsoft.com, Netscape.com, ett antal sökmaskiner samt Geocities hör till de mest besökta på nätet. Traditionell media lyser nästan helt med sina frånvaro.
Enligt relevantknowledge är såväl Geocities som Angelfire.com och Tripod.com bland nätets mest besökta platser. De är alla samhällen för fok som gör personliga hemsidor. (GVU-undersökningen som nämndes inledningsvis visade att nära hälften av surfarna prövat på att göra egna sidor.)
Det närmaste man kan komma en svensk topplista är http://www.tsrs.se/ Men där mäts endast anslutna webbplatser. Till exempel saknas posten Torget och Telias Passagen helt. (liksom www.metro.se).
VIRUS qasupport.nsf Virusvarningar som alla går ut på att om man får ett e-brev med ett visst ärendenamn PenPalGreetings, Win A Holiday och liknande, ska man inte öppna det för då händer de hemskaste saker. De är bluff. Allihop. Man kan inte få virus i vanlig e-post. Virus kan däremot spridas genom bilagor i e-post, därför är det smart att inte skicka bilagor till folk som inte bett om dem. Metro skickar till exempel regelmässigt tillbaks obeställda bilagor. Det lär finnas omkring 2 000 så kallade makrovirus i omlopp just nu. De flesta harmlösa, några farliga och alla onödiga. Detta är en sida med svenskspråkig info.
SPEL En småkul frågesport som kräver att man laddar ned en - ganska liten - klient och så är det bara att spela on-line. Tips: plugga Arkiv X-fakta. Tveksam marknadsföring dock, det påstås att man kan vinna 25 000. Det kan man om man först vinner lotten som är vinsten i spelet - och sedan vinner på lotten ...
BONUSINFO Computer Sweden - som Metro samarbetar med på denna sida - blir från i dag tre- dagarstidning med utgivning måndag, onsdag och fredag.
Möjlig trend: Läs allmännyheterna gratis i till exempel Metro och specialnyheterna i betalda tidningar som Dagens Industri och Computer Sweden.
STADSWEBB Vi har skrivit om den förut, men sedan dess har Stockholms webb förbättrats ytterligare. Bland annat med länkar till de stora dagstidningarnas, naturligtvis är Metro med, Stockholmsnyheter. Extra plus för att besökaren kan välja tekniknivå - från ren text till avancerad java. Liksom för länkguiden.
STADSWEBB 2 Också bra, särskilt för att man här blixtsnabbt tycks publicera pressmeddelanden. Saknar dock länkguiden. Göteborgarna har löst problemet med att länka till andra webbplatser lite som om de vore deras egna, vilket kan förvirra. Man klickar på en länk man tror hör till Göteborgs stad och hamnar på ett privat företag.
OFFICIELL Snyggt och modernt med mycket film och java och hyfsat snabb uppdatering. Väldigt enkelt och bra upplagt, men tekniken gör att webbplatsen är ganska seg.
BÄTTRE Det är något med Yahoo som gör att de nästan alltid gör rätt. Deras specialwebb är överlägsen de flesta andra. Blixtsnabba uppdateringar, bra upplagd förstasida och lagom tekniskt avancerad. Chat och diskussionsgrupper och länkar. Extra plus för att de även i sådana här sammanhang håller fast vid grå bakgrund.
SVENSKT Olympiska komitténs svenska webb. Inte så himla kul, men fungerar. Mycket info.
KOMPIS Robert Aschberg är chefsideolog för detta projekt som är en digital anslagstavla där folk som vill nåt söker andra folk som vill ungefär samma sak. Ett slags köp- och säljtorg fast för möten. Den som vill gå på bio och saknar någon att gå med sätter in en annons och förhoppningsvis hittar man någon att gå med. 31 kategorier. I gruppen antikvariat finns en som samlar baklängeslexikon och verkar vilja ha kontakt med likasinnade. Ingen porr för övrigt.
DEKLARATION Dags att deklarera. Nu kan man kolla skatten på nätet och det fungerar otroligt bra. Riksskatteverket är kanske den myndighet som bäst förstår att utnyttja Internets fördelar både för myndigheten och kunderna. Låt er inte luras av det lite amatörmässiga utseeendet, detta är proffs som vet vad de gör.
MUSIK Topp40 är tidskriften för musik- och underhållningsbranschen. I denna får man reda på saker som att Abba Gold sålt 12 miljoner skivor världen över eller hur Dr Alban ligger till på albanska topplistan. Listor över mest sålda skivor, dataspel, uthyrda videos och mest spelade låtarna i radio. Nu finns Topp40 på nätet. För den som vill hänga med i branschsnacket utan att hänga på Hannas krog.
DANS "Spice Girls för vuxna" har den irländska dansgruppen Riverdance kallats.
SNYGGT De arbetslösa i Arboga har inga jobb men de har hemsida. Sidan är ett utmärkt exempel på att man även med små resurser kan skapa webbplatser med minst samma klass som mycket dyrare produktioner från webbyråträsket i Stockholm. Magnus, som gjort sidan, har varit utan jobb i fem år och nås på den beskrivande e-postadressen nokneg@hotmail.se
SNABB Många kritiserar Nescapes och Microsofts webbläsare för att lida av elefantiasis. Norska Opera är ett lysande alternativ för den som har en PC men inte 32 mb internminne och jättemycket plats på hårddisken. Blixtsnabb och liten. Lysande recensioner i internationell press. Den enda nackdelen är att den till skillnad från konkurrenterna kostar pengar. 35 dollar, nämligen.
