RING Avstånd spelar inte längre någon roll för priset på kommunikation. Ett telefonsamtal kopplat över Internet kostar inte mer än lokalsamtalstaxan, oavsett hur långt man ringer.
PRATA Nu kommer datorerna som förstår tal. 1997 visade att tekniken redan fungerar. Naturallyspeaking är en röststyrd ordbehandlare som sopade banan med alla andra produkter på den stora Comdexmässan i höstas. Man talar och programmet skapar ett brev eller vad man nu önskar. Finns för de stora världsspråken, till vilka svenska inte hör.
KOMMUNICERA Webben är ett kommunikationsmedel. Kompisprogrammet ICQ, som bland annat håller reda på vilka vänner som är uppkopplade, laddades hem av fem miljoner användare. Det har fått en rad efterföljare. Bland annat har svenska Passagen (www.passagen.se) gjort en egen variant. Mycket tyder på att funktionen kommer att byggas in i framtida webbläsare.
BREVVÄXLA Hotmail tillhandahåller gratis e-post och har 12 miljoner användare. Nio miljoner av dessa är aktiva. Det är fler än Sveriges befolkning. Och då är Hotmail bara ett av många företag som bjuder på gratis, webb-baserad e-posthantering. En ganska så komplett lista på svenska och utländska fria e-postkontor finns på http://gratis.everyday.se/e-post.html
HANDLA Förra året försökte den ansedda tidningen The Economists reporter julhandla över nätet. Resultat: Det fanns inget att köpa. Det gör det nu. 1997 blev året då näthandeln slog igenom. Datortillverkarna Dell och Apple säljer en stor del av sin produktion över nätet. I Sverige finns flera virtuella boklådor. Skivbutiken www.boxman.se slog upp sina portar nyligen. Biljetter till såväl evenemang som resor går smidigt att beställa över nätet. En färsk undersökning i USA visar att det nu finns 10 miljoner uppkopplade konsumenter.
BETALA INTE Det går fortfarande trögt för dem som vill ta betalt för sina tjänster. I stället kommer allt fler produkter och tjänster till inget pris alls. www.bip.se, erbjuder gratis Internetabonnemang om man står ut med reklam. Priserna på abbonemang sjunker kraftigt. Om man alls behöver betala kan man klara sig med 500-600 kronor om året. (1994 kostade ett abonnemang
SÖK SVENSKT Trenden i sökmaskinsbranschen var att göra maskinerna flerspråkiga. Vi fick äkta svenska maskiner som Polarsearch och översatta som Altavistas, Excites och Infoseeks. Därtill etablerade sig Yahoo i Sverige (www.yahoo.se)
Bonusinfo Kanske kommer det att visa sig att det viktigaste som hände 1997 var att det engelska företaget Norweb (www.norweb.co.uk) förra veckan kopplade upp den första Internetabonnenten genom eluttaget. Norweb räknar med att erbjuda Internetaccess som är 40 gånger snabbare än 28.8 genom elkontakten.
www.davidbowie.com Bowie vet ju alltid vart vinden blåser. Han har sålt
KÖP Boxman ledda av bland andra SAS Jan Carlzon öppnade den första riktiga svenska skivbutiken på nätet förra veckan. Och den är bra. 20-40 procent billigare. Ljudprov finns på en del skivor. Enkla regler: Frakten kostar 20 kronor oavsett antalet skivor och man betalar mot faktura.
BÄTTRE Boxman satsar på att bli miljardstora. Men då måste de bli bättre än n2k. Och de är ruskigt bra. Stark sökmaskin, större lager, lägre priser, fler ljudprov, bra nyheter och tips om musik som liknar den man sökt på. Att bara klicka runt och gratislyssna på 30 sekunders snuttar av gamla Zeppelinhits gör platsen värd att besöka. Dessutom kan man köpa plattor och få dem levererade över nätet.
Bonusinfo Jonas Hållén tog i förra veckan heder och ära av Carl Bildt. Ringde Bildt och skällde som många andra plägar göra som utsätts för våra krönikörers giftiga pennor? Nej, Bildt bemötte Hållén på Metros webbplats för kolumnister. (www.metro.se) Cool kille, Carl.
www.nunames.nu Domänen "nu" (alltså http://fria.flashback.nu) står för lilleputtlandet Niue som ligger utanflör Australien.
Niue håller på att göra sig ett namn i kanske framförallt den svenska
nätvärlden. Orsak: Man kan skapa kul domännanmn, http://www.fria.flashback.nu beskriver ju på ett utmärkt sätt vad den webben handlar om.
Andra redan tagna namn är: jobb.nu, rik.nu, sprit.nu , pengar.nu och liknande. Dessutom kostar det endast 25 dollar att registrera en nu-domän vilket är hälften av vad det kostar att registrera en com-domän i USA. Till skillnad från svenska domännamn som går mycket strikt på sökande företagsnamn får en nu-domän heta nästan vad som helst. I alla fall så länge den inte innehåller svenska tecken.
Den som vill kolla vem som har vilket svenskt domännamn kan göra sökningar på www.sunet.se/domreg
Amerikanska domäner kollas på www.internic.com
DANS Kanske är tidningen Får jag lovs webbplats Sveriges bästa. Ständiga chattar med dansband. Bra nyheter och möjlighet att lyssna på dansmusik som inte finns i verkliga livet. (Just nu Boogart.) Och därtill ett vad det verkar komplett dansbandskalendarium för hela landet.
Dagens Pentium II-processorer får plats med 7,5 miljoner transistorer på en tumnagelstor platta. Utställningen börjar alltså nästa vecka men redan i dag kan man tjuvtitta på nätet. Tack för det, Telemuseum.
SNABBT Transistorernas väg in i datorn beskrivs i ett specialnummer av tidskriften Scientific American. Djuplodande och välskrivna artiklar kryddade med värdelöst vetande: I år tillverkas en halv miljard transistorer. I sekunden. Dagens chips är 100 000 gånger snabbare än de äldsta föregångarna men de kostar en tusendel av vad dessa kostade. Ett dammkorn kan förstöra ett chips. Därför tillverkas de i extrema miljöer. I fabrikerna får endast förekomma ett dammkorn per kvadratfot (ungefär 30 gånger 30 centimeter). Hemma har man mellan 100 000 och en miljon partiklar per kvadratfot.
Några, alltför få, av artiklarna ligger ute på tidskriftens webb. Den särskilt intresserade får bege sig till tidningskiosken. (Kommer ni ihåg dem, ställen med hyllor, där det står en massa tidningar, en sorts bärbara webbsidor som inte kräver dator?)
SNABBAST Den som intresserar sig för mikroprocessorer kommer inte ifrån Intel. Sedan 1971, när firman började, har de i praktiken monopol på marknaden. Intelprocessorer finns i 89 procent av världens datorer.
På företagets webbplats finns en välgjord beskrivning av hur ett chips fungerar och dess historia. (Shockwaveversionen tar lång tid att ladda ned, men är för en gångs skull värd besväret.) Allt är naturligtvis på engelska.
- Det innebär att vi om fem år kommer att ha datorer som är 32 gånger snabbare än dagens, sa Ballmer när han besökte Stockholm. Den datakraften kommer att användas bland annat till att få datorer att förstå talade instruktioner.
PRAT För den som vill kolla framtiden redan i dag. Detta är en diktafon som förstår engelska. 11 mb att ladda ned och den kräver mikrofon och ganska mycket inställning. Man ... får .... tala ... väldigt ... långsamt och så skriver programmet det man talat in. Ganska kul pryl. Vi som inte klarar av att programmera videon hoppas mycket på denna teknik.
JURIDIK En bra samling artiklar om striden Mellan Microsoft och justitiedepartementets Janet Reno finns på: http://www.newslinx.com/newstopics/reno_vs_gates.html
NÖRDAR Den som intresserar sig för den ganska otroliga historien om hur Microsoft tog över världen kan hitta massor av bra fakta på webbplatsen till TV-dokumentären "Nördarnas triumf".
MÅNGA BASER Internetdeckaren "The Internet Sleuth" har
HIPPA BASER cybrarian Inte lika många baser som de andra två men i vissa sammanhang lite hippare i urval och definitivt i design.
BONUS Metros läsekrets debatterar flitigt dagens kolumn i Metro. Klicka på länken från första sidan och sök vidare.
FÄNGELSE Den amerikanska vänstern är mycket aktiv på nätet. Detta är en webbplats som håller ett öga på förhållandena på amerikanska fängelser. Vem visste till exempel att 90 000 kvinnor sitter i amerikanska fängelser? Att det enbart i Kalifornien sitter 600 kvinnor inspärrade för mord på män som misshandlat dem? Att straffet för att mörda en misshandlande man är dubbelt så långt som straffet för att misshandla en kvinna till döds? Där finns en rullgardinsmeny som bjuder på alternativen: våld av vakter, dödsstraff, uppror på fängelser och medicinsk underlåtenhet. Webbplatsen är en del av IGC, Institute for Global Communication, som är en samlingsplats för en massa vänstersinnade amerikanska organisationer.
IGC hittar man på www.igc.org/igc/index.html
KATALOG Yahoos framgångar lämnar ingen oberörd. Yahoo, som från början var två studenters egna länksamlingar, är i dag världens mest besökta webbplats. Nu har Encyclopedia Britannica gett sig in i katalogbranschen. Här finns 65 000 länkar, av vilka de allra flesta är betygsatta. 40 av dem har fått betyget "webbens bästa". Listan finns på www.ebig.com/best.html. Ganska konventionell.
SATIRIKER Rikssatirikern, grafikern och samhällsanalytikern Leif Zetterling har lagt ut delar av sin produktion på nätet. Här kan man se varierande elaka porträtt av kändisar samt rejält taskiga (och vansinnigt roliga) kommentarer till aktuella händelser. Kolla till exempel in Marjasin.
BANGOO Reklamfilmen för Polly är en succé sedan länge. Inte minst för språket som talas i den: candelianska. Här finns en parlör för den intresserade. Lite mer allmänt intressant är det att följa hur en smart reklambyrå faktiskt lyckas skapa en låtsasperson, Patrick Polly, som vi nästan tror finns, och som vi på fullaste allvar tipsar om i sådana här spalter. Postmodernt på något vis.
LÄSARE Nu finns en svensk "riktig" version av Internet Explorer 4:a, dock enbart för Windows 95. Macanvändare och andra med andra operativsystem får vänta ytterligare en tid. IE 4:a är stor och tar lång tid att ladda hem. Den som inte har bråttom kan vänta på Club Metros CD-ROM med IE 4:a som kommer senare i höst.
BETJÄNT Vilken sökmaskin är bäst? Den sortens frågor klarar askjeeves.com. Maskinen utnyttjar andra vanliga sökmaskiner för själva sökningen men det unika med askjeeves är att man kan skriva in sökningen på vanlig engelska. Frågan "vem var Lars Magnus Ericson" besvarades av askjeeves genom att maskinen hittade ett dokument från Telemuseum i Sverige som började just med: "Lars Magnus Ericsons was ..." och som kom telefonindustrins faders hela historia i sammandrag.
Frågan vem som är premiärminister i Sverige var lite knepigare. Men via AltaVista hittade maskinen en sida från amerikanska ambassaden som klargjorde att Göran Persson innehar motsvarande ämbete i Sverige.
NOBELT Snyggaste och kunskapsrikaste sidan om Nobelpriset. Kommer från Encyclopedia Brittanica som ju är en renässansprodukt från 1700-talet. Men det verkar som om de har bestämt sig för at hänga med även in i nästa sekel.
SKOLA Netdays är en amerikanske idé vars avsikt är att koppla upp så många skolor som möjligt på Internet. Tanken är att företag en gång om året ska ställa sina resurser till förfogande för att göra livet på skolorna bättre. Med start på lördag ställer en rad företag från den internationella nätverksgiganten Cisco och svenska Scan till med en svensk Netday. Vilka aktiviteterna är ser man på denna adress.
Bonusstatistik: Kontakt- och chatprogrammet ICQ har 100 000 användare i Sverige. ICQ kom för övrigt även för Mac i förra veckan, www.mirabilis.com.
NYBYGGARE Geocities fick sin miljonte nybyggare i veckan. Geocities är ett ramverk för människor som kallas nybyggare och som skapar samhällen vilka består av hemsidor.
NOBELT Kanske den svenska webbplats som de närmaste månaderna kommer att dra till sig flest utländska besökare. En ny grej är en tidtabell över allt - nåja, stora saker i varje fall - som hänt sedan Alfred Nobels födelseår 1933. Lite småkul.
Bonusinfo: Många har frågat efter förra veckans digitalbilaga. Den finns nu på www.metro.se, kolla under Digitalt.
Kanske är detta det bästa jag sett på Internet i genren att överföra briljant text till nästan lika briljant webb.
RIK Ett litet hack som ständigt hämtar kursen på Microsoftaktien och multiplicerar den med det antal aktier Gates själv äger i företaget och så har man en ständigt uppdaterad taxering på Microsoftägaren. I fredags var hans förmögenhet omkring 292 miljarder. Det gör att han toppar tidningen Forbes lista över världens rikaste män.
Om hans pengar inte skulle räcka kan han alltid ringa sina kompisar Warren Buffet, Steve Ballmer och Paul Allen som också finns på listans tio i topp. Listan finns på http://www.forbes.com/tool/toolbox/billionaires/index.asp
HUSET Här kunde man följa hur Gates hus byggdes. Webbplatsen ligger nere sedan en tid. Men bilderna ligger kvar på företagets dator. För den som vill se byggnadsställningar.
BOK I sin bok "Vägen till framtiden" berättar Gates utförligt om det nya huset. Huset har pool med undervattensmusik, det känner av vem som är i vilket rum och ändrar rummet därefter. När kompisen och medgrundaren av Microsoft, Paul Allen, ringer på dörren är signalen ett Jimi Hendrix-riff eftersom huset "vet" att han gillar Hendrix. Tavlorna på väggen ändras beroende på vem som betraktar dem och så vidare.
Allt detta står i boken som kom förra året och sålde i miljoner exemplar. Lite snålt att det fortfarande bara är bråkdelar av innehållet som läggs ut på webben. Ganska snyggt ställe, mycket multimediamumbo-jumbo.
TAL "Varje gång jag får ett mail om att vi vunnit ett kontrakt funderar jag på hur många vi missat." Ungefär så skriver Gates i sin månatliga webbkrönika. Det är väl på det sättet man blir riktigt rik. Man kan om man vill ställa frågor till herr Gates.
HAT Många ogillar Bill Gates och Microsoft. Det här är en samlingsplats för hatsidor. 96 antisidor. Många av dem tekniskt utmärkta och några dessutom kul.
DÖD REFERENS: Denna webbplats utgår ifrån att det överallt i världen finns folk som då och då säger typ: "Jo, du vet han som var med i den filmen, du kommer ihåg, är inte han död?" Tidigare var människor i denna situation prisgivna åt att hitta en auktoritet. Med Internet kom räddningen. "Döda människors dator", är just en webbplats som håller reda på vilka kändisar som lever och vilka som är döda. Att lady Di och Moder Teresa dött kan väl inte ha undgått någon, men hur är det med den gamle blueshjälten John Lee Hooker? Jo då, han lever. Liksom George Harrison men inte Rex Harrison. Det låter knäppt men är i högsta grad seriöst. Dödsdatum och länkar till biografiska data följer med där sådant finns. Och så säger de att Internet inte är till någon nytta.
STATYER Många kanske också känner igen upplevelsen av att känna sig lätt korkad när kusinen från landet kommer till staden, pekar på statyn man gått förbi i hela sitt liv och frågar: "Vem är det?" Förr måste man slå i svåråtkomliga böcker. I dag finns en webbplats för Stockholms alla statyer. Bild och kortfattade fakta. En kulturgärning.
TAL Sedan finns ju naturligtvis en annan vanlig känsla: Vad var det Neil Armstrong sa däruppe på månen? Ett stort steg för människan ...? Förr var man hänvisad till böcker om bevingade ord som alltid var för gamla. Nu finns svaret på Internet på ganska många ställen. Men på historychannel kan man dessutom höra talet och hundratals andra moderna klassiker (de flesta amerikanska) i real audio.
SPRÅK Här avslöjas vad Oasis egentligen tänker på när de står på scenen (Liam: Om jag kastar min tamburin i huvudet på Noel så kanske jag får sjunga någon gång ... öh... öh ...), vad deras konstiga svamlande betyder (för amerikaner som inte förstår Oasispojkarnas Manchesterdialekt) och man kan dessutom läsa en intervju där Liam och Noel faktiskt är snälla mot varandra (ja, självfallet är den fejkad ...).
BOOTLEGS En snygg sida som fått mycket beröm i diverse Internetomröstningar. Bäst av allt är att Ahmad säljer kopior på svåråtkomliga bootlegs till den som vill ha.
LÄNKAR Den officiella hemsidan. Ganska så tom för att vara officiell, men ändå hyfsat mycket bilder och annat gott. Bäst är den långa listan med länkar till andra Oasishemsidor.
NYHETER Brilliant nyhetssida med konstanta uppgraderingar. Här får man veta allt som händer.
KOPIOR En sida gjord av dem som gör annat än att spela luftgitarr framför spegeln. Späckad med olika coverbands varianter på Oasislåtar.
INTERNETSKOLA Det här är egentligen en IT-skola för bibliotekarier. Men vem som helst kan delta i nästan alla moment. Bra introduktioner till Internets olika delar. Kursen är omfattande (ska ta 200 timmar i anspråk om man följer läroplanen) och den som går igenom den på egen hand eller som deltagare i en grupp får mycket bra koll på nätets innehåll. Gratis, dessutom.
LETANDE Kinnevikföretaget NetSys Polarsearch är den kanske minst kända sökmaskinen. Det är synd för Polarsearch är bra. Fördelarna är många. Den har ett stort index med fler än 3,4 miljoner skandinaviska webbsidor.
Den uppdaterar de ledande skandinaviska och amerikanska tidningarnas webbplatser varannan dag, vilket är ofta jämfört med de flesta andra maskiner.
Nu finns också en Yahoo-liknande trädstruktur med 35 ämneskategorier i vilka man kan göra specialsökningar. Min enda invändning är att det grafiska gränssnittet gör vissa sökningar svåra.
Tidigare har det varit bökigt att hitta och katalogisera e-postadresser. Först gällde det att hitta en katalog. Därefter att göra en sökning, vänta på resultatet, välja den adressat man vill ha och klippa ur och klistra in - i värsta fall genom att öppna flera dokument i den egna adressboken. Men utvecklingen går framåt. Nu räcker det med att direkt från menyraden välja en katalog, göra en sökning, vänta på resultatet och spara det i adressboken. I Explorer som integrerar webbläsaren helt med operativsystemet Windows sparas adressen i Windows adressbok. I Netscapes communicator sparas den i Internetläsarens adressbok och ingen annanstans.
VISITKORT I den elektroniska katalogvärlden är det lika bra att redan nu lära sig begreppet "vcard". Det är ett slags elektroniskt visitkort som kan skickas mellan katalogdatorer och enskilda datorer. Men även mellan enskilda datorer och mellan en webbsida och en enskild dator.
Inom de närmaste månaderna kommer vi säkert att få se "Lägg in mig i din adressbok" på många webbsidor. Klickar man på den länken klistras vcardet/ visitkortet automatiskt in i adressboken. Man tror också att detta kommer att användas för att förenkla registreringar och liknande on-line. I stället för att fylla i oändliga formulär skickar man sitt elektroniska visitkort med ett musklick.
TELEFONNUMMER I telefonvärlden är ju katalogtjänster föredömligt heltäckande. Alla - nåja, nästan - telefonnummer finns i telebolagens kataloger. De läggs in av telebolagen själva. I Sverige är det som bekant Telia som gör jobbet.
ADRESSER I Internetvärlden är allt som vanligt rena anarkin. Här gäller antingen att enskilda personer registrerar sig i olika kataloger. Eller att kataloghållare helt enkelt fiskar upp e-postadressen på olika sätt. Antingen ur andra kataloger eller genom att skanna nyhetsgrupper, webbsidor och andra källor.
De största internationella tjänsterna är:
I Sverige finns: epostkatalog.telia.com
Den svenska tjänsten har i sin katalog alla dem som har Internetabonnemang på Telia samt andra som frivilligt registrerat sig.
En finess i Telias katalog är att man inte behöver veta hur den man söker stavar sitt namn. Maskinen "förstår" fonetiska sökningar, alltså sökningar där man skriver in ett namn på ett ungefär. Ger ofta fascinerande svar: fascinerande korrekta och ibland fascinerande fantasifulla.
En annan svensk tjänst: http://directory.ausys.se/ecatalog/search.htm
AU-systems katalog var först på plan i Sverige och har strax under 100 000 adresser. Katalogen bygger helt på frivillig registrering.
TISDAG De stora Internetoperatörerna förbereder nu en helt ny tjänst som går under namnet tisdag (!). Tjänsten ska bli en brygga mellan alla e-postkataloger. Den som vill hitta en adress gör sökningen på ett ställe och den skickas till flera kataloger.
- Mina egna undersökningar visar att vi oftast är omkring 100 kronor billigare än den vanliga bokhandeln, säger förläggaren Kajsa Leander. En jämförelse av priserna på stora svenska och utländska titlar och visst verkar bokus.com hålla betydligt lägre priser än en vanlig bokhandel. Mankells nya kostar 188 kronor, drygt 150 kronor mindre än rekommenderat pris i bokhandeln.
Bruno K Öijers samlade dikter kostar 159 kronor mot omkring 240 i bokhandeln. Rosamunda Pilchers "Blommor i regn" kostar 186 mot 272 i en vanlig bokhandel. I sortimentet finns böcker från svenska, amerikanska och brittiska förlag. En sökning på Tom Wolfe (bilden) ger 39 träffar, alla på engelska.
Skillnaden mellan de svenska och amerikanska webbplatserna har hittills varit priset. Bokus står sig även prismässigt mot utländska boklådor på nätet. De stora internationella nätbutikerna säljer ofta böckerna med 30-40 procents generell rabatt på hela sortimentetet. Men för den som betalar moms - vilket man egentligen ska göra, men få gör - blir prisskillnaden inte så jättelik. Böcker köpta i Storbritannien är momsfria, eftersom momsen tas ut i det säljande landet i affärer mellan EU-länder och Storbritannien har ingen bokmoms alls.
www.amazon.com USA. Frakt: 32 kronor i startavgift och 16 kronor per bok. Leveranstid allt mellan 1 och 7 veckor. Moms: egentligen ska man betala 25 procent på varans värde.
www.barnesandnoble.com USA. Frakt: 56 kronor i startavgift, 47 kronor per bok. 1-2 veckors leveranstid. Moms ska egentligen betalas med 25 procent på varans värde.
www.bookpages.com Storbritannien. Frakt: 26 kronor per bok. Helt gratis om man handlar för mer än 75 pund-975 kronor. Leveranstid 1-4 veckor. Momsfritt.
www.bokus.com Sverige Frakt ingår i alla priser. Leveranstid max fem dagar.
E-POST www.microsoft.com och www.home.netscape.com Nu har både Netscape och Microsoft stoppat in utvecklade och kraftiga e-postprogram i sina respektive Internetläsare med efternamnet 4.0.
Microsofts Internet Explorer 4.0 och Netscapes Communicator har båda integrerad e-post och nyhetsgruppshantering. Båda klarar att hantera adressböcker och att skapa mailfilter som automatiskt utför rutinåtgärder.
Båda är utmärkta. Den svenska versionen av Explorer finns ännu bara i en testversion men utlovas inom några veckor.
LÄNKAT Låter besökaren kolla tidtabeller för tåg, färjor och flyg. Snabbt och enkelt. Inte heltäckande dock.
TUFF En Javatidtabell över SJ:s tåg. Helt okej. Trist nog kan man inte ta reda på vad resorna kostar. Det går att få fram en mycket exakt tidtabell men inte kopplad till prislistan. Synd.
BO Sunets lista över uppkopplade hotell. Allt från IT-hotellet Adlon med ISDN i alla rum till små pensionat i Småland. Många, däribland de stora kedjorna, tillåter numera on-linebokning.
VANDRA Svenska Turistföreningen. I de flesta fall är det adress och telefonnummer till svenska vandrarhem. Men ganska många har vandrarhemsida också.
LIFTA Den utdöende konstformen att lifta försöker sig på ett nytt liv på webben. Denna tjänst länkar samman liftare med bilister.
TELETURISM Telias resewebb. Ordnat efter rubrikerna "äta", "bo", "se och göra" och så vidare. Varje avsnitt inleds med länktips och några artiklar. Är helt okej och kan bli riktigt bra när den blir fullt utbyggd.
VÄDER Väder för de flesta av Sveriges kommuner.
MEDICIN Statens bästa webb. Den som är orolig för att bränna sig av alltför idogt solande under semestern kan testa sig här. Liksom den som funderar på om snusandet börjar bli farligt. Därtill svar på vanliga frågor om sjukdomar och mediciner. Mycket bra. Kan de hålla nivån och förhoppningsvis utveckla den (Fass på nätet, till exempel) kan detta bli en av Sveriges allra nyttigaste webbplatser.
BONUSTIPS Det har inget med semester att göra, men är en hysteriskt kul parodi på AltaVistas sökmaskin. I stället för värstingalphadatorer sitter det fem (sex om Norma får skjuts) pensionerade postisar och hanterar 12 miljoner förfrågningar om dagen. Ingen får svar, men ändå. Och det drivs hejdlöst med den käcka hitta-allt-snabbt- jargongen. Typ: "Tips: Letar du efter grönsaker? Gå till en grönsaksaffär, idiot. Det här är en Internetservice."
The Well var en gemenskap i San Francisco-området som blivit förebild för hur ett virtuellt samhälle kan vara. Trots att the Well aldrig var särskilt stort eller tekniskt avancerat är det fortfarande förebilden för många.
I Sverige har det funnits gemenskaper i olika BBS:er och folk har där vant sig vid snabba och snygga tekniska lösningar. Hittills har webben legat långt efter. Men kompiskollaren ICQ (www.mirabilis.com), chatprogram som I-chat med flera, har gjort att webben snart är lika bra som BBS:erna var förr.
TELEVERKET Till skillnad från konkurrenten Posten satsar Telias Passagen hårt på gemenskap. I mycket påminner Passagens upplägg om Geocities. Passagen bjuder på e-postadress och hemsida. Det finns klotterplank, chats och diskussionsgrupper i skilda ämnen. I USA har diskussioner och chats ledda av moderatorer gjort stor succé. Skulle inte förvåna mig om Passagen satsar på sådana inom kort.
BONUSINFO Posten diskuterar med flera Internetleverantöer om att ta över deras e-posthantering. Orsak: E-posthanteringen håller på att växa många över huvudet. I USA har såväl AOL och Microsoft Networks e-post totalhaverarerat.
KOMMUNICERA Netscapes fjärde version som kallas Communicator släpps i USA redan denna vecka. Den är STOR, 13,5 megabytes att laddda hem. Och det är kanske ide att vänta. Enligt Netscape ska det komma en svensk version redan inom en månad.