SNACK Om man vill veta vad som sagts och sägs i de olika nyhetsgrupperna är Deja News det bästa sökverktyget. En sökning på Lewinsky gav i går
STORT När de "vanliga" medierna rullade igång gjorde de det med all kraft. Orsak: När stora händelser inträffar vänder sig miljontals nyhetskonsumenter till webben för information. CNN:s webbplats satte till exempel besöksrekord den 28 oktober när världens börser föll som stenar. Då laddades 13 miljoner sidor ned från CNN:s datorer. Lewinskyaffären har "bara" noterat drygt 10 miljoner dagliga sidor hittills. Adressen ovan går till Timekoncernens samlingswebb för skandalen.
BEVAKAR Sökmaskinen Excite dammsuger stora nyhetskällor på artiklar och information om skandalen och publicerar länkar fortlöpande. Bra startsida för den som vill följa dramat men inte riktigt orkar klicka sig runt på alla möjliga och en del omöjliga ställen.
RADIO? Radioreportrarna Björn Häger och Anna Strömblad har skrivit en sökhandbok riktad främst till journalister. Söktipsen är bra utan att vara briljanta, men bokens styrka ligger kanske mer i att det är en begriplig introduktion och bakgrund till Internet och dess tjänster och hur dessa används. För den som inte vill punga ut med 300 kronor finns länkarna samlade på denna sida.
www.hitta.com En betydligt billigare sida. Företaget bakom har som företagsidé att bygga tjänster kring bra domännamn. (De har även förmedling av domännamn.) En bra svenskspråkig samling information om Internets olika söktjänster och hur dessa fungerar.
Har Albert Einstein varit med i TV-serien "Gunsmoke"? Svar: Nej. Ryktet emanerar troligen från en frågesport där denna fråga en gång förekom. Har en präst som bett Eric Clapton spela gitarr på en gudstjänst ångrat sig och bett gitarrhjälten åka hem och öva några veckor först? Svar: Troligen inte. Förutom webbens egna nitiska undersökningar av sanningshalten i mer eller mindre möjliga påståenden finns en livlig nyhetsgrupp där rykten penetreras. Är till exempel Tren Razor i Nine Inch Nails son till massmördaren Charles Manson? Nej, reder listan ut. Däremot hyrde han en gång huset där Sharon Tate mördades.
SVENSKT Urbana legender men på svenska. Samma upplägg som den amerikanska med olikfärgade bollar för sant, falskt eller kanske. Nej, det är inte farligt att simma strax efter det att man ätit. Nej, kinesiska muren syns inte från månen. Somliga av Metros notiser får sig en känga av bara farten.
BEVIS Kändisar råkar ofta ut för ryktesspridning av olika slag. Somliga sanna, andra falska. The smoking guns uppdrag är att bevisa sådant som går att bevisa. Har Alicia Silverstone (aktuell nu i "X-tra bagage" kört på en hemlös i Los Angeles? Svar: Ja. Jack Nicholsons trubbel med en prostituerad, anmälningar om sexpartyn hos president Kennedy, här finns definitivt lite av varje för den som är intresserad av kändisar och skandaler.
I webbvärlden gäller inte typografiska regler. Till helt nyligen fanns det en stil (och den väljer läsaren, inte redaktören), sex storlekar och rudimentär spaltsättning att tillgå. Allt såg med andra ord likadant ut. En sextonårings elektroniska nyhetsbrev kunde se lika bra - och i många fall bättre ut - än 100-åriga förlagshus stoltaste titlar. Ur led är tiden och infopager ska vrida den rätt. Nu ska man äntligen kunna få se tidningen som den ser ut på papper även på skärmen. Ännu har bara ett tidningshus nappat på idén: Jerusalem Post.
Det går till så här: Först laddar infopagers klient ned (cirka 4 MB). Därpå väljer man vilken tid och hur mycket av tidningen som ska laddas hem. Den skickas och kan läsas off- eller on-line.
Tidningen kommer med typografi, spaltsättning, bilder, vinjetter och till och med prassel när man vänder blad.
Okej, är det bra? undras det då. Är detta tidningsföretagens framtid?
Lite känns det som gårdagens teknik i dagens medier. Ungefär som tidningar skulle sett ut som runstenar. Men Jerusalem Post är en bra tidning.
www.bokus.com Köpt är köpt och kommer aldrig mer igen på Bokus. 200 kronor i straffavgift om man inte hämtar boken, detta oavsett vad boken kostat. Korrekta leveranser kan inte inhiberas.
www.bokhandeln.com Full returrätt inom tio dagar.
www.torget.se/adlibris Full returrätt inom sju dagar.
www.torget.se/boktjänstdirekt Full returrätt inom tio dagar.
www.amazon.com Full returrätt inom femton dagar.
www.jit.se Den som vill veta vad lagen säger kan slå upp Konsumentköplagen i denna databas, vilken för övrigt var en av de första som Metro tipsade om när vi började med webbtips för två år sedan. I dag har jit.se blivit ännu bättre sedan de infört diskussionsgrupper on-line.
Det finns fler artiklar, resten hittar du här(169KB).