PERSONLIGT Databasjätten Oracle möter CNN och resultatet blir den mest avacerade personliga nyhetstjänsten. Det vill säga om det är amerikanska nyheter man vill ha. Man kan ha söknigar på enskilda nyckelord, välja nyheter från olika kategorier och få sportresultat rakt in på din skärm. Om man får tro PolarSearch kommer motsvarande tjänster till Sverige via sökmaskinerna. (Nyhetsspårning finns för närvarande både på Excite och HotBot).
I TID Egentligen samma sak fast med tidtabeller i stället för telefonnummer. Tidtabeller till olika samfärdsmedel i Norden. Observera att båda platserna har prefixet "com" och inte "se" vilket är brukligt på svenska webbplatser. "Se" står helt enkelt för Sverige. Skälet är antagligen att inget av dessa beskrivande namn "tidtabeller" eller "nummerupplysning" hade godkänts i Sverige, här måste webbplatser heta samma sak som företagen.
Alltså vänder sig svenskar till USA och registrerar svenska namn som de här. Där gäller först till kvarn.
Tanken är att ett beskrivande namn ibland ska vara lättare för en konsument att spontant komma på än ett vanligt företagsnamn.
DÖP Den som vill ha ett eget domännamn med efternamnet "com" kan registera sig hos Internnic. Det kostar 100 dollar och det är lätt att se om namnet redan är upptaget.
Här huserar såväl seriösa företag som de så kallade namnnapparna, alltså företag som registrerar in kända varumärken som sedan erbjuds till de företag som äger dem i verkliga livet.
Det klassiska exemplet är McDonalds.com, som registrerades in av en journalist som sedan tvingade företaget att köpa tillbaka namnet och lät pengarna gå till välgörande ändamål. Förra året lät ett svenskt företag, Control Alt-Delete, registera en rad svenska varumärken som man hoppades att Astra med flera skulle köpa tillbaka. Det gick dock inte så bra. Även om man inte tänker registera något namn alls är det lite kul att kolla vilka som har vilka domännamn.
Idén är inte helt ny. Frågan är om det inte var självaste Bill Gates som först lanserade tanken. Han skriver i sin bok "Vägen till framtiden" om att annonsörer kommer att tvingas betala för att folk ska bry sig om deras budskap på Internet.
Samtidigt skriver Microsoftägaren att han tror att Internets utbyggnad kommer att finansieras med reklam. Han påpekar också att den privata sfären kommer att bli allt viktigare.
Vi kommer vilja ha privata hörn även när vi är uppkopplade där nasare och spammare (Internetvärldens motsvarighet till dem som skickar skräppost) hålls borta.
Å ena sidan ska reklamen betala all infrastruktur som gör nätet möjligt. Å andra sidan kommer användarna att på olika sätt kräva att reklammakarna inte når dem. I avvaktan på lösning kan man tjäna en halvdollar på cybergold eller genom att klicka på annonser som är anslutna till systemet. Problemet är att företaget kräver en registrering där man ska lämna ifrån sig en del personuppgifter.
Och flera undersökningar har visat att många antingen struntar i webbplatser som kräver registrering eller helt enkelt ljuger om sig själva.
http://www.pgp.com Phil Zimmerman har numera köpt upp företaget Privnet vars affärsidé i stort sett var att ställa till ett elände för annonsörerna.
Privnet tillhandahöll ett program som helt enkelt sköljde bort annonser från websidor som datorer utrustade med programmet kollar på. Efter PGP:s köp har programmet försvunnit från nätet och ryktena är många.
Antingen att det kommer att säljas dyrt eller att Privnets förre VD James Howard ska släppa ut det gratis på nätet igen.
För närvarande består hans hemsida av mer än 2 000 sidor och som det känns miljontals länkar. Han länkar ut till andra webbplatser, men de mest spännande länkarna leder inom hans egen webbplats. Här finns länkar som berättar om hans pappas självmord, hans egna gamla flickvänner, lägenhetstrassel, resor. Allt. Han beskriver sig själv som poet - och han skriver bra. Självklart följer massor av människor hans dagbok, eller hyperbok eller bokwebb eller vad man ska kalla det.
Han har varit omgiven av datorer sedan 1981. När han märkte att armarna började värka redogjorde han för detta på sin webb. "Så jag råder er att tänka på hur ni sitter när ni använder datorn." Han började även använda ett tangentbord med en annan fingersättning än den vi är vana vid. För den som är intresserad har Hall naturligtvis de relevanta länkarna.
Justin Hall är ganska känd i webbvärlden, så varför ska man intressera sig för honom nu? Han kommer till Sverige. Hall ska prata på SIME (http://www.sime.org), en Internetmässa i Stockholm denna vecka.
NETGUIDE På lördag är det dags för det mycket omtalade chattet med Paul McCartney. För den som vill hålla reda på vilka kändisar eller chatt som är aktuella finns Netclock som är ett slags nättablåer som klockslagsvis redogör för vilka chatt och happenings som är aktuella under de närmaste sju dagarna. Massor av info och snyggt upplagt. McCartney nås på http://www.vh1.com eller http://flamingpie.com Men en viss varning utfärdas för den som tror sig kunna få en lugn stund tillsammans med exbeatlen. Hittills har ungefär en miljon frågor kommit in till Mackan.
SVENSKA? Excite - en av de mest innovativa söktjänsterna finns på svenska. Men det är lite av en bluff. Den klarar inte svenska tecken. Sök på "räkor" och den kommer att skicka en massa svar som handlar om kor! Orsak: den förstår inte "ä". Och sökordet blir alltså "kor" i stället för "räkor". Men deras behandling av svenska språket är ganska kul. Det verkar som om de haft en dator som översättare. Testa hellre http://www.polarsearch.com, http://www.altavista.telia.com eller http://www.lycos.se som alla klarar svenska tecken och som dessutom söker även bland svenska sidor som inte är publicerade under svensk domän. (Det finns ganska många svenskspråkiga sidor som har "com" som efternamn i stället för "se").
BONUSINFO Det kan vara dags för en Hendrix-revival i år. Alla de gamla skivorna är återutgivna i nya mixningar. På http://www.jimi-hendrix.com kan man lära sig spela gitarr som Jimi (nåja) online. Småkul, faktiskt.
YDKJ liknar TV mer än något annat, även om det knappt finns några bilder. Frågorna ställs i snabbt tempo i ljud och textform. De illustreras av små musikjinglar. De flesta frågor är av flervalstyp och ganska amerikanska. Men spelet är kul och lätt vanebildande. Dessutom kan man här få en försmak av hur Internetreklam i framtiden kan te sig. Som vanlig TV-reklam nämligen. Här kommer reklamen i sjok precis som på TV och lägger beslag på hela skärmutrymmet.
SVENSKT Bonniers har startat en bokhandel på nätet. Det är en ren stöld av amerikanska amazon.coms upplägg såväl innehålls- som utseendemässigt. Men vaddå. Ska man stjäla ska man göra det av dem som är bäst. Här finns recensioner, specialerbjudanden, författarintervjuer (två för närvarande) och allt annat som finns på den amerikanska motsvarigheten. Enda skillnaden är väl att böckerna är mycket dyrare i Sverige. Fyra dagars leveranstid och som värst nästan 100 kronors fraktkostnad.
PUBLICERA För den som vill bli författare i meningen publicerad. Novell på nätet har funnits ett år ungefär och nu ligger här upp till 1 000 historier, dikter och noveller.
FÖRFATTARE Det finns ganska få författare på nätet. Jonas Gardell har en fansida gjord av Petra Jankov. Det kan dessutom vara värt att följa länken till Jankovs egna sidor, som är ett slags kombination av dagbok och tidskrift om Petra Jankov. Snyggt gjort dessutom. Deckarförfattaren Karl G Sjödin och Lena Holfve har egna sidor (båda på http://www.kulturpoolen.se)
JOURNALISTIK Samhällsdebattören Peter Antman har en egen sida som han gör själv (Linuxfreak). För den som är intresserad av samhällsdebatt och Antmans åsikter finns massor att hämta.
BRITTISKT Londonguiden TimeOut har en överskådlig guide över ett trettiotal världsmetropoler. Lätt att hitta i och snabb att ladda ned.
STOR Citysearch har än så länge bara guider till sex amerikanska städer. Men de är desto mer omfattande. Ambitionen tycks vara att täcka allt från öppettiderna för konstiga affärer till artiklar om pågående evenemang. Ett sextiotal rubriker täcker in det mesta från husdjur till teater.
KLASSIKER Inga artiklar. Utseendet är själva motsatsen till layout. Grå bakgrund och enbart länkar. Men om det bara är länkar man behöver finns det egentligen ingen anledning att leta någon annanstans. Guiden täcker tio amerikanska städer.
SKATT Ladda hem broschyrer och blanketter från riksskatteverket. Kolla fakta. Enkelt. Bra.
RÄKNA UT Både Aftonbladet och Privata Affärer (http://www.privataaffarer.se/raknadeklaration.html) har skatteberäkningar på sina respektive webbplatser. Maskinerna hjälper en att kolla deklarationen. Jag tycker nog att Aftonbladets är bättre, men det kanske beror på att jag skulle få kvarskatt med PA:s räknare ...
KROPPSDEKLARATION Kolla om du är för tjock/smal i förhållande till din längd.
KÄNDISAR Will Smith i "Independce Day" slog igenom som 12-årig rappare. Var miljonär vid 18 och pank vid 18 och ett halvt. Men räddades av TV-serien "Fresh Prince i Bel Air" som gjorde honom till multimiljonär på nytt. Sådant får man reda på Celebsite. Celebsite har samlat fakta och länkar kring internationella kändisar. Slå in ett namn och Celebsite ger kändisdata, webbplatser och automatiska sökningar samt - om man är medlem - förmedlar beundrarbrev. Inte så dumt, alls.
BONUSINFO Författaren Thomas Tidholm har nyligen gett ut en kritikerrosad bok. Sonen Svante som är något av Webbrookie of the year publicerade ett slags resedagbok från Kalifornien förra året. Lite rörande, lite dramatiskt, ganska personligt och faktiskt hela tiden läsvärt.
SEGSPELAT Sony har smygstartat en spelwebb som kan bli riktigt bra. Kan bli för att den för närvarande är alldeles för lååååååångsam att ladda ned. Man kan spela jeopardy, lyckohjulet med mera. Men det bästa är att Sony försöker skapa samhörighet genom en Javapryl som gör att man kan kolla vilka andra medlemmar som är uppkopplade och vad de gör. Inte dumt tänkt. (Visserligen är programmet ICQ som man hittar på http://www.mirabilis.com överlägset när det gäller att hålla koll på nätkompisar. Men det har vi skrivit förr.)
BAKTALAT Man kan fråga sig vad vissa kommersiella webbsatsningar har för syfte och mål. Ännu mer frågande ställer man sig på denna webbplats. Den balar taklänges. Slå in en webbadress och innehållet i den skickas tillbaks, med orden bakvända. Fråga mig inte hur det går till eller vad det är för mening med det, men lite uppfriskande är det att det trots alla pengar på nätet fortfarande finns folk som är beredda att göra något bara för att det går. Eller för att det är kul.
SOMMARJOBB Nästa måndag (7/4) startar arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, här en särskild webbplats enbart för dem som söker sommarjobb.
BILLLIGT Visst, vi har skrivit om dem förr. Men nu har de ökat antalet titlar till 2,5 miljoner böcker och sänkt priserna på en del av dem med 40 procent. Nick Hornbys "High Fidelity" kostar sju dollar, knappt 50 kronor. I Akdemibokhandeln kostar den 124 kronor. Bortsett från att det är billigt är det kul. Här jobbar folk som tycker att det är kul med böcker och att folk som köper böcker ska ha kul. Skriv in din egen recension, läs en intervju med din favoritförfattare, få e-post när böcker om dina specialintressen dyker upp. Säg det och de har det.
Enligt många bäst på nätet över huvud taget. Lite kul att det är just en förmedling av en 500 år gammal pryl.
SAGOLIKT För den som undrat något om "Sagan om ringen" eller Tolkien. Sluta undra. Här finns alla svar. Till och med speciella "Sagan om ringen"-stilar. Det är lite kul att hitta privata sidor som inget kommersiellt förlag eller företag skulle komma på tanken att göra, men som är guld värda för de intresserade.
KARTLIKT Har i och för sig inget med böcker att göra, men är helt okej ändå. En digital kartbok över Stockholm.
Slå in varifrån du ska åka och vart du ska och Citynavigator ger dig avstånd, beräknad tidsåtgång och en väldigt exakt vägbeskrivning. Citynavigator fungerar även på mer exotiska adresser i Tungelsta, 33 kilometer söder om Stockholm.
GUIDE Tidningen InternetGuiden är bra. Webbplatsen känns snål i jämförelse. Man har till exempel inte nytta av länkarna om man inte har tidningen. En hygglig lista över "klassiska resurser" plus lite annan service.
TYNGST WebWeek är gratis för beslutsfattare i Nordamerika. Till skillnad från den svenska efterföljaren Dagens IT lägger WebWeek ut nästan allt som finns i den tryckta tidningen. Mycket initierat och genomarbetat. Ett måste för den som vill följa utveckligen på Internet. Lite kul att en av de kanske viktigast webbplatserna helt bygger på bokstäver. Glöm plug-innar, filmer och ljud. Här regerar bokstäverna.
TIPS Tips och tester. Så-får-du-webbläsaren-att-göra-si-och-så.
TESTER Det PC-Magazin inte har testat är inte värt att ha. Tidningen lär ha USA:s största privata testlab. Papperstidningen är oumbärlig för den som vill ha koll på vilka prylar som klarar vad. Den digitala versionen är ännu bättre för den är gratis. Just nu med en specialare med anledning av tidningens 15-årsjubileum med tillbakablickar och intervjuer med branschens största. Och då menar vi största, typ Microsofts Bill Gates och Andy Groove från Intel.
BRITTISKT Net är mycket brittisk vilket känns uppfriskande i den amerikanska (eller svenska) rätt humorlösa nördprosan. Här är skribenternas åsikter lika mycket värda som fakta om bits n' bytes. Rätt många av tidningens bästa artiklar återfinns på futurenets webbplats. Futurenet ger ut specialtidningar om allt från korsstygn till värsta framkantsteknologin. Under Net directory finns en riktigt bra länklista ordnad efter kategorier. Här finns sex, politik, kändisar, skamlöst, smaklöst och värdelöst blandat med värdefullt och oumbärligt.
YAHOO Yahoo Internet Life har gått den andra vägen. Först Yahoo på nätet och när varumärket blivit tillräckligt starkt gör man en tidning. Rätt bra också. Den finns praktiskt taget i sin helhet på nätet. Här handlar det nästan uteslutande om tips på bra nätplatser och lite så-kommer-du-igång.
HÄMND Styrelsen bakom SMN (Stiftelsen mot Nordbanken) gillar inte Nordbanken. De anser sig alla ha blivit blåsta på sina respektive företag eller affärer av banken. Nu berättar de om sina fall och uppmanar andra att göra likadant. Här finns sökbar elektronisk skampåle, klagoformulär, klotterplank och en massa annat. Förmodligen får företag och organisationer vänja sig vid den här sortens antisidor. Tidigare har bland andra Telia i Sverige och ett otal företag i utlandet förärats liknande hatsidor.
TAXI Inget ämne är för litet för en webbsida. Här är en guide till hur man väljer den billigaste och säkraste taxin på Arlanda. En taxichaufför (växelansluten kan man anta) har lagt upp en lista med företag, priser och villkor.
KLON Nyfiken på hur det gick till när Dolly blev två? Yahoo har samlat fakta om kloning. Dock är allt på engelska.
TEATER Dramaturgen och journalisten Peter Ferm gillar teater, det framgår av denna sida.
Här finns omkring 500 länkar med teateranknytning. Föreställningar, teatrar och författare.
Sidans skapare förefaller att ha en hög ambition när det gäller att hålla koll på länkar. På vissa länkar finns varningar för att de varit svåra att nå på senaste tiden. Sådant uppskattas.
KONST I morgon börjar konstmässan. Men redan nu kan man se delar av utbudet på WWW. Bland annat landskapsbilder av Carl Fredrik Hill. Sidorna är en del av http://www.artnet.se som är en mycket stor samling länkar och adresser till den svenska konstvärlden.
VERNISSAGE Vilka stockholmsgallerier visar vad? Enkelt och effektivt. Dessutom mycket snabbladdat eftersom här nästan inte finns någon grafik alls.
DIREKTBOKNING British Airways är ett av få bolag som faktiskt tillåter bokning direkt på nätet, både av egna och andras flyg. Bekräftelse och betalning görs direkt, men det finns en hake: det fungerar bara från Storbritannien än så länge. Men samma tjänst för resten av världen är utlovad.
Även Lufthansa lovar snabba tjänster och bokningar men för det krävs en engångsregistrering som ska gå på mindre än 24 timmar.
E-POSTBOKNING Många flygbolag erbjuder bokning via e-post. Betalning sker med kreditkort. Vissa bolag tar kortnummer över nätet och andra tar det över telefon. Bokning med e-post kan ta allt från några timmar till över ett dygn för att få bekräftelse.
Malmö Aviation tar bokningar via e-post men bara under kontorstid.
PLANERING Internet Travel Network hjälper till att planera resan, inklusive mellanlandningar, byte av flyg, hotell och biluthyrning. De hjälper till att hitta snabba, billiga eller konstiga bokningsalternativ, allt efter kundens tycke och smak. Den är amerikansk men tycks ha bra koll på stora delar av världen. ITN gör inga bokningar utan hänvisar till en resebyrå i närheten av beställaren.
Svenska Travellink är också bra på sådana tjänster och är exempelvis även bra på anslutning med tåg och båt i Sverige.
FLYGENTUSIASTER En av de största flygentusiasterna på nätet måste vara Marc-David Seidel som gör hemsidan Airlines of the WEB. Han är docent vid University of Texas och har skrivit en avhandling om världens flygbolag. Det som inte finns på den sidan är inte värt att veta om flyg. Hans länklista innehåller troligen världens samtliga passagerarflygbolag och en våldsam massa annat. http://airlines-online.com/airlines/basic/index.htm Airlines-Online gör anspråk på att vara nätets mest kompletta sida för flygbolag, flygplatser och flyg.
FLYGSKRÄCK Resenärer med flygskräck ska inte besöka sammanställningen över varje viktig flygplansolycka i hela världen från 1920 och framåt. Informationen innehåller datum, plats, flygplansmodell, flygbolag, olycksorsak, antal dödsfall och ibland även en rapport från olyckan.
Dessutom är det litet, bara 1.25 meg. Vad väntar ni på?
http://www.microsoft.com Microsoft har ett liknande program. NetMeeting. Men där ICQ känns post-hippie-punk är NetMeeting business-viktig-möte. Dubbelt så stort som ICQ dessutom.
VIDEO Det låter sämre än en transistor. Det ser sämre ut än TV nånsin gjort. Det finns nästan inga program att titta på. Och nästan alla älskar det. Vi talar nätvideo.
RealAudio släppte förra veckan sin variant av videospelare med så kallad streamingteknik. RealAudios fungerar faktiskt hyggligt över 28.8-förbindelse. Som test kan den som vill kolla på tre filmer som den svarte regissören Spike Lee gjort speciellt för nätet. Annars kan man följa amerikansk politik-tv "Cspan", men inte så mycket mer. Men det kommer. Timmen efter att videospelaren släppts hade 10 000 personer laddat hem spelaren. Det finns alternativ också. VDO-Live till exempel.
TV 3 startar snart ett TV-program som ska behandla Internet. Som en försmak har programmakarna lagt ut en VDO-intervju med Cardigans-Nina. Filmen finns på: http://www5.torget.se/aoi/ http://www.mediadome.com
Chipstillverkaren Intel har en egen videoteknik som fungerar som plug-in i Navigator eller Explorer. Intel har tagit fram flera kommunikationsprylar för Internet den senaste tiden. Telefon, videotelefon och videospelare. Med hjälp av Intels teknik kan den som är intresserad bland annat se Fugees-videos över nätet. Förra veckan spelade hip-hoparna till och med live över nätet på Intels sida (som de har tillsammans med CNET).
Man slår in upp till 20 bevakningsområden och låter Newstracker bevaka dessa. När man väl angett sitt bevakningsområde gör Newstracker en sökning genom 300 amerikanska dagstidningar och nyhetstjänster. Sökresultatet ligger klart när man kopplar upp sig på sin personliga Newstrackersida. Mycket bra tjänst för den som behöver kontinuerlig koll på vad som avhandlas i amerikanska media.
KORRUPT En lista som rankar världens mest korrupta länder. Sverige är det tredje ärligaste landet i världen enligt denna lista. Nya Zeeland och Danmark är bättre.
Enligt listan är det inte så lätt att göra ärliga affärer i Nigeria. Listan förefaller mycket seriös men är oerhört långsam.
RÖRLIG BJÖRN Aftonbladets Rockbjörnsgala hålls i Stockholm den 24 februari. Arrangörerna avser att försöka sända delar av galan direkt i såväl ljud som bild med hjälp av Streamworks tilläggsprogram. Streamworks skickar först en bit information till datorn, medan den visas skickas ny information som hakar i när den första har visats klart och så vidare.
Tekniken kallas streaming och är väl mest känd som den teknik som Real Audio använder för att sända ljud. Jag har försökt titta på streamad video över modem och kan väl säga att det inte gått så bra.
Stockholmsmäklarna Lagerling har en utmärkt lista över Sveriges mäklare. Hittar man inget kan man alltid dregla över Lagerlings egna värstinglägenheter. En 240-kvadratare med 80 kvadratmeters altan mitt i stan och med utsikt över tre vatten, till exempel. Kostar väl som en Jokervinst.
TIDNINGAR En svensk sammanställning av länkar till all världens tidningar. Snabb och bra. 29 länkar till Indonesiens press, till exempel. Tre indiska enbart i Bangalore (Asiens Silicon Valley, typ). Kontaktannonserna i Decca Herald är hur bra som helst. De sökande anger ofta såväl ålder, längd, yrke och lön som religion.
KONSERTER Beställ biljetter direkt på nätet till evenemang i hela Sverige. Utmärkt upplagd information med fakta man behöver: vem spelar vad, hur mycket kostar det, hur ser det ut i lokalen? Allt är bra tills man beställer sin biljett. Då ska man gå till närmaste ATG-ombud! Riktigt bra blir det när biljetten skickas hem i brevlådan.
MapQuest ligger hela tiden i teknikens framkant. För närvarande kan man välja mellan kartor i vanlig HTML, i Java och Active-X.
MODE Gap är ett amerikanskt jeansmärke. De har ett webprovrum. Testa de senaste byxorna, frisyrerna, jackorna och tröjorna från Gap. För att prova måste man ha Shockwave installerat.
FEL I teknikens bakkant snarare men full av charm är denna webplats där felfinnare världen över kastar sig över James Bond-filmer och hittar sådant som att Natalya slår in lösenordet "knockers" men bara slår på fyra tangenter.
I "GoldenEye" har man hittat inte mindre än 21 fel.
SÖK SVENSKT Ytterligare en sökmaskin som förstår svenska och söker bland svenska och andra skandinaviska sidor. Polarsearch hävdar att de har över en miljon skandinaviska sidor indexerade. Det går även att söka på övriga världen från Polarsearch, då används den amerikanska sökmaskinen OpenText.
BIL Hur mycket kostar en Maserati? Tja, mellan 625 000 och 795 000 kronor, enligt prislistan över nya bilar. Svenska bilwebben har samlat vettig information för bilköpare. Här finns bränsleförbrukning, priser på nya och begagnade bilar, länkar till några av de stora bilhandlarna och vad de har på lager. Dessutom räkna-ut-din-tjänstebilskostnad och lite annat. När innehållet främst i testerna blir större kan detta bli riktigt bra.
HUVUDSTAD En webguide specialiserad för Stockholm. Guiden är en del av Stockholms stads IT-satsning. Enligt upphovsmännen finns 500 stockholmska länkar i databasen varav 350 är godkända. Webplatsen är i övrigt lite torr. För att understryka detta kan man välja att se informationen på tre sätt: Enbart som text, med ramar eller med Java. Det är utmärkt, alla har inte eller vill inte använda de ofta minneskrävande finesserna.
HANDBOK Netscapes elektroniska handbok finns på svenska. Den hänger inte med i de senaste insticksprogrammen och finesserna men den går igenom grunderna för hur Netscapes Navigator fungerar i allmänhet. Har inte hittat någon motsvarighet för Internet Explorer än.
TALA ÄRLIGT I eftermiddag mellan kl 18 och 19 kan den som så önskar prata med Monica Hellström, som tecknar serien "Ärligt talat" i Metro. Snacket hålls på postens Torget.
Bonusinfo: E-postprogrammet som följer med Internet Explorer har en stavningskontroll som inte känner igen ordet Internet eller ens namnet "Gates" (då föreslår den"gatas"). Hmm.
JAVISST HERR MINISTER I vår väljer britterna vem av John Major eller Tony Blair som ska inta världens mest kända adress: no 10 Downing Street. Hittills har allmänheten fått nöja sig med att titta på ingången, men sedan en tid kan man göra ett digitalt besök hos John Major, som ännu så länge bor där. Besökaren vägleds av mycket välskrivna texter med öga för vad som faktiskt är viktigt att veta: till exempel att Major aldrig har nyckel och att teglet på fasaden är svartmålat för att folk vant sig vid den svarta smogfärgen.
Den andra, livsstilfinnaren, väljer ut intressanta webadresser baserade på vilken sorts människa användaren är. Genom att besvara ett antal frågor, typ: "Vilken sorts musik gillar du?", "Hur bor du?" och så vidare skapar agenten/betjänten en profil av sin herre och söker sig ut på nätet för att hitta spännande webplatser. Gemensamt för de flesta av agentteknologierna är att de lär sig sin ägares vanor. Det finns tekniker som tar bokmärken/favoriter och utifrån dem bygger ett slags agent.
HEMLIGT CDT, ungefär Centrum för teknik och demokrati, är en av många som försöker hålla ögonen på konflikten mellan det elektroniska privatlivets helgd och teknikens möjligheter.
När det gäller agenterna/betjänterna är det frivilligt att ta dem i bruk. Men även vid vanligt användande lämnar websurfare ifrån sig information om sig själva till dem som håller med websidorna. I många fall vet surfaren inte ett dugg om vilka spår man lämnar efter sig. CDT ser som sin uppgift att lära ut just det. Här förklaras också begreppet magic cookies, ett slags pytteprogram som lägger sig på besökarens hårddisk vid det första besöket på en webserver. Nästa gång besökaren kommer startas programmet - cookien - och serverns ägare kan lättare veta vem besökaren är, när det senast besöket gjordes och liknande.
GRÄNSLÖST Electronic frontier är en sammanslutning av nätmedborgare som diskuterar yttrandefrihet, privatliv och kommersialism på nätet. EFF är en av de tyngsta opinionsbildarna på nätet.
FRI LUNCH Det enda sättet att finansiera webtjänster i dag är med reklampengar. Hittills har dessa varit blygsamma både till omfattning och inriktning. Doubleclick och liknande företag håller på att ändra på detta.
Doubleclicks annonsprogram kan följa surfarens klickande på alla till nätverket anslutna webservrar. Genom att kombinera den information surfaren alltid ger ifrån sig, cookies och egna databaser, kan den här sortens teknik göra långtgående identifieringar av besökare.
Den kommersiella nyttan med detta är att annonsören tydligare kan rikta sin annons till personer som besöker en viss sorts webplatser, som har ett visst operativsystem och ringer från ett visst typ av företag vid en viss tid på dygnet från ett visst land, och så vidare. Sökmotorn Altavista och tidningen USA Today är några av Doubleclicks kunder.
GÖMMA SIG Det finns en rad program och applikationer för att göra sig anonym på nätet. "anomyzer.com" är kanske den enklaste. http://www.pgp.com som ägs av Phil Zimmerman - uppfinnaren av PGP-krypteringen - har en plug-in som gör att man kan surfa utan att lämna särskilt många spår efter sig. Bland annat rensas alla oönskade cookies bort.
1996 blev Internets genomslagsår i Sverige. Praktiskt taget alla dagstidningar kopplade upp sig.
Produktion av Internetsidor och underhåll av densamma har blivit en industri att räkna med. Antalet uppkopplade svenskar ökar kraftigt, om fyra år beräknas en miljon svenskar ha tillgång till nätet.
Men framförallt har den svenska delen av Internet utvecklats kraftigt under 1996.
Vi har sett avancerade tjänster som att leta begagnade bildelar bland Sveriges skrotar: http://www.bildelsbasen.se Vi har sett gula sidor för nätet: http://www.gulasidorna.se Vi har sett praktiskt taget alla storbanker göra enklare bankaffärer möjliga över nätet. Vi kan beställa mat från NK: http://www.nk.se
Vi har fått tre svensktalande sökmaskiner: http://altavista.telia.com, http://www.lycos.se eller den svenskgjorda http://euroseek.freeside.net/(se)/index.shtml
Internationellt var väl det mest märkvärdiga som hände att Microsoft beslutade sig för att Internet är något att ha. Det tyckte företaget inte till den 8 december förra året.
När MS vände gjorde de det med besked. Deras läsare Internet Explorer är, enligt de flesta bedömare, minst lika bra som huvudkonkurrenten Netscapes Navigator. Men datorjätten har under året också blivit en mediajätte. Tillsammans med TV-bolaget NBC gör det en nyhetsweb, det har resewebbar, bilwebbar med mera.
Den största tekniska förändringen under året var kanske den så kallade pushteknologin. Den innebär att i stället för att användaren hämtar nyheter eller information från en server skickas den från servern till användarna. Mest känd har Pointcasts version blivit: http://www.pointcast.com Såväl Microsoft som Netscape antyder starkt att de ska ha pushteknologin i kommande versioner av sina respektive läsare.
Bonusinfo: Metros Internettips har ända sedan starten förra året samlats av Niklas Andersson på http://www.teni.se/niklas/metro
Vägen från meddelande till toppnyhet på CNN och all världens nyhetsbyråer beskrivs mycket ingårende på conspiracies.com. Det är egentligen en pappersbok, "50 Greatest Conspiracies". Förlaget har dock lagt ut merparten av bokens innehåll samt lite bonus på nätet. Här finns teorier om allt från Jesu korsfästelse till mordet på John F Kennedy. Åtminstone i TWA-fallet har de gjort ett utmärkt jobb, här finns hela historien. Slutsatsen blir att friendly fire-konspirationen är en bluff.
SNACK En av de klassiska nyhetsgrupperna. Hundratals inlägg per dag. Dock har den alltmer blivit till ett allmänt politiskt forum där allt från rasfrågor och politisk korrekthet till rättigheter för homosexuella livligt avhandlas. Mycket militia, det vill säga extrema högergrupper som ställer sig vid sidan av lagen och betraktar hela USA som en enda konspiration. Allt, riksbanken Federal Reserv, FBI, TV och tidningar ingår i alla möjliga konstellationer.
Här diskuteras fortfarande nedskjutningen av TWA-planet.
GÖR-DET-SJÄLV En ohejdad drift med den amerikanska driften att göra konspirationer av allt. Här kan vem som helst skapa sin egen konspirationsteori på minuten.
Kul och elakt.
Det finns specialartiklar på ämnen som kvinnor och Nobelspriset med avvägda länktips. Det finns tävlingar och skvaller: Nåja, skvallret är på en anständig nivå, typ vilka som har nobbat priset (bland andra föfattarna Jean-Paul Sartre, Boris Pasternak och fredspristagaren 1973 Le Duc Tho som vägrade dela det med Henry Kissinger).
Eftersom sajten sponsras av book.com, en gigantisk elektronisk bokhandel, finns länkar till böcker lite varstans. Det finns egentligen bara en invändning mot detta kunskapens hus: Den är ful som stryk.
TRADITIONELLT Nobelstiftelsens officiella webhem. Inte alls lika kul, men för den som vill veta lite mer om själva Nobelstiftelsen finns här kanske något att hämta. Men det ryktas om uppryckning med början nästa vecka. Nobels web har för övrigt haft 1,4 miljoner besök.
HIPPT Hippa internetbyrån Spray har uppgraderat sin sökmaskin punkt. se.
Punkt.se har enbart svenska sajter indexerade.
Den första betaversionen var lite slö, den nya är mycket snabbare.
Men framför allt har den nya versionen en kul tjänst där envar som önskar gratis kan lägga upp sin egen hemsida. När vi testade i går var det lite problem att skapa sidan, men när det funkar blir det säkert bra.
Årets julklapp är gratis - ge mormor en egen hemsida.
BONUSINFO
Spray har även lagt ut det folk söker efter mest.
Listan för vecka 46 ser ut så här 1/Porr, 2/Resebyråer, 3/Sex, 4/Erotik, 5/Bilder, 6/Kvinnor.
Ganska intressant på något sätt.
SKOG Samma sak men med frågor om skog. Frågorna besvaras av Sveriges lantbruksuniversitet. Visste ni till exempel att en kantarell kan bli 39 år?
JURIDIK Samma sak igen, men med juridiska frågor. Knivigt problem: Om butikslarmet går, har affärsinnehavaren rätt att stoppa mig om jag är på väg ut ur butiken? Svar: Ja, om du verkligen har gjort något brottsligt, men inte om du bara misstänks. Försöker innehavaren gör han sig skyldig till brottslig gärning.
GRUNDÄMNEN Här gäller frågorna vanlig fysik. Man får veta sådant som att det finns 112 grundämnen och att det senast upptäckta är så nytt att det inte ens fått ett namn.
MATTE Frågor om matematiska problem besvaras här. Hög teoretisk nivå.
HIMMEL Samma sak för astronomi. Kanske den mest spännande. Tekniskt avancerad och mest spännande frågor. Vem visste att Voyager som skickades ut i rymden på 1970-talet fortfarande har radiokontakt med marken?
Flera av de stora radiobolagen i USA sänder populära pratshower över nätet. I de allra flesta fall kräver dessa att Internetläsaren är utrustad med Real Audio-teknik. I eftermiddag klockan 13 har Judith Gilford ett program på temat hur man packar en kappsäck lättast.
LAGBOKEN Lagboken har funnits länge på nätet. (http://www.jit.se) Nu finns också alla författningar. Gratis. Snabb uppdatering och enorm. Bara indexsidan på bokstaven "k" är på 141 k.
LIFTARE På väg till Riksgränsen från Trosa? Liftaren.se löser problemet. Det är tummen upp i det tjugonde århundradet. Istället för att ställa sig på E4:an utanför Trosa kollar man en websajt för att se om det finns vänliga bilister på väg dit just du ska. Miljövänligt. Billigt. Elegant.
FILMFESTIVAL På fredag börjar Stockholms filmfestival. Orkar du inte se allt. Följ festivalen på webben. Mycket fakta och lite lek. Men det är bra ändå.
MUSLIMER Bonnier, Telia och allt vad de heter i all ära. Men Internets revolutionära värde är att varje enskild medborgare kan tävla med jättarna på nästan lika villkor. Pyar Khan Durrani har lagt ut en svensk muslimsida, det är knappast någon kioskvältare i Mediesverige. Men på Internet fungerar även de smalaste budskapen. Pyar Khan Durranis sida är en kul korsning mellan nördprosa och religionsfilosofi.
Så här förklarar Durranis sin egen religiösa inriktning: "Sunnitisk muslimsk ekosufidufi kvasi-islamisk, traditionellt modernt anti-strukturaliskt demokratiskt, ortodoxt allmänheretiskt upplyst, internationalistiskt svenskt vikingaglobalistiskt listigt lustigt, countranyliberalistiskt postmodernistiskt antiterminologistiskt miljöpartistisk".
Följt av ett "Äh jag skojar ju bara".
Fast det är på riktigt. Förutom fakta, översättningar och filosofiska inlägg finns de - anar jag - flesta svenska muslimlänkar med. (Bland annat till kärnkraftstekniker Ulfs hemsida, där Ulf berättar om hur han vid 25 års ålder konverterade till Islam).
BLOMMOR Kenneth Nilsson gillar fuchsior. Det står helt klart. Setta är en enorm massa information om ett ganska smalt ämne. Vem skulle ge ut en daglig tidning om fuchsior? På webben fungerar det.
Även om man inte är ett dugg intresserad av blommor är det svårt att inte slitas med av den entusiasm och det allvar inför uppgiften som denna sidas konstruktör visar.
Intet är för litet, intet för perifiert så länge det handlar om fuchsior. Fahrenheit mot Celcius, länkar, odlingszoner, tips, nya sorter, kultivering, rubbet finns här.
MAN SKA VA PRESIDENT Årets presidentval må vara tråkigt för att Bob Dole inte har en chans. Men det är kul på nätet. Här en lista till 69 olika valsajter. Man kan klicka sig till vilka bidrag kandidaterna fått, hur många röster de måste ha, hur de skulle se ut om de klädde ut sig i kvinnokläder(!), deras tal och inlägg plus mycket mer.
RES MED GATES Säga vad man vill om Bill Gates och Microsoft men när de gör något så gör de det med besked. Microsoft har gjort en enorm resesatsning. Här finns nationsfakta om alla länder, E-postbevakning på billiga resor. Resor och hotellbokning on-line och allt man kan tänka sig, möjligen personlighet undantagen.
HJÄLP Reliefweb håller reda på FN:s hjälpprogram i olika länder. Här finns, samlat land för land, lättillgänglig information om situationen i för närvarande 27 länder. Här finns också en "Tidig varnings"-avdelning för snabba nyheter.
SÄKERHET Självklart har säkerhetsrådet med stadgar, medlemsländer (dock var Sverige inte med i går kväll, en timme efter omröstningen) och kort beskrivning av FN:s fredsbevarande operationer. Här finns framför allt originaldokumenten sökbara för den som vill veta vad rådet beslutat.
PENGAR Hur mycket kostar boendet egentligen? Sparbankens kalkylator har svaret. Mata in pris, lön och kommunalskatter i kalkylatorn och den räknar ut hur mycket huset eller bostadsrätten kostar och hur mycket pengar det blir över efter bostadsköpet. Snabb, enkel och mycket användbar. Fungerar utmärkt även för den som inte lånar pengar av Spintab.
FÄRGER Har man sedan köpt ett hus visar det sig kanske snart att fönster eller panel behöver målas om. Som tur är finns det en sammanslutning av målare som företrädesvis använder sig av äldre målningstekniker. Här finns bland annat snabbguider till hur gamla färger blandas samt hur fönster renoveras.
TAPETER Testa tapetpoolen som är en sammanslutning av en rad tapetdetaljister. Stället är ruskigt avancerat. För att dra nytta av alla javafinesser måste man ha Netscape 3.0 och massor av minne, men då kan man å andra sidan tapetsera rum för att se hur olika tapeter tar sig ut. Stor kraschvarning men det är värt risken.
SVENSK ROBOT: Fram till för någon vecka sedan fanns endast ämnesindelade sökmaskiner i Sverige. Nu finns en Lycosrobot som kartlagt och arkiverat 1 046 000 svenska websidor. Skillnaden mellan ett ämnesindelat register och en robot är att det förstnämnda handhas av människor som fysiskt läser och lägger upp sidor medan roboten automatiskt "läser" och lägger upp dem. Roboten får alltid ett större register men oftast av sämre kvalitet, medan de ämnesindelade registrens svaghet är att människan inte hinner med i Internets explosiva utveckling.
Metro gjorde en enkel test. Vi sökte på Olof Palme. Resultat:
Sunet som är ämnesindelad (http://www.sunet.se) Två träffar.
Punkt som är ämnesindelad (http://www.punkt.se) En träff.
Lycos som alltså är robot 1 024 träffar men bara tiotalet hade med statsministern att göra.
EuroSeek, också den en robot, hittade absolut flest, 210 sidor, och de allra flesta helt relevanta dokument. Maskinen fann den senaste veckans händelser ur de stora dagstidningarnas websajter och har lyckats indexera dem sida för sida.
MANDELAS ADRESS Läs ANC:s reaktion på De Kocks avslöjanden. Här kan man skicka e-post till Nelson Mandela och, till exempel, ställa frågor om Sydafrikaspåret. Här finns en bra nyhetstjänst som går att prenumerera på.
POLISSPÅR Sven Ančrs Palmenytt i digital upplaga. Tyvärr förefaller den bara ha kommit ut i ett nummer. Ančr ser konspirationer överallt.
UBÅTSSPÅR Seppo Isotalo skriver om ryssar, ubåtar och kopplingar till Palmemordet. Han tror att svaret på mordgåtan finns att finna i Palmes - aldrig genomförda - Moskvaresa. Isotalo menar att Palme inte trodde på de ryska ubåtskränkningarna.
BASFAKTA Bästa onlineguiden till Palmemordet. Här finns nästan alla basfakta man behöver känna till. Tider, platser, personer och bilder på paret Palmes kläder och på kulorna.
SPECIALTIDNINGEN Specialtidningen - eller programmet - har ofta information på djupet. Musiktidningen Vibe har samlat ihop allt material de har med Tupac Shakur och gjort en snygg minnessite över honom.
FANSEN Vad fansen tror och tycker ser man bäst i diskussionsgrupper: Tupacs liv och död diskuteras bland annat i grupperna: alt.soc.culture.african.american, rec.music.hip.hop och alt.obituares.
TITTA SJÄLV Den som är intresserad kan följa direktsända(!) titthålskirurgiska operationer på denna adress.
Lite konstigt är det att se förstoringar av gallblåsor ackompanjerade av käcka ljudslingor. I slutet av augusti sändes här den första liveoperationen över nätet. Den finns att se i Quick Time-format.
Även om siten ser lite Disneykommersiell ut är syftet att från de stora sjukhusen lära ut avancerad kirurgi till läkare och studenter som av geografiska och ekonomiska skäl inte själva kan utföra avancerade operationer.
VAL Det har inget med telemedicin att göra. Men här kan man följa röstsammanräkningen i valet i Bosnien. Samt få reda på allt man behöver veta om valet.
Informationen kommer från den internationella övervakningsorganisationen OSSE.
Leta länkar För den lata. Theangles kombination av datorer och redaktörer gör ett urval av länkar som passar den profil du angett när du loggar in. Redaktörerna har olika intressen.
"Min" är lite åt det västkustliberala hållet, men det finns hardcorehacker och två kvinnor med helt andra intressen. Tjänsten fungerar förvånansvärt bra. Lite långsam på 28.8 förbindelser dock.
Leta böcker Amazon har en lista på över en miljon boktitlar. Här finns det mesta av amerikansk utgivning.
Men det är så mycket mer än bara en katalog. Amazon har en elektronisk påminnelsetjänst. Kunden skriver in sina intressen och vilka böcker/författare som faller honom/henne i smaken. Amazon skickar då e-post varje gång en bok som förefaller intressant för just den kunden dyker upp.
Dessutom finns ofta utdrag ur aktuella böcker, för närvarande William Gibsons nya.
Leta film Moviecritic ger dig 12 filmer som du ska ranka från "älskar den" till "hatar den". Sedan ger Moviecritic dig en lista på dina favoritfilmer. Mer lustigt trick än en fungerande rekommendation. Men kul ändå. Ju fler filmer man rankat, desto bättre.
Leta tidningar En otroligt imponerande lista över 1 500 dagstidningar i världen. Tack vare frames är den snabb och lätt att söka i. Det är en häftig känsla att från Tungelsta läsa The Mail från Sydafrika ena minuten för att ta India World nästa och ändå ha
Javaprogram som översätter persiska bokstäver till våra vanliga bokstäver, naturligtvis går den att läsa i Acrobatformat, och med WebFont-inställningar kan man behålla den tänkta typografin även på WWW.
SVENSKT 2 Ett sökverktyg som söker den svenska delen av WWW.
Tjänsten är alldeles utmärkt, snabb, enkel och lätt att använda. Tro dock inte att det går att söka i hela det svenska Internet. "punkt.se" liksom Sunets söktjänst (och ovan nämnda Webguiden) är baserad på dels sidor som folk anmält själva, dels sidor som redaktionerna funnit intressanta.
Till skillnad från till exempel AltaVista och HotBot som låter en "robot" söka av hela nätet automatiskt. Fördelen med den senare metoden är att man får en ohygglig massa sidor på lager, 50-60 miljoner länkar är rätt vanligt i de stora amerikanska söktjänsterna.
AltaVista har till exempel 400 000 länkar till svenska sidor. Nackdelen med robotsökning är att datorer inte gör någon skillnad mellan bra och dåliga sidor.
ULTRASÖK Infoseeks nya sökmaskin Ultraseek har gjort en halvofficiell debut. Mycket snabb och kan söka på URL, titel och land och liknande. Dessutom ska den snart kunna sortera svaren i tidsordning vilket är en stor fördel, WWW-sidor har väldigt ofta kort faktisk livslängd.
Båda har stöd för Internet-telefoni - en finess som förhållandevis få utnyttjar ännu. Men när mellan 30 och 40 miljoner Internetanvändare gått över till de nya läsarna kommer telefonerandet över nätet alldeles säkert att öka. För att kunna använda detta krävs ljudkort, högtalare och mikrofon.
Båda klarar Java, programspråket som evangelisterna säger kommer få datorer att minst gå på vatten. (Men som ärligt talat ännu är mest väntan.)
En stor förändring från tidigare versioner är att läsarna är färdigladdade med plug-ins (små programläsare) som användaren tidigare tvingats ladda hem och installera själv. ungefär som om man sålt bilar där konsumenten sedan fick ge sig ut för att skaffa ratt, motor och annat som kan vara bra att ha. Det är ändrat.
Båda läsarna klarar att ta emot video och flera ljudformat.
Netscapes Navigator finns för alla plattformar medan Explorer endast finns för PC. Den senaste Macversionen av Explorer är ganska långt efter 3.0.
Fortfarande har Netscapes navigator en bättre inbyggd e-post och nyhetsgruppshantering än konkurrenten. En stor skillnad - kanske den skillnad som till sist avgör slaget om Internet - är att Microsofts läsare är gratis. Navigator kostar pengar för andra än studerande och religiösa grupper. Alla kan dock ladda ned en tidstestversion.
FINANSMINISTER Vad händer om man höjer skatterna och sänker militärutgifterna? Här får amerikanska väljare blixtsnabba svar. I Berkeleys finanskalkylator kan man gå in och leka president och se vad som händer. Själv höjde jag budgetunderskottet med nära 100 miljarder dollar. Detta är ett av de enklare SIM-spelen som rör valet. Ett större och mer ambitiöst finns hos http://www.pathfinder.com/. Klicka dig fram till Games och räkna med att det tar l-å-n-g tid.
STATSSKULD Statsskulden och budgetunderskottet är stora frågor i USA. Den som gillar stora siffror kan kolla in den aktuella statsskulden i USA här. Statskulden låg igår eftermiddag på 5 178 483 843 215 dollar och 50 cent. Det är fem biljoner dollar. Upplysningsvis går det tusen miljarder på en biljon. Den svenska ligger på omkring 1 400 miljarder kronor. I förhållande till befolkningen och BNP är USA:s skuld mindre än Sveriges.
DOLE Dole har den tekniskt mest drivna websidan. Här kan man beställa sin personliga profil beroende på vilka frågor man är intresserad av och vilka organisationer man deltar i. Väl inne får man delta i små tävlingar och ta del av det självklara valbudskapet.
CLINTON Hemma hos presidenten själv är det snyggt, prydligt och ganska tråkigt. Man får reda på att Al Gore är med i baptistkyrkan och persondata om paret Clinton och Gore med fruar. I övrigt är det mycket kampanjprosa om hur duktig Clinton varit på alla plan.
PEROT Perots huvudnummer är att han ska skära ned budetunderskottet. Sparsam har han också varit på sin websida. Huvudsidan är en enkel sida som vilken högstadiehacker som helst skullle kunna göra på ett par timmar. Men den fungerar. Man får reda på vad Perot tycker är viktigt och inte så mycket mer.
SONYLJUD Sony - Skivbolaget Sonys hemsida. Här kan du förutom en massa Oasisinfo och annat gott även hitta ljudfiler med artister som Echobelly, Suede och José Carreras(!). Välgjord.
TÄVLING Oasisteria - Nyheter, skvaller och info. I stort sett en blek kopia av den officiella hemsidan. Litet plus i kanten för "veckans fråga-tävlingen".
POPNÖRDAR The Supersonic Guide - Länksidan nummer ett för den brittiska popnörden. Allt från "A Cartain Ratio" till "Zion Train", självfallet via Oasis. Omnämnd i anrika The Times.
DISKUSSIONSGRUPP Whatever - en diskussionsgrupp via e-mail för Oasisfans över hela vårt klot. Lysande om man vill veta allt det senaste skvallret om Liam och flickvännen Patsy eller få reda på om konserten i Bratislava var så bra som alla säger...
Skriv ett mail med texten "subscribe whatever" till nämnda e.postadress. Varning dock för överfulla brevlådor!
MEDELKLASSRESOR Travelchannel är stor och amerikansk. Mycket middle-of-the-road-information. Men alla är inte ryggsäcksresenärer och då fungerar den bra. Varje stad eller land som Travelweb har gjort ett nedslag i presenteras ordentligt. Med språkguide, valutor, tullbestämmelser, och guider. Länklistorna verkar dock inte helt övertygande: den enda Stockholmstidning Travelweb länkar till är -Enköpingsposten. Här finns en stor databas där man helt enkelt skrivit om arrangörernas broschyrer. Sökkombinationen äventyrsresor och Europa gav 450 svar.
SPRÅK En favorit i repris. En översättningsmaskin. Välj vilket språk du vill översätta från och till. Datorn fixar fraserna. Fortfarande lika lysande som för ett halvår sedan.
VAR HYRA BIL? Bäst av allt på nätet för den som ska resa någonstans är ändå att koppla upp sig på en nyhetsgrupp som börjar på rec.travel. Det finns listor över alla nyhetsgrupper och du kan ladda in allihop. Snabbast är dock att söka i till exempel AltaVista eller någon annan sökmotor som söker i Usenet. Slå in det land eller den stad du skall resa till och du får förhoppningsvis en massa svar. Klicka på gruppen som inläggen gått till och du hittar dit. Ställ en fråga, skicka och hoppas på svar. Ingen fråga är för liten och ingen för stor. I helgen frågade en kvinna från USA var man hyr handikappbilar i Italien. Mindre än ett dygn senare fick hon veta svaret. Auto Europe.
ISLAM Den som tror att islam bara är fundamentalism, slöjor och anti-allt-som-är-nytt kan kolla in denna samlingssida för islamitiska resurser. Här finns Islamic plaza för kommersiella produkter likväl som länkar till religiösa studier. Presenterat på ett sätt som många amerikanska reklambyråer skulle ge sina Breitlingklockor för.
BÖCKERNAS BÖCKER 1 och 2 Såväl Koranen som Bibeln finns digitaliserad på Nätet. Något bibliskt eller koranskt uttryck du undrar över? Slå in och databaserna svarar.
Jag vet inte hur man ska tolka följande test, men lite kul är det att det går ett mörker på två ljus i Bibeln men bara ett på drygt var sjunde på Nätet. Å andra sidan går det en djävul på var fjärde gud på Nätet medan djävulen inte alls finns i Koranen. Jag har låtit AltaVista mäta förekomsten av ord på Nätet.
Ord Bibeln Koranen Nätet Ljus 102 82 600 000 Mörker 60 25 80 000 Kärlek 135 83 600 000 Hat 18 15 100 000 Gud 2 588 212 300 000 Djävulen 24 0 70 000
KATOLIK Påvens hem är tillfälligt delvis nedlagt därför att de bygger en databas med hans höghets uttalanden och ställningstaganden. Snygg och innehållsrik var den i alla fall så länge den var uppkopplad. Snart tillbaka, hälsar påvens webhackare.
NÅ, MIN SON? Här kan du inför den digitala prästen bekänna allt från mord till att ha underlåtit att kasta papper i papperskorgen. Alla får absolution bara de läser några rader Ave Maria och skriver
BRITTISKT En europeisk motsvarighet till Motorcycle Online är brittiska Bikenet. Här finns nyheter, dessutom tips på trevliga vägar och platser, länkar till hemsidor av större eller mindre intresse med mera. Ett racingteam, Phase One, lägger ut sin information här.
HISTORIA Sett en Bridgestone någon gång? Inte däcket, alltså, utan motorcykeln. Mike J Brown gillar det gamla japanska märket och har lagt ut deras katalog från 1967. Charmiga bilder och texter om en liten bit av den japanska mc-epoken.
http://www.206.31.72.211/cycle/index.htm Ronnie Cramer's Motorcycle Web Index innehåller, enligt egen uppgift, över 2 100 länkar. Sök till exempel på märke, land eller klubbar.
LÄNKAR Old Brits är en firma som handlar med delar till brittiska järn. Förutom deras egna produkter finns här artiklar om teknik, om hojar och entusiaster, länkar, information om classic racing och annat.
Z 1-fakta Kawasaki finns på nätet. Det enda minnesvärda är en historik över den legendariska ur-muskelbiken, Z 1:an.
OFFICIELL Den officiella Euro-96-sajten. Inte dålig men heller inte särskilt kul. Bra och, får man förmoda, korrekta laguppställningar, program och andra basfakta. Lovar direkta matchreferat när spelen väl kommer igång.
FLERSPRÅKIG Några sponsorer har gått ihop och gjort en halvofficiell sajt som faktiskt är riktigt bra. Du hittar skärmsläckare med klassiska mål (endast för Windows-95), resultat i realtid, direktsamtal med kända fotbollsprofiler, tävlingar med mera.
KVAL Vägen till EM finns här. Alla resultat i kvalet.
PÅ LÖRDAG? When saturday comes är en brittisk fotbollstidning vars like inte finns i Sverige. Korsning mellan kulturtidskrift och fotbollsmagasin, ungefär. Deras webs like finns knappast heller. Den är enligt deras egen utsago halvanständig och semipålitlig. Kul, tycker jag. När EM börjar ska var och en kunna skriva in sina matchrapporter direkt. Här finns redan kritisk fotbollspoesi, konstgalleri, insändare med mera.
ITALIENSKT De här har inget med EM att göra. De sysslar uteslutande med italiensk fotboll. Men vaddå? Här finns så mycket fantastiskt värdelöst vetande att man bara måste ha kollat den. Bland anat statistik över hur många mål som gjordes när och med vilken fot! Vi talar med andra ord seriös statistik. Baris andel nickmål var högst i hela italienska ligan. Vart fjärde mål kom från Anderssons eller Prottis huvud. Sådana fakta som höjer TV-upplevelsen flera snäpp.
MER STATISTIK Här finns alla resultat, namn, nickar och sparkar var de än ägt rum i världen.
CANTONO! Hur kul är ett EM utan Europas bästa spelare? Svaret får man på Manchester Uniteds server. Ett av fotbollswebbens snyggaste WWW-hem.
FOTBOLLSNYHETER De flesta stora brittiska tidningar har bra nyhetsbevakning på EM på hemmaplan. Times (som har en DreamTeamtävling) och Electronic Telegraph till exempel. European online är ett annat tips. Ganska snygg och ganska uppdaterad. Här får man till exempel veta att okänd har satsat nära motsvarande 170 000 kronor på att Italien vinner EM. Odds: fem gånger pengarna. Turkiet ger för övrigt 1 000 gånger pengarna.
För att göra egna Websidor behövs lite insikt i det programspråk som används på webben, HTML.
Förkortningen är egentligen det krångligaste med HTML. Mycket enkla dokument kan nästan vem som helst lära sig att göra. Det finns massor av skolor på nätet för den hugade. Här är två bra:
KLASSIKER Henrik Liljekvists sida har alltid varit en av det svenska nätets mest besökta.
Det beror framför allt på att han gjorde den första svenska HTML-skolan.
Den finns fortfarande kvar i en uppdaterad version.
Här finns också länkar till andra HTML-referenser.
UPPSTICKARE Mimmi Kylemark och Mia Winther är bibliotekarier som är fascinerade av Internet.
De har gjort en alldeles utmärkt introduktion till nätet i allmänhet och konsten att göra HTML-sidor.
GRATIS När du väl gjort din sida måste den läggas ut på en server som är ansluten till nätet. Många av de kommersiella nätkopplarna låter sina kunder lägga ut sina sidor gratis, andra tar betalt för tjänsten.
Om du vill komma billigt undan kan du lägga dina sidor på den amerikanska servern geocities.
http://www.cityscape.cp.uk/users/ad88/psych.htm Psychiatri On-Line svarar på dina frågor om olika tillstånd. för den som äter medicin finns här en lista på kända och okända biverkningar och man kan ställa frågor om psykoterapi. Intressanta diskussioner förs: bland annat debatterar olika psykiatriker hur massakern i Tasmanien, där en schizofren man sköt ihjäl 33 personer, kunde inträffa. En annan diskussion handlar om varför vissa människor rycker ut hårstrå för hårstrå från sitt huvud...
http://www.ocdresource.com Hur ska man veta när man kontrollerar för ofta att plattorna är avstängda? OCD - Obsessive Compulsive Disorder (tvångssyndrom) Resource vet råd: Genom enkla självhjälpsformulär kan den oroliga ta reda på om tvångsmässiga ritualer och tankar styr livet i för hög grad och därför bör behandlas. Läs och begrunda, men bara en gång!
http://www.reuterhealth.com/news Vad händer i världen? Vilka nya rön har forskarna funnit? På Reuter Medical News kan man få senaste nytt inom medicinsk forskning.
http://uhs.bsd.uchicago.edu/uhs/topics/insomnia.html Något för den sömnlösa. matnyttiga tips på vad man kan göra för att slippa vrida sig nätterna igenom.
http://www.unipissing.ca/psyc/psycsite.htm Källor för psykologistudenter eller andra intresserade. Läs om psykologins historia eller titta på bilder av hur hjärnan ser ut vid olika tillstånd.
http://frank.mtsu.edu/~sward/anxiety/anxiety.html För den ångestfyllde. Självhjälpsprogram blandas med forskning och läkemedelsinformation. Här finns listor på kändisar som drabbats av ångesttillstånd. Michael Jackson, Johnny Depp och Barbra Streisand är några.
PÅ POST Postens utskällda jättesatsning "Torget" har en svensk variant av det stora amerikanska sökverktyget Lycos. Lycos första sidor är översatta till svenska. Svaren på en sökning kommer dock tillbaka på engelska som om man sökt från den vanliga Lycos. Även AltaVista kommer i höst i en svenskspråkig - eller i vart fall skandinavisk - version. Orsaken är att Digital vill avlasta huvuddatorn i Palo Alto som i dag hanterar omkring fyra miljoner förfrågningar om dagen.
SVENSK REKLAMSÖK Undersökningsföretaget Imedia försöker göra det lättare att hitta på nätet genom att översätta sökboxarna och ge dem en enkel förklaring för flera sökverktyg.
DYRT MEN BRA Affärsdata lagrar omkring 700 00 tidningsartiklar från de vanligaste svenska tidningarna. Den här tjänsten har egentligen bara ett fel. Den kostar pengar.
BONUS Niklas Andersson har lagt ut de flesta av Metros WWW-tips på nätet. Om det är någon som söker gamla tips finns de här!
http://www.netscape.com Allt som Microsoft gör gör Netscape och tvärtom. Självklart har Netscape en motsvarande personlig cookie-sida. Dock utan egen nyhetstjänst. Hela siten, som lär ha 40 miljoner träffar om dagen, utvecklas alltmer till ett stort land i Internetvärlden mer än ett hem för ett dataföretag. Precis som Microsofts. Förutom allt annat finns nu också "Destinations" som är en ämnesindelad rekommendation på vad Netscape tycker är bra - eller får betalt för. Mycket nyheter här också, naturligtvis.
http://www.infosage.ibm.com/ IBM satsar på en prenumererad tjänst där man för 24,95 dollar(170 kronor ungefär) i månaden får tillgång till olika tidskrifts- och nyhetsartiklar. Du laddar ned ett program i vilket du sedan anger vilken sorts nyheter och artiklar du är intresserad av.
Nyheterna kommer två gånger om dagen som E-post. Programmet finns endast för PC.
http://pioneer.pointcast.com/index_insider.html Hetast just nu är ändå Pointcast. Liksom i fallet med IBM laddar du ett program i vilket du anger dina preferenser. Vilka nyheter och nyhetsföretag du vill ha, vilka aktier du vill kolla och vilket väder du vill se prognoser för. Dina val skickas sedan kontinuerligt till din dator om du har en fast förbindelse till nätet, annars får du ladda ned dem. Till skillnad från IBM:s program är Pointcast gratis.
Pointcast fungerar till och med när du inte använder datorn, då blir Pointcast en nyhetssändande skärmsläckare. Pointcast valdes förra veckan till årets nätprodukt. Netscape har inlett ett samarbete som ska leda till en plug-in i Netscape för Pointcast.
http://www.lotus.com/nwstnd/ Lotus Newsstand slutligen är en global tidningskiosk där tidskrifter säljs över nätet. Mest amerikanska industri- och handelstidskrifter.
TRYGGT? Jag avskydde Trygg-Hansas torg när det dök upp på nätet. Stort och med mycket obegripliga bilder. Nu är det oerhört mycket bättre. Det går att undvika bilderna. Och här finns ett antal beräkningsprogram. Man kan kolla sitt fondsparande jämfört med Tryggs fonder, räkna ut sin pension, utvärdera affärsidéer(fungerade inte när jag försökte) och dylikt. Jämföra kostnader för tjänstebil kontra privatbil och räkna på Tryggs lån. Länken ovan går till innehållssida utan konstig bild.
SÄKERT? Anders Andersson på Privata Affärer ger datoruträknade skatteråd. Du väljer risknivå och sparbelopp och Andersson ger förslag på sparande. Ganska kul faktiskt. På tidningens hemsida finns även de 100 vanligaste privatekonomiska frågorna till Andersson. Bäst är han när han helt enkelt uppmanar folk att göra av med stålarna i stället för att fundera på om en nollkupongare ger högre ränta än de japanska aktiefonderna.
KOMMER? Postens stora internetsatsning skulle ha kört igång i april. Nu satsar de i stället på maj. Vi får väl se. De kommer att jobba mycket med postens privatekonomer och man kan vänta sig rådgivning on-line, här också.
VALUTOR En snabbguide till aktuella valutapriser från Posten finns här. Ganska tråkig dock.
AKTIER Unga aktiesparare har en innehållsrik länksida till finansiella resurser i hela världen. Tyvärr är den mycket svårläst.
TIDIGA AFFÄRER Här lägger skandiabanken ut en uppdatering av det finansiella läget i sverige och världen just nu. Banken håller koll på börskursernas utveckling under natten. Bra för den som behöver det, antar jag.
VÄRSTING Om ni vill kolla in vad man verkligen kan göra med banker on-line, titta till detta. Bland annat 35 olika kalkylatorer. Billån, huslån, rubbet. Guider till bästa bilköpet och en oerhörd massa mer.
FATTIGA OCH RIKA När du tröttnat på att tjäna pengar. Gå till Sidas kanadensiska motsvarighet. De gör världens bästa WEB för den som vill veta något om tillståndet i tredje och fjärde världen. Här finns allt föredömligt samlat och med sökguider som visar var man får veta vad. Visste ni till exempel att till priset av 11 radarsäkra atombomber kan 135 miljoner barn som idag saknar utbildning gå i skolan i 4 år? Eller att 3 000 barn kunde få sin syn räddad för varje AK-47 som någon armé någonstans köper? Eller att en atomdriven ubåt skulle betala för 48 miljoner människors behov av vatten och sanitetsanläggningar?
NY SÖKMOTOR Tycker ni att AltaVista är snabb? Infoseeks nya är några tusen gånger snabbare. Öppnas egentligen inte förrän i juni. Men det går att smygtesta här.
FRISKOLA Botkyrka friskola får mig nästan att vilja börja skolan igen. Här kan eleverna ladda ned spanska språkkurser, delta i interaktiva språkskolor, ställa ut sin datorkonst. Elever som inte kan komma till skolan kopplar upp sig och får undervisning på distans.
PLING-PLONG Malmöskolornas AV-central i modern tappning. I stället för bildband och Tandbergbandspelare finns här länkar till aktuella frågor, just nu: Jugoslavien, Amerikanska presidentvalet och Mellanöstern. Bland annat länk till Jerusalem Post, som har den kanske bästa dagliga nyhetsservicen för Mellanöstern. Här finns även en svensk guide till de stora sökverktygen och inte minst en on-line surfhjälp.
SKOLVERKET Här finns svensk-engelskt lexikon, lärarnas 100 i topp-lista, länkskafferiet med 600 granskade faktalänkar, HTML-skola och en utmärkt svenskspråkig guide till hjälp-och till tilläggsprogram.
HELA LISTAN Hjältar i det tysta som indexerar så många svenska Internetadresser de orkar med. För närvarande finns 600 personliga hemsidor och 3 500 hemsidor för institutioner, företag, tidningar med mera inlagda hos Sunet. Det kommer för närvarande in mellan 20 och 50 nya adresser dagligen.
GUDFRUKTIGT En av de senast inkomna sidorna hos Sunet är Guds hemsida. Tanken är väl att WWW-spalter ska skriva om den.
Och det tycks ju fungera.
BUDGET Lite konstigt är det att centrala studiestödsnämnden gift ihop sig med sparbanken. Men om man står ut med statens samarbete med kapitalet så finns här en digital budgetuträknare för den som studerar med studielån.
CYBERPSYK Vårdcentralen i bergsjön är uppkopplad och där kan den som så önskar göra ett IQ-test på svenska och ett personlighetstest på engelska.
Dessutom kan man ta del av artiklar om sömn, Freud och behaviorism.
MÄRKLIGT Jag brukar inte rekommendera konstiga länkar. Men den här är så konstig att den är bra.
Den berör holländska ord som låter som svenska men som betyder något helt annat.
DEKLARATION I dessa deklarationstider kan vi väl påminna om denna utmärkta skatteberäkningsadress.
Den deklarerar inte åt besökaren, men man får ett hum om hur det ska gå.
KROG Nöjesguiden kommer sakta men säkert in på nätet. Nu finns deras krogrecensioner On-line. En enkel men ganska genial sökmotor kan välja stockholmskrog åt den som inte orkar bläddra igenom registret. Här finns också tidningens filmrecensioner samt den gulliga frågesporten "Wendalo".
CLUB Vem spelar var och hur mycket kostar det att gå dit. Stockholms - och Malmös och Göteborgs - hippaste klubbar listade efter dag.
Obegripligt för mig, men fungerar förhoppningsvis för klubbpubliken.
TV För den som vill stanna hemma. Film på TV listar veckans långfilmer och länkar sedan till filmens sida på den gigantiska Internet Movie Database.
Enkel ide, tyvärr var några av länkarna under påsken trasiga och ledde ingenstans och sånt är inte kul.
SÖK 2 Det blir allt fler sökverktyg som söker genom andra sökverktyg. Metacrawler är ett utmärkt sådant. Jag slog in "tobaksindusri" och fick en lista på 47 svar. Visste ni att tobaksbolagen ger 2,3 miljoner dollar till olika kongressledamöter? Dubbelträffar är bortrensade liksom träffar som är länkade till sidor som flyttat. Det tar visserligen tid men Metacrawler är snabbare än att söka genom alla sökverktyg själv.
SÖK 3 Det här sökverktyget kostar pengar. Den söker i en mängd databaser, tidningsarkiv, på World Wide Web och i nyhetsgrupper. En sökning på frasen "Tobacco industri" gav 6 405 träffar i några av deras databaser samt 291 artiklar i olika tidningar och magasin och 13 böcker. Till skillnad från till exempel Infoseek och Electric Library som man prenumererar på tar NlightN betalt per upplysning. Vill du läsa artiklarna du hittat kostar de en dollar eller så. Flera företag håller på att ta fram system för microköp, alltså överföringar av små belopp för att köpa exempelvis artiklar eller extraliv till spel.
PENGAR Wall street journal ska börja ta betalt för sin on-line-upplaga. Omkring 5 dollar räknar WSJ med att de för närvarande 250 000 läsarna mäktar med. Enligt undersökningsinstituten räknar var fjärde amerikansk tidning som finns på Internet med att ta betalt inom en nära framtid.
SKATT Snart är det deklarationsdags igen. För den lata finns en skatteberäknare på nätet. Skriv in inkomst, kommunalskatt och avdrag och programmet skickar tillbaks hur mycket skatt du ska betala. På köpet får du veta hur hög din marginalskatt är. On-line-kalkylering är mycket stort i USA. Där erbjuder olika företag möjligheten att räkna ut lånekostnader, bilkostnader och försäkringskostnader på nätet. Gratis. Deklarationsguiden ovan är den första jag sett i Sverige. Hoppas det kommer fler.
JURIDIK Jag vet. Jag har skrivit om den här förut. Men den är faktiskt min favorit. Hade den bara varit nominerad hade jag röstat på den. Svea rikes lag on-line.
Men inte bara det, här finns justitiedepartementets senaste propositioner i helhet, och register med adresser till domstolar, advokater och poliser är under uppbyggnad. Och allt är på svenska och gratis.
COOL COLA En inblick i en helt annan framtid. Pepsis Internethem är som en TV-kanal. Här kan man kolla när Pamela Anderson åker mc och bränner ned hus, lyssna på rappande basketstjärnan Shaquille Oneal, spelqa on line-spel och en ohyggligt massa annat. "Man" och "man" förresten. Allt "man" behöver är en läsare som klarar Java, Real Audio för ljudet, Shockwave för animeringarna, Simple Player för filmerna och en ohyggligt massa minne. Kommersiellt, flashigt, högteknologiskt och datakrävande. Det vore outhärdligt om det inte hade varit för att skaparna faktiskt har humor. Ett exempel: här finns ett formulär besökaren förväntas fylla i. Efter alla andra formulär brukar det stå ungefär: "Vi garanterar naturligtvis att informationen inte vidarebefordras till någon." Pepsi skriver: "Vi vidarebefordrar naturligtvis den här informationen till CIA."
ATTACHÉER Ett helt annat sätt att hålla koll på framtiden. Inga bilder. Ingen grafik. Bara en uppsjö av korta, välskrivna och intressanta notiser från Sveriges tekniska attachéer runt om i världen. Allt är lättfattligt och mycket är kul. Visste ni till exempel att kinesiska läkare anser sig kunna bota diabetes? Eller att vissa italienska skolbarn får hem en dator och ett modem när de varit sjuka mer än tio dagar?
BILLS BILDER Bill Gates, grundare av Microsoft har en liten firma som heter Corbis. Corbis enkla idé är att digitalisera all världens bilder i en gigantisk databas ur vilken den som behöver enkelt kan köpa. Här finns allt från tidiga mayavaser till modern opkonst lagrad. Tanken är att Corbis ska bli ett världsomspännande bildarkiv för förlag, tidningar, multimediaproducenter och liknande. Vi andra nöjer oss med att titta runt.
PEOPLE USA:s största kändistidning på nätet. En hel del bra saker. I den senaste utgåvan gör People till exempel en kritisk granskning av de svartas situation i Hollywood.
Visste ni till exempel att endast en av 166 nominerade Oscarskandidater är svart?
Eller att 3,96 procent av de drygt 4 000 personer som röstar är svarta? Eller att den allorstädes närvarande Denzel Washington tjänar en bråkdel av vad till exempel Tom Cruise gör?
People har också en interaktiv del där läsarna kan delta i tävlingar och nyhetsgrupper. Men den är rätt trist. Den som är intresserad kan kolla in nyhetsgruppen alt.hollywood.gossip istället - där finns Internets oanständigaste skvaller.
NYHETER Mr Showbiz kallar de sig. Mycket raka nyheter. David Caruso från "På spaning i New York" ska göra en film med Eddy Murphy, får man veta.
Dessutom en hel del bakgrunder på skilda artister. Daglig uppdatering och veckan i sammandrag.
NYHETSBREV Ett nyhetsbrev som dagligen dimper ned i prenumeranternas elektroniska brevlådor. För den som inte riktigt vill erkänna sin nyfikenhet finns den på WWW också. Här får man veta just sådana fakta som att Sharon Stone just nu väljer klänning inför Oscarsgalan. Hon väljer mellan två långa och en kort. Den korta lär kosta 150 000 dollar. Sista budet är att hon tar alla tre. En för entrén, en annan för presentationen och en tredje för utdelningen.
SVERIGE Jodå, Information Rosenbad är inte dum alls. Fakta om statsbudgeten, dagordning för kommande propositioner och liknande är lätt att hitta. Dessutom klar och läsvänlig design. Lite töntvarning är det för de personliga presentationerna av statsråden.
STATISTIK Statistiska centralbyrån on-line. Här lägger SCB ut delar av sin statistik: ekonomiska indikatorer som inflation, arbetslöshet och handelsbalans, befolknings och utbildningstatistik och en hel del annat. Bara ett fel - det är för lite. Mycket av informationen presenteras grafiskt, en pedagogisk vinst men en förlust för precisionen.
VITA HUSET En av världens mest kända www-adresser. Vill du med egna ögon granska det omstridda förslaget till budget finns det här. Vita huset producerar massor av information. Varning dock för att den kan vara långsam vid vår lunchtid, då såväl östra som västra USA är vaket. Jag slog in "Sweden" i sökverktyget och fick åtta träffar. Bland annat en jämförande studie över etanolanvändningen i Sverige och USA.
TERRORISM Orolig för terrorism? Vänta tills du läst innehållet på denna sida, som försöker knyta ihop antiterroristresurser. Här finns terrorister du inte ens visste att du skulle vara rädd för. Men det finns bot: här finns också en länk till Bodyguard Network, livvakternas nätverk.
EGEN TIDNING Crayon låter dig göra din egen elektroniska tidning. Välj namn (min heter the Sakari Pitkanen Enquirer), inriktning, sport, nyheter, inrikes (nåja, amerikanska inrikes), utrikes, nätnytt och tabloidnyheter. Sänd iväg och Crayon skapar din tidning med länkar till de tidningar du valt.
MICROSOFT NETWORK Har en liknande tjänst. Men Crayon var först.
SVENSKA LÄNKLISTOR En lätthanterlig och ständigt uppdaterad länklista till alla svenska tidningar, etermediaföretag och andra medieanknutna företag i Sverige. Här finns även länkar till praktiskt taget alla svenska myndigheter som är uppkopplade. Dessutom en utmärkt sida med länkar till europeiska media.
STORSTÄDER Något du vill veta om världens vanligaste städer? Chansen är stor att det finns med på CityNets hemsidor. Där finns fakta om städer i flertalet länder från Amerika till Uzbekistan. 28 stadslänkar i Sverige till exempel.
SPRÅK I utlandet är de lite konstiga på så sätt att de inte talar svenska. Travlang är lösningen. Det är helt enkelt en onlineparlör som översätter mellan olika europeiska språk. Hur kul som helst, inklusive små språktest. Du lär dig glosor, enkla uttryck och fraser samt kan lyssna till uttalet. När du pluggat ett tag kan du göra ett skriftligt prov. Min yngsta dotters favoritlänk just nu.
PENGAR Hur många escudos, dinarer eller pesetas går det på en svensk krona? Svaret får du här. Inte bara det; du kan slå relationerna mellan vilka valutor som helst. Det finns flera databaser som gör samma sak, men jag gillar den här bäst.
FRÅGELÅDOR Nyhetsgrupper kommer att revolutionera resandet. Låt oss anta att du ska resa till Thassos som är ett nytt grekiskt resmål. Du undrar hur det är där: svaret får du, nästan säkert, om du lägger ut en fråga i en nyhetsgrupp som behandlar resandet i Europa. Andra som varit där, som kanske bor där eller på något annat sätt vet något skickar sina åsikter och tips antingen till nyhetsgruppen eller, vilket är vanligast, direkt till dig som E-post. I "Rec.travel.Europa" (står för recreation) undrade herr Linden från USA om han skulle välja Istanbul eller Stockholm när han nu skulle till Europa. De flesta tycks ha rekommenderat Istanbul.
SVENSKT Gutenbergs lillebror i Norden heter Projekt Runeberg. Här finns nordiska, mestadels svenska, klassiker som Selma Lagerlöf, Karlfeldt och Dan Andersson. Eftersom det som publiceras är upphovsrättsbefriat finns inga moderna författare med. Ladda hem och läs. Somligt finns direkt i WWW men det mesta på Gopherserver; men förskräcks inte. Gopher är lika enkelt som WWW fast det ser tristare ut.
AKTUELLT för den som vill hänga med. Nyheter från den amerikanska förlagsvärlden. Länkar till författares hemsidor. Bästsäljarlistor, intervjuer och artiklar.
KEROUAC När Coppolas filmatisering av "On the Road" kommer blir Jack Kerouac hur hip som helst. Den som vill förbereda sig läser lämpligen denna hemsida. Här finns allt om Kerouac, Ginsburg, Snyder och resten av beatgenerationen, intervjuer med Neil Cassadys son, texter av Kerouacs dotter Jan med mera. Sidan är skapad av en före detta dataprogrammerare på Wall Street som hoppade av. Man undrar hur en sida med någon han tycker om skulle bli.
AUSTEN Jane Austin är redan idag hur inne som helst. Denna sida är som en dokumentär. Här finns allt hon skrivit, hennes biografi, hennes brev och artiklar. Allt logiskt och enkelt utan en massa grafiskt tjafs som bara tar tid att ladda ned.
MYSTISKT Jag säger inte att det är bra, bara att det finns. Ett förlag som låter professionella författare skapa karaktärerna och ett första kapitel i en roman. Därefter får den som vill skriva nästa, ytterligare någon annan nästa och så vidare tills romanen är färdig. Då ges den ut på papper och alla författare delar på intäkterna.
SAGA Förr eller senare slår någon igenom med en hyperlänkad roman som läsarna över hela världen skriver. Det finns många försök ute på nätet. Ett anspråkslöst sådant är svensken Jakob Palmes interaktiva saga. Läs ett kapitel, välj slut eller hitta på ett eget och se vad som händer.
BRA LISTA ND är ett nyhetsblad med tips på aktuella nya WWW-resurser. Det finns i såväl text- som HTML-format. Den som prenumererar på HTML-versionen kan öppna varje nummer i Netscape, eller annan WWW-navigatör, klicka på länkarna och hamna där. Här är några av tipsen som kom i söndags kväll:
FILMMANUS (Denna länk verkar inte finnas längre!?) Vem har inte undrat hur "Life of Brian" började? Här finns svaret och inte bara det: hela manuset finns här, liksom manus till omkring 100 andra filmer. Mest moderna och amerikanska. Extra bra är att "Pulp Fiction"-fanatikerna inte längre behöver se hjärnorna skvätta över baksäten. De ser ju "Pulp" för den fina dialogen, säger de. Okej, här finns den.
PRESENT Kul sak för den som har dålig presentfantasi. Mata in en profil på den som ska få presenten, vilket kön, yrke och vilka intressen mottagaren har och vad för slags present det gäller. Tryck på klar och maskinen föreslår något. Min själs älskade borde få en bok "så-gör-du-ditt-eget-bröllop" för 17 dollar, enligt presentpicker. Min dotters kompis ska ha ett örhänge ned kattmotiv. Kom sedan inte och säg att man inte kan ha nytta av nätet. Presentpicker använder Netscapes 2.0:s nya möjligheter på ett piggt sätt.
HOCKEYLÄNKAR 1000 hockeylänkar. Till och med japanska.
VÄNSTERISM Här hittar man länkar till den amerikanska vänstern. Tidningen Mother Jones länkar dig bl a till webprojektet "Left on Line".
LADDA NED Okej, detta är ingen lista. Det är ett index för spel, program och annat du kan ladda ned från nätet. Välj länk och du får inte bara en kort resumé av spelet eller programmet, utan också tips var du hittar det och hur pålitlig servern är.
SKOLLÄNKAR Drygt 500 länkar som utvärderats av skolverket. Tänkt för skolor, men öppen för alla. Faktalänkar. Många svenska resurser.
TIDNINGSLÄNKAR Över hundra svenska massmedialänkar och länkar till andra massmedia. Lätthanterlig.
Många säger att Internet bara är för datanördar, alternativt bara innehåller en massa skräp.
Inget kunde vara felaktigare: liksom det ges ut dåliga böcker eller konstiga tidningar finns det märkliga hemsidor på nätet.
Men där finns också så mycket värdefullt vetande och intressanta åsikter att det skulle ta ett liv att ens försöka räkna upp allt.
Metro börjar därför från och med nu med en liten guide in i Internetvärlden